nr.1 foodmagazine

gegratineerde kaasjes op gepekelde worteltjes

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Yvette: ‘Kaas en harde groenten zoals worteltjes geef je door ze te pekelen een heel andere smaak en textuur.’ Je bent er even mee bezig, maar het resultaat is verbluffend.

Yvette ging ook aan de slag met gepekelde ribkarbonade. Dat recept vind je hier.

gegratineerde kaasjes op gepekelde worteltjes

hoofdgerecht (4 personen) v

½ el selderijzout
1 teen knoflook, geperst
1 tl paprikapoeder
1 l Griekse yoghurt
1 el komijnzaadjes, even gebakken in
een droge koekenpan
1 el karwijzaadjes, even gebakken in
een droge koekenpan
evt. wat chiliflakes, naar smaak
extra vergine olijfolie, om te overgieten

gepekelde wortels

2 laurierblaadjes
1 el zwarte peperkorrels
125 ml rijstazijn
3 el honing of suiker
snuf chiliflakes
2 el sederijzout + wat extra
500 g worteltjes, mooi geschrapt

Roer het zout, de knoflook en het paprikapoeder door de yoghurt. Leg een doek in een vergiet en giet de aangemaakte yoghurt erin. Knoop de doek dicht en hang hem boven een emmer of de gootsteen. Hoe langer je het laat hangen (1-2 dagen), hoe steviger de labne wordt.

Roer de labne na het uitlekken goed door. Meng het komijn- en karwijzaad en de chiliflakes op een schotel. Maak met schone handen balletjes van de labne ter grootte van een walnoot en rol ze voorzichtig door de kruiden. Overgiet de balletjes met wat lekkere peperige olijfolie. Laat staan tot gebruik.

In deze video leggen wij stap voor stap uit hoe je kunt pekelen!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Breng voor de wortels de laurier, peperkorrels, azijn, honing, chiliflakes, het selderijzout en ± 400 ml water in een passende pan aan de kook (de wortels moeten net onderstaan). Pocheer de wortels in ± 10 min. in de pekel tot ze beetgaar zijn. De pocheertijd is afhankelijk van het formaat van de wortels, test even met een scherp mesje of ze gaar zijn. Neem de wortels uit de pan, dep ze droog en laat ze afkoelen.

Verhit de grill op de hoogste stand. Leg de worteltjes op een platte schaal die in de oven kan. Verdeel de bolletjes kaas erover. Zet de schaal 5 min. hoog onder de hete grill tot de kaas net begint te kleuren. Serveer met een slaatje van peterselie en waterkers, eenvoudig aangemaakt met wat citroensap en een druppel olijfolie. Bestrooi met selderijzout en versgemalen zwarte peper.

Lekker met getoast pitabrood of Libanees platbrood.

Bereiden ± 45 min. / uitlekken 1-2 dagen /oven ± 5 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE OOF VERSCHUREN PRODUCTIE DOSIA BREWER

gegratineerde kaasjes