Het is best cliché om met Moederdag een taart te maken, maar hé, maakt het uit? Iedereen is toch gek op zelfgemaakt zoet? Bak een romige ricottataart, versier een pistache-slof met verse aardbeien en zorg dat je genoeg maakt, want je wil gegarandeerd een tweede stuk.
Een dag waarop we elke moeder in het zonnetje zetten verdient taart – of ander gebak – om uit te delen. Laat kinderen meehelpen in de keuken bij het versieren, of geef ze een garde en koude room zodat er een toef slagroom bij kan. Dat smaakt immers overal lekker bij.
Wil je iets maken maar ben je geen bak-held(in), probeer dan de ricotta-tijmplaatcake, die is foolproof. Ook de rabarber-filopastei met pistache & rozenwater ziet er een stuk intimiderender uit dan-ie in werkelijkheid is. Kwestie van rabarber roosteren, custard maken en een paar vellen filodeeg met boter insmeren. Dan, hopsa, in de oven en ondertussen koffie zetten voor je moeder.
Oh, en zoek je nog een last-minute cadeau? Shop dan online of in de winkel (boekhandel of supermarkt) het nieuwe nummer van delicious.!
13x Moederdag taart
reuze scone met aardbeien-basilicumjam
In plaats van kleine scones kun je ook één superscone maken, een soort breekbrood, alleen dan nog veel lekkerder. Vooral met een vette lik slagroom en aardbeienjam: het vleugje basilicum frist de jam op.
maandzaadcake met vlierbloesem en aardbeien van Olia Hercules
Olia Hercules: Ik weet niet zeker wiens schuld het is, maar in Oekraïne wordt de vlierbloesem al sinds mensenheugenis gezien als ‘de struik van de duivel’. Lees deze passage uit een oud Oekraïens boek over bijgeloof maar eens: ‘Vlier is de schepping van de Duivel. De Duivel plantte hem en nu zit hij er voor eeuwig onder. Daarom, om de Duivel niet te tarten, mag men devlier nooit met wortel en al uitgraven, maar moet men hem laten groeien waar hij staat. Ziet u een oude vlierstronk, bouw uw huis niet op die plek, want het is de schuilplaats van de Duivel. Als u op die plek bouwt, zullen uw kinderen ziek worden en sterven en uw vee zal ziek worden en zich niet voortplanten. Als u een jong vlierboompje ziet op uwgroentetuin of uw veld, smeer uw schoffel in met salo die door een priester gezegend is. Ga niet onder een vlier zitten of liggen, want u zult ernstig ziek worden.’ Vanwege dit soort nonsens zijn zelfs moderne mensen nog steeds onzeker over het gebruik van vlierbloesem in de keuken, en dat is zonde want in Oekraïne staan ontzettend veel vlierbomen.Dit is een van de vele verhalen en recepten uit het boek Keukens van Oekraïne, die Olia Hercules heeft geschreven zodat we de regionale specialiteiten van Oekraïne en de speciale zomerkeukens niet vergeten.
Bestrijk de crostata met een dikke laag frangipane, voor de variatie gemaakt met macadamianoten in plaats van amandelen – dit is een topcombinatie met de aardbeien! Het deeg wordt nog knapperiger als je de crostata op een pizzasteen bakt. SEIZOENSFRUIT: Deze crostata kun je natuurlijk ook met ander seizoensfruit als nectarines, pruimen of peren maken. Alles wat je maar lekker vindt.
Citrustaart op z'n Japans, met yuzu en een beeldschoon zwart deeg met sesamzaad. Durf jij hem aan te snijden? Tip: Kun je geen yuzusap krijgen, neem dan 100 ml mandarijnsap + 50 ml limoensap of citroensap. Zwarte tahini kun je vervangen door gewone tahini, maar de taart krijgt dan een gewone bruine korst.
Deze plaattaart zit vol zomerfruit en verwent zeker 24 gulzige gasten. Maak een mix van hard+zacht en zoet+zuur fruit. Wij gebruiken blauwe bessen, maar bramen, aardbeien of frambozen doen het ook wonderwel in deze lichte cake. Je kunt de cake eerder klaar hebben. Bak de cake ’s ochtends en bewaar hem dan op een koele plek tot serveren. Zo heeft het glazuur ook voldoende tijd om te drogen.
Bak deze beeldschone pistachetaart gerust 1-2 dagen eerder, daar wordt-ie nóg lekkerder van (ja, echt!), mits je hem goed verpakt en bewaart op een koele plek.
Door het beslag licht te fermenteren is deze brownie net een beetje makkelijker te verteren dan andere varianten. Een better-for-you brownie die ook nog eens verschrikkelijk lekker is. Begin een dag eerder aan dit recept. Tip: Serveer deze taart als dessert met een lepel ijskoude crème fraîche en verse bramen!
Een knapperige en iets chewy bodem, een smeuïge laag notenspijs, frisse fruitroom en vers zomerfruit bovenop: deze slof heeft het allemaal. Met dit recept bak je twee sloffen. Je kunt de al gebakken bodem zonder topping ook heel goed invriezen!
Laten we eerlijk zijn: er is weinig lekkerder dan Italiaanse taart. In deze crostata met ricotta en aardbeien proef je de zon! Maak ook eens deze ricotta-perentaart!
Op zoek naar gebakken lucht in laagjes? Bak een Hongaarse strudel! En vul hem dan niet met de klassieke appelvulling, maar ga voor romige ricotta en kersen. Een gouden combinatie met knapperig filodeeg.
Deze rabarber-filotaart met pistache wordt eerst krokant gebakken en daarna overgoten met een Midden-Oosterse custard. De frambozen bieden een frisse tegenwind. Meer zin in chocolade? Bak dan onze babka!