Hoera, hieperdepiep, feest! Er is een jarig… alleen hoe zorg je ervoor dat je niet in de keuken verzeild raakt? Want een verjaardag is leuk, mits je zelf kunt meegenieten. Met deze recepten en tips wordt verjaardag eten makkelijk.
Je verjaardag vieren zonder zelf in de keuken te staan? Dat kan! Met een beetje voorbereiding zorg je ervoor dat er heerlijke en vullende gerechten op tafel staan voor je gasten, zonder dat je op de dag zelf nog hoeft te koken. Hier zijn een paar makkelijke ideeën om je verjaardag onvergetelijk te maken, zonder stress.
Plaatttaarten zijn een geweldige keuze voor een verjaardag. Je kunt ze van tevoren bereiden en hoeft ze op de dag zelf alleen nog even in de oven te schuiven. Kies voor een hartige variant met bijvoorbeeld geitenkaas, spinazie en pijnboompitten, of ga voor een klassieke quiche Lorraine. Maak er meerdere zodat je gasten kunnen kiezen.
Op en top makkelijk verjaardag eten: salade!
Salades kunnen verrassend vullend en veelzijdig zijn. Maak een grote schaal met knapperige groenten, een solide basis zoals quinoa, parelgort, pasta, of couscous, en voeg noten, zaden en eventueel wat zachte kaas. Bereid de ingrediënten van tevoren en meng alles op het laatste moment – vooral de dressing, zodat de slablaadjes niet slap worden – voor een frisse en smaakvolle salade.
Wraps & taco’s die gasten zelf mogen vullen
Tip van online redacteur Sophie Fleur: ‘Toen ik mijn dertigste verjaardag vierde wilde ik muziek en taco’s. Mijn vriend regelde een knus duo die swingende akoestische jazz speelde – en ja, er werd echt gedanst! – en vroeg aan een bevriende kok of hij een taco-bar kon samenstellen. Dat was zo’n succes!
Iedereen kon zelf een tortilla bakken en deze daarna vullen met drie verschillende vega-opties (paddenstoelen, jackfruit, en een combi van kool en bonen) om er vervolgens de meest kleurrijke toppings overheen te strooien. Van pickles, vlijmscherpe salsa’s waar je sneller van gaat eten, tot verse kruiden en Mexicaanse kaas. En ik, als jarige, had er nul omkijken naar.’
Maaltijdsoep
Een grote pan soep is ideaal voor een verjaardagsfeest. Denk aan een romige pompoensoep of een pittige tomaten-groentesoep. Soepen zijn makkelijk voor te bereiden en smaken vaak nog beter als ze een dagje hebben gestaan. Zet de pan op een warmhoudplaat en laat je gasten zichzelf bedienen. Pollepel in de aanslag en scheppen maar!
minestrone met bonen, cavolo nero en saucijzen
Laat het maar aan de Italianen over om soep te maken waar je maag én hart blij van worden. Dit is comfort food op z'n best.
Kokosmelk maakt deze Indiase linzensoep – dahl – nog romiger. Speel vooral met de specerijen, en vervang het kerriepoeder door garam masala of een mix van geroosterde, en gemalen korianderzaadjes, komijn, Kashmiri-chili (een milde, dieprode chili), en kurkuma.
Er bestaat bijna niks lekkerder dan zelfgemaakte kippensoep. Kies voor deze pittige kippensoep met zoete aardappel en quinoa en je likt je kom erbij af. Geef er knapperige, goudbruine tortilla’s bij en plakjes avocado. Een bijzondere combinatie!
Deze soep ga je in je hart sluiten en héél vaak maken! Vol smaak en – altijd fijn – supersnel op tafel. Ook lekker met courgette, sugarsnaps, paksoi en groene asperges.Nog zo'n Thaise altijd-goed-soep maken?
tomatensoep met geroosterde paprika en knoflookciabatta
Van deze goud-geel gekleurde soep word je instant vrolijk! De geroosterde paprika’s geven deze tomatensoep een extra rijke smaak. Kun je lastig aan gele tomaten komen? Je kan de soep uiteraard ook altijd met rode tomaten maken, neem dan ook rode paprika’s. Serveer ‘m met een knapperige knoflookciabatta.Of ga voor een compleet ander kleurtje en maak courgettesoep met chili-yoghurt en sesam!
Een lekker stevige tomatensoep waar je iedereen blij mee maakt. In 10 minuutjes zet je 'm in elkaar, om het gerecht daarna nog twee uur te laten pruttelen. Zo wordt de soep nog lekkerder.
tomatensoep met miso en bosui (Vrijheidssoep 2024)
Vrijheid vier je op 5 mei samen met je buren, je beste vrienden, kennissen en vage bekenden en nieuwe gezichten. Op tafel een pan soep – déze tomatensoep van Nick – en verhalen over de betekenis van vrijheid.
Curry’s en stoofschotels zijn makkelijk verjaardagseten dat je ruim van tevoren kunt maken. Probeer een smaakvolle Thaise groene curry of een vegetarische bonenstoof. Deze gerechten worden alleen maar lekkerder als ze even hebben gestaan, en je hoeft ze op de dag zelf alleen maar op te warmen. Heb je een rijstkoker? Helemaal ideaal! Laat je gasten zelf opscheppen.
In Maleisië en Singapore is het niet aan te slepen: laksa! Deze geliefde soep komt in twee varianten en Jamie Oliver maakt een curry laksa, massaman stijl. Voor dit recept gebruikt hij eiernoedels, maar vermicelli of dikkere noedels van tarwe werken net zo goed. Kies vooral wat je zelf lekker vindt. Als je het toevallig in huis hebt, voeg dan een paar blokjes zijdentofu toe aan de bouillon of een zacht gekookt eitje voor wat extra proteïnen.
Deze pittige curry met witte bonen, shiitake en ei is echt iets voor doordeweeks. Want dan moet het niet alleen lekker zijn, maar liefst ook snel klaar! Deze curry staat in 20 min. op tafel, dus dat zit wel goed.Meer weten over curry? Ontdek het in ons curry dossier!
Deze groene curry maak je met lekker veel groente en paneer. Paneer is een verse Indiase kaas van koemelk. Ideaal in curry's of andere vega gerechten. Zelf paneer maken? Check hier hoe je dat makkelijk doet!Eet je 'm liever vegan? Vervang de paneer dan voor tofoe.
thaise massaman curry met aardappel, bloemkool en ei
We love curry! In alle soorten en varianten. Deze met aardappel, bloemkool en ei heeft lekker veel bite en vult goed. De curry is simpel en staat in 25 min. op tafel.Maak er zelf platbrood bij om in de curry te dippen! Bekijk hier verschillende soorten platbrood.
Nieuwe aardappels en dragon zijn dikke vrienden. Heerlijk in zo'n romige stoof met groene asperges en sappige kipdijfilet. Nog zo'n populair piepergerecht: geroosterde aardappels met roquefort