kruidige oranjekoek met een vulling van sinaasappel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Simpel & snel gemaakt:, deze kruidige oranjekoek met een vulling van amandelspijs en sinaasappel, versierd met feestelijk oranjeglazuur. Een authentiek Hollands recept, ook zonder vulling verrassend lekker! Je bent er een half uurtje mee bezig, dan het deeg een uurtje laten rusten en dan kan de koek de oven in.

Deze feestelijke meringuetaart met mascarponecrème en gekonfijte sinaasappel wil je ook maken

oranjekoek

gebak (16 stukken)

300 g bloem, gezeefd
75 g koude boter, in blokjes
175 g lichtbruine basterdsuiker
2 tl bakpoeder, gezeefd
2 tl anijszaad*
2 tl anijspoeder*
½ tl nootmuskaatpoeder
1 tl kaneelpoeder
1 ei
100 g gekonfijte sinaasappel*, fijngesneden

vulling
400 g amandelspijs, kleingesneden
rasp en sap van 2 (bio)sinaasappels
2 eieren

glazuur
1 el oranjebloesemwater*
250 g poedersuiker, gezeefd
evt. wat druppels oranje voedingskleurstof*
ook nodig: spuitzak met rond glad spuitmondstuk van ½ cm Ø

Meng in een ruime kom de bloem, boter, suiker, het bakpoeder, de specerijen en een snuf zout met de vingertoppen van één hand tot een fijn, kruimelig mengsel dat op zand lijkt. Voeg het ei, de gekonfijte sinaasappel en 2-3 el ijskoud water toe en vorm er snel een soepele deegbal van. Leg het deeg afgedekt 1 uur in de koelkast.

Meng het amandelspijs met de sinaasappelrasp en eieren tot een homogene, zachtere massa die dik smeerbaar is, dit kan ook in de keukenmachine. Gebruik het sap voor het glazuur.

Kook voor het glazuur het sinaasappelsap in tot de hoeveelheid van ± 2 el. Roer het samen met het oranjebloesemwater door de poedersuiker en klop tot een glanzend glazuur. Als het te dik is kun je nog 1-2 tl water toevoegen. Zet afgedekt weg  tot gebruik. Evt kun je het glazuur nog echt oranje maken met een paar druppels oranje kleurstof. Zet afgedekt tot gebruik weg.

Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, vorm van elk een dikke, vierkante plak en rol elk op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een vierkante lap van 15×15 cm. Leg een plak op een met bakpapier belegde bakplaat en bestrijk dik met het amandelspijs. Leg de andere plak daarop en druk licht aan.

Bak de koek 35-40 min. in het midden van de oven totdat deze helemaal gaar is en de bovenkant net goudgeel gekleurd. Laat de koek buiten de oven afkoelen.

Doe het glazuur over in een spuitzak, spuit een mooi grafisch ruitpatroon op de koek en laat drogen. Snijd de koek in vierkante of rechthoekige stukken.

* Anijspoeder en anijszaad koop je bij de mediterrane supermarkt, biologische winkel en Aziatische winkels. Gekonfijte sinaasappel is te koop bij natuurwinkels en bij sommige notenzaken. Oranjebloesemwater is te koop bij de mediterrane winkels. Voedingskleurstof kun je kopen bij de meeste Aziatische winkels, sommige delicatessenzaken, gespecialiseerde bakwinkels en online.

Bereiden ± 35 min. / rusten ± 1 uur / oven ± 40 min.
p.st. ± 210 kcal / ± 5 g eiwit / ± 19 g eiwit / ± 35 g kh

RECEPT TRUDELIES SCHOUTEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING BART STUART 

oranjekoek-deliciousmagazine

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze