vegetarisch
aantal 4 |
dessert, gebak, nagerecht, zoet |
feestelijk, weekend, zomer, zomers |
nederlands |
vegetarisch
Geluk zit in de kleine dingen, daar zijn deze subtiele vlaaitjes het bewijs van! Een Limburgse eenpersoonsvlaai heeft een flink formaat: 14 cm Ø. Maar je kunt net zo makkelijk 6 vlaaitjes van ± 10 cm Ø maken met dezelfde ingrediënten. Gebruik voor deze traditionele Limburgse vlaaitjes de rijpste, sappigste pruimen die je kunt vinden. Wedden dat dat smullen wordt?
voorbereiding40 minutes minutes
kooktijd20 minutes minutes
rijzen1 hour hour
totale tijd2 hours hours
ingrediënten
- 350 g bloem
- 4 g gedroogde gist
- 100 g suiker
- 75 ml melk
- 1 ei
- 100 g boter op kamertemperatuur
- 600 g rijpe sappige pruimen
- 100 ml slagroom
- 1⁄2 tl vanille-extract
- 1 1⁄2 tl geraspte gemberwortel
- ook nodig: 4 vlaaivormpjes 14 cm Ø of 6 tartelettevormpjes (10 cm Ø), ingevet
instructies
- Kneed in de keukenmachine of met de mixer een soepel deeg van 250 g bloem, de gist, 25 g suiker, de melk, het ei en 50 g boter. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen.
- Kneed intussen van de resterende 100 g bloem, 50 g boter en 50 g suiker grove kruimels. Bewaar de kruimels op een koele plek. Halveer de pruimen. Schil ze niet, wip de pit eruit en snijd ze in stukjes van 11⁄2 cm.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Rol van het deeg 4 gelijke ballen. Rol elke deegbal uit tot een dikte van 2 mm. Leg het deeg in de vormpjes; laat het deeg over de rand hangen. Rol met een deegroller over de randen het overhangende deeg weg.
- Verdeel de pruimen over de vlaaibodems. Bestrooi ze met de laatste 25 g suiker en vervolgens met de deegkruimels. Bak de vlaaitjes in de oven in 20 min. goudbruin en gaar.
- Klop de slagroom lobbig met het vanille-extract en eventueel nog wat suiker. Klop de geraspte gember erdoor. Serveer de pruimenkruimelvlaaitjes met de vanille-gemberroom. Bestrooi evt. met poedersuiker.
calorieën: 768kcal
|
eiwit: 16g
|
vet: 32g
|
koolhydraten: 101g
auteur: delicious.
VARIATIES Vervang (de helft van) de pruimen door stukjes appel, rabarber, perzik of framboos. Geen vlaaivormpjes? Gebruik een kleine springvorm en maak een opstaande rand van 2-3 cm.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!