Kersen, nectarines, perziken en abrikozen hebben één voordeel: je kan ze heel goed vervangen door ander steenfruit. Mix en match je favoriete recepten: van een galette met geroosterde perziken maak je een kersengalette en de pruimenkruimelvlaai wordt een abrikozenkruimelvlaai. Allemaal even lekker!
Steenvruchten hebben een harde pit en daarin – goed beschermd – het zaad. Het fruit dankt zijn naam aan die harde pit die zo hard is als steen. Knijp liever niet in steenfruit om te checken of het rijp is. Dan beschadig je de vrucht en bederft hij snel. Ruik liever even goed aan het fruit. Een vrucht met een lekkere geur is klaar om te eten.
Steenvruchten rijpen na het plukken nog na, dus bewaar ze op kamertemperatuur en check ze elke dag even. Eenmaal gerijpt steenfruit bederft snel dus eet het het liefst meteen op of bewaar het een nachtje in de koelkast.
Zo ontvel je perziken en nectarines
In delicate taarten wil je vanwege de textuur het velletje van bijvoorbeeld nectarines en perziken halen, een beetje zoals een tomaat. Hoe je dat doet? Kerf een kruisje aan de bovenkant van de steenvrucht.
Breng een grote pan water aan de kook. Plons het fruit erin en kook ze een halve minuut. Schep ze er meteen uit met een schuimspaan of een zeef en dompel ze onder in een bad ijskoud water – het liefst met ijsklontjes. Het velletje kun je er nu heel makkelijk vanaf wrijven.
18 taarten die zich perfect lenen voor steenfruit
Het recept voor de perfecte sloffenbodem
Het recept voor de perfecte sloffenbodem van Rutger Bakt.
Deze plaattaart zit vol zomerfruit en verwent zeker 24 gulzige gasten. Maak een mix van hard+zacht en zoet+zuur fruit. Wij gebruiken blauwe bessen, maar bramen, aardbeien of frambozen doen het ook wonderwel in deze lichte cake. Je kunt de cake eerder klaar hebben. Bak de cake ’s ochtends en bewaar hem dan op een koele plek tot serveren. Zo heeft het glazuur ook voldoende tijd om te drogen.
Rutger vertelt het zelf: "Knapperig bladerdeeg, romige vulling van roomkaas en zacht fris fruit! Juist de combi van al die structuren maakt deze gebakjes onweerstaanbaar!" Maak nu zijn lekkere bladerdeegtaartjes helemaal zelf met dit recept. Alles weten over het maken van het perfecte bladerdeeg? Op 22 maart vertelt Rutger alles over bladerdeeg in zijn live masterclass van onze delicious.academy. Stap voor stap maakt hij samen met jou bladerdeeg en geeft daarbij de handigste tips & tricks. Schrijf je nu in via de website. Hier vind je nog meer recepten met bladerdeeg die je zeker een keer moet proberen.
Deze taartjes met fruit en yoghurt kun je als ontbijt of toetje serveren, maar zijn ook lekker bij de thee. Begin een dag van te voren met dit recept, dan wordt de bodem goed stijf.
Bestrijk de crostata met een dikke laag frangipane, voor de variatie gemaakt met macadamianoten in plaats van amandelen – dit is een topcombinatie met de aardbeien! Het deeg wordt nog knapperiger als je de crostata op een pizzasteen bakt. SEIZOENSFRUIT: Deze crostata kun je natuurlijk ook met ander seizoensfruit als nectarines, pruimen of peren maken. Alles wat je maar lekker vindt.
Deze koffie-amandelcake met steenfruit is een en al geluk op je bord. Er gaat toch niets boven de combinatie koffie en taart? Mm… Yvette van Boven: ‘Ik maak deze cake het liefst met sappig steenfruit, maar in de herfst is hij ook echt geweldig met rijpe parten peer!’
Heb je veel oogst van je kersenboom? Heb je lekker een kistje geplukt in de boomgaard? Of ben je gewoon dol op kersen? Maak dan deze zalige zoete en frisse zomertaart. Niemand die bestand is tegen deze kersen-cheesecake.
