abrikozen-amandeltaart

abrikozen-amandeltaart
RECEPTEN, FOODSTYLING GLENN LAURIE, MATTEO TINE FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING JUSTINE POOLE, DAVID MORGAN

Vis zo zout als de zee en taart zo rul als het zand, kies ultraverse kruiden, tuinbonen, tomaten, radijs en stel zelf je Italiaanse zomermenu samen. En bak als dessert zo’n goddelijke amandel-abrikozentaart.

Zoek niet verder want dit zijn gerechten met op en top seizoensproducten die elke Italiaan trots op tafel zet, nu jij! Alle recepten staan voor je uitgeschreven in het nieuwe Italiaanse-zomernummer van delicious. Bestel ‘m hier.

aantal 8 | taart | | italiaans |
Waan je op een Italiaans terras… Onder een parasolletje met een espresso en geurige abrikozentaart met romige amandelcrème.
Kooktijd30 minuten
rusten + oven + afkoelen5 uur
Totale tijd5 uur 30 minuten

Kookgerei

  • ook nodig: keukenmachine, quichevorm met ribbelrand en losse bodem van 26 cm Ø, ingevet en bodem met bakpapier bekleed

Ingrediënten

  • 350 g abrikozen gehalveerd, zonder pitten
  • 3 tl suiker
  • 1 tl vanillepasta of -extract
  • 3 tl citroensap
  • crème fraîche, voor erbij

deeg

  • 200 g bloem + extra om mee te bestuiven
  • 120 g koude boter in blokjes + extra om mee in te vetten
  • 50 g poedersuiker + extra om mee te bestuiven
  • 2 eidooiers L

frangipane

  • 140 g boter, in blokjes, op kamertemperatuur
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 140 g amandelmeel
  • 1 ei
  • 20 g zelfrijzend bakmeel, 2½ el

Instructies

  • Meng voor het deeg de bloem, 120 g boter, de poedersuiker en een snufje zout in de keukenmachine tot fijne kruimels. Voeg de eidooiers een voor een toe en gebruik telkens de pulseknop om alles kort maar goed te mengen voor de volgende dooier wordt toegevoegd.
  • Breng op het aanrecht snel samen tot een bal en druk in een schijf. Bestuif het deeg aan beide kanten met bloem en rol het tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ± 2 mm-dikke lap. Bekleed de quichevorm ermee en snijd de rand bij. Dek af met plasticfolie en laat het deeg ± 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Klop intussen voor de frangipane in een kom met de mixer op halfhoge snelheid de 140 g boter en 125 g fijne kristalsuiker in ± 3 min. licht en romig. Klop het amandelmeel erdoor. Voeg het ei toe en mix goed. Voeg het bakmeel toe en mix kort tot alles net goed is gemengd.
  • Schep de abrikozen in een kom om met de 3 tl suiker, vanille en het citroensap.
  • Verdeel de frangipane gelijkmatig over de deegbodem. Leg de abrikozen met de snijkant naar boven in een enkele laag op de frangipane maar druk ze er niet in.
  • Zet een met aluminiumfolie beklede bakplaat op het rek eronder om eventuele boter uit het deeg op te vangen. Bak 55 min. tot 1 uur of tot de taart in het midden stevig is, de frangipane goudbruin en het deeg diep goudbruin. Laat helemaal afkoelen in de vorm. Laat voor het beste resultaat de taart 1 nacht opstijven in de koelkast. Bestuif met poedersuiker en serveer met crème fraîche.

Voedingswaarde

calorieën: 613kcal
eiwit: 10g
vet: 42g
koolhydraten: 47g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOODSTYLING GLENN LAURIE, MATTEO TINE FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING JUSTINE POOLE, DAVID MORGAN
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Liever iets hartigs? Maak deze kruidige bonenkoekjes