December mag dan voor ons draaien om kerst, maar ook voor de lekkerste dagen van het jaar valt er goed te eten. Want hoewel je bij december misschien niet direct denkt aan bergen vol seizoensgroenten of vers fruit, zijn er zeker wel lekkere ingrediënten die je juíst deze maand wil eten.
Spruitjes, rodekool en pastinaak: het beste van december
Denk aan winterse groenten zoals spruitjes, rodekool en pastinaak, die in december hun volle smaak ontwikkelen. Spruitjes kunnen worden omgetoverd tot heerlijke bijgerechten of zelfs geroosterd voor een knapperige textuur. Rodekool is ideaal voor stevige stoofpotten, terwijl pastinaak een smaakvolle toevoeging is aan ovenschotels.
Een onmiskenbare ster van december is de knolselderij, veelzijdig in gebruik. Van romige puree tot geroosterde plakjes, deze aardse groente doet het goed in heel veel winterse gerechten. En laten we de feestelijke bieten niet vergeten, perfect voor kleurrijke salades of als basis voor soepen.
Recepten om deze maand te maken
Aardpeer
aardpeer-tahinisoep met koriander
Blijf alert met tahini: het kan per merk enorm in smaak verschillen. Proef en voeg naar smaak extra tahini toe.
spruitjesgratin met aardpeer & bechamel met kaneel en rozemarijn
Spruitjes combineren heel goed met een aardse wintergroente als aardpeer. En als je ze zo bereidt, onder een comfy dekentje van bechamel en rozemarijn, lust iedereen spruitjes! Je zou er zelfs een handje kaas aan kunnen toevoegen.
Aardpeer, heb je daar ooit van gehoord? Deze groente is terug van weggeweest en zal je boerenkool stamppot een andere smaak geven dan je gewend bent! Dit is je lekkerste aardpeer recept. Tip van Janneke: ‘Voor een vegastamp vervang ik het gerookte spek door een handvol walnoten en wat blokjes kaas’
Harder is een vis die veel voorkomt langs de Nederlandse eilanden. Helaas wordt deze vis nog niet zo veel gegeten, maar daar brengen wij vandaag verandering in! Maak er smeuïge aardpeerpuree bij en serveer met zelfgemaakte ansjovis-tomaatboter en amandelschaafsel. Je kunt ook aardpeerchips serveren bij vis. Het recept vind je hier!
quinoa met geroosterde aardpeer en zoete aardappel
Janneke Philippi kookt als geen ander snel en makkelijk comfortfood. Haar eenpanners zijn gemaakt van maximaal 10 ingrediënten (uit de supermarkt) én staan in 30 minuten op tafel. Deze quinoasalade met geroosterde aardpeer en zoete aardappel past altijd ergens bij!
andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus
Andijviestamppot, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus.
Deze schelvisschotel is koolhydraatarm, rijk aan groenten en makkelijk te maken! Eet er puree van aardappel en knolselderij bij of wat brood, als je zin hebt in een vullende maaltijd. Dit komt vast van pas: de 6 lekkerste pureerecepten.
Romige pasta met postelein en zalm is hét gerecht voor als je weinig tijd hebt en je avondeten toch een feestje mag zijn. Gebruik postelein en raapstelen voor in de romige saus (nu volop in het seizoen), of ga voor wilde spinazie. Nog meer koken met postelein?
savooiekooltosti’s gevuld met ui, roquefort, sinaasappel & cranberry
Tosti, maar dan anders? Maak eens een tosti met koolbladeren. Gevulde koolbladeren zijn lekker, supergezond en prachtig om te zien! Dit kun je ’s ochtends al voorbereiden en vlak voor het serveren in de oven zetten.Trek gekregen in klassiek comfort food? Check deze 3 verrukkelijke kaastosti's!
Groen, groener, groenst! Groenten vormen altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie, zo ook voor deze vega flammkuchen met savooiekool. Je maakt deze flinterdunne pizza extra lekker met posteleinpesto. Als postelein niet verkrijgbaar is, is rucola een prima alternatief!
Genieten van de vernieuwde, creatieve bistrokeuken, de zogenaamde cuisine bistronomique, kan gewoon thuis. Start met Jannekes heerlijke schorsenerensoep!
schorseneren-aardappelpuree met beurre noisette en walnoten
Schorseneren worden ook wel huisvrouwenleed genoemd, vanwege het kleverige sap dat vrijkomt bij het schillen. Het zorgde ervoor dat ze in de vergetelheid raakten, want voor de Tweede Wereldoorlog stonden ze bij iedereen op tafel. Wij maken er graag puree van, als winters bijgerecht met een handvol walnoten.
Pacifische heilbot is nu goed op smaak en verantwoord te vangen (mét MSC-keurmerk te koop, goedevis.nl). Het water is flink koud en bij lage temperaturen wordt het vlees van schaal- en schelpdieren juist vol van vlees en smaak, dus dat is ideaal eten nu. Helemaal met dit delicious. recept, waarin romige schorseneren en pittige waterkers met gebakken heilbot worden gecombineerd.
gratin van schorseneren met emmentaler, ham en peterselie
Gratinliefhebbers opgelet! Deze gratin van schorseneren met emmentaler, ham en peterselie is een echte aanrader. Easy om te maken en een groot, gul effect op tafel.
Rodekool te gewoontjes voor een spectaculaire, hartige taart? Echt niet! Kirsten bakt er deze elegante taart van met heerlijke walnoten, frisse appel en room met cognac. Zeg daar maar eens nee tegen…Ook lekker met cognac: coq au vin met cognac en bospaddenstoelen.
rode kool salade, peertjes en blauwe kaas naar recept
Spruitjes
varkenshaas met aardappelcrème, geroosterde spruitjes, bacon en appel
Een extra tip: geroosterde spruitjes met bacon en appel zijn ook heerlijk als salade voor erbij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en hussel er 50 g rucola door. Breng de salade op smaak met extra vierge olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
geroosterde spruitjes met pasta, chorizo en taleggio
Masterchef Phoebe Wood gaat voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd. Haar gerechten zitten vol groenten en, ook fijn, geven nauwelijk afwas. Spruitjes, gedroogde chorizoworstjes, pasta en taleggio; alles op één plaat zo de oven in!
delicious.friend Janneke is gek op verwarmende eenpansgerechten. Easy voor een doordeweekse dag en als je dan ook nog eens 2 groenten met elkaar kan combineren die je normaal niet snel samen ziet, is het extra leuk!
traybake met krieltjes, biet, kapucijners & geiten-tzatziki
Weinig tijd? Je kunt ook eerder beginnen met het maken van de traybake. Snijden of marineer de krieltjes met de biet en kapucijners een avond eerder en bewaar afgedekt in de koelkast.
Met deze heldere bietenconsommé op basis van bouillon kan je voor de dag komen. Een heerlijke soepje in Aziatische stijl en – niet geheeld onbelangrijk – het ziet er ook nog eens indrukwekkend uit.Zoek je iets om in de soep te dippen? Kijk dan naar deze broodjes met kaas en salie!
hertenbiefstuk met bessensaus & gepofte biet met mierikswortelcrème
Kook weer eens met een Hollandse twist en zet puree op tafel. Natuurlijk wel in een culinaire variant, bijvoorbeeld in de vorm van mierikswortelcrème. Heerlijk met hertenbiefstuk, bessensaus en biet.