Dit jaar maken we kersentaart met hazelnoot. De reden? Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – kerstglans geeft. Maak deze taart eventueel een dag eerder. Bewaar hem in de koelkast, maar laat een uur voor serveren op kamertemperatuur komen.
Take it slow! De beste plek als de herfst van zich laat horen, is natuurlijk de keuken. Je krijgt dan niet alleen instant trek in comfortfood, maar ook zin in langere stoofsessies. Dus regent het pijpenstelen of daalt het kwik: schort om voor de verwarmende gerechten uit het boek Slow van Louise Franc. Zo'n warm kersentaartje kun je moeilijk overslaan – niet doen dus!
Polenta en amandelmeel geven een volle smaak aan de mooie, hoge cake die je versiert met room en kersen. Een prachtige showstopper die ook nog eens binnen no time in de oven staat!
Een tarte tatin met appel is al lekker an sich, laat staan deze tarte tatin met kersen en kokos! Nog lekkerder: bij sommige supermarkten kun je zure kersen krijgen, deze geven extra contrast aan het gerecht. Heerlijk bij de zoete karamel en het zoete ijs.
(cottage) cheesecake met abrikozen van Alison Roman
Alison Roman: 'Dit is geen cheesecake. Het is een cake gemaakt met cottagecheese (hüttenkäse). Hij is wat aan de custardachtige kant, dus als je ooit verlangd hebt naar iets wat tussen een cheesecake en een gewone cake in zit, dan is dit wel wat voor jou.' 'Het is een van de makkelijkste recepten in Zoet Genoeg; je maakt hem in één kom met gesneden fruit naar keuze. Net uit de oven is hij wat soufflé, met een donkerbruine, prachtig glanzende toplaag, terwijl het binnenste onmogelijk verfijnd en smeuïg blijft. Wat ik het lekkerste vind: de gekaramelliseerde korreltjes cottagecheese op de bodem.'Probeer ook de citroenroomtaart met zeezout van Alison Roman.
Deze abrikozen-frangipanetaart maak je met knapperig bladerdeeg, zacht-romige amandelfrangipane en frisse abrikozen. Een supertaart voor tussendoor of als feestelijk dessert.Frangipane is verslavend lekker. Dus vooruit, ook nog de recepten van Marokkaanse m’hencha en een mango-bessentaartje met frangipane.Wil je een keer zelf bladerdeeg maken? Zo doe je dat!
Cheesecake met nectarines (of perziken of abrikozen…)
gebakken cheesecake
Sinds Rutger ontdekte dat gebakken cheesecake wél lekker is, bakt hij ze zelf. Proef zijn zomervariant met nectarine en passiefruit en je wilt niets anders meer!
Pruimenvlaaitjes, clafoutis en een indrukwekkende millefeuille met steenfruit
pruimenkruimelvlaaitjes met vanille-gemberroom
Geluk zit in de kleine dingen, daar zijn deze subtiele vlaaitjes het bewijs van! Een Limburgse eenpersoonsvlaai heeft een flink formaat: 14 cm Ø. Maar je kunt net zo makkelijk 6 vlaaitjes van ± 10 cm Ø maken met dezelfde ingrediënten. Gebruik voor deze traditionele Limburgse vlaaitjes de rijpste, sappigste pruimen die je kunt vinden. Wedden dat dat smullen wordt?
Maak nu deze pruimenclafoutis, een Franse klassieker. Want als het pruimentijd is, moet je er gebruik van maken. Supersnel klaar, helemaal niet moeilijk en een prima toetje voor… ja voor vanavond! Wist je dat je ook HARTIGE clafoutis kunt maken? Met brie en spinazie bijvoorbeeld!
Zelf bladerdeeg makenis een heuse patisserietechniek. Hier leer je van patissier Hidde de Brabander de fijne kneepjes. Hij vult het bladerdeeg – op ons verzoek – met heerlijke room en gepocheerde pruimen.