Monchoutaart is de ultieme taart voor als je iets te vieren hebt – of het nu een verjaardag, verloving of verhuizing is. Want wie wil er nu uren in de keuken staan als er feest gevierd moet worden? Precies, daarom hoef je deze taart niet te bakken en is het enkel een kwestie van mixen en mengen.
Een mateloos populaire taart want hij hoeft niet in de oven! Je mengt de monchou met opgeklopte slagroom en laat het geheel op een bodem van Bastogne in de koelkast opstijven.
Handig als je een feestje geeft en de oven nodig hebt voor andere gerechten zoals deze ovenplaat met harissakip met groenten, of warme saucijzenbroodjes.
Wat is het verschil tussen een monchoutaart en een cheesecake?
De monchoutaart is de Nederlandse versie van de no-bake cheesecake. Net als zijn Amerikaanse neef hoeft deze taart niet de oven in – een nachtje koelkast is genoeg om hem stevig te laten worden. De basis is vertrouwd: een krokante bodem van verkruimelde koekjes met boter, daarop een romige vulling van luchtig geklopte roomkaas vermengd met slagroom.
Het verschil zit vooral in de naam, want de ingrediënten en bereidingswijze zijn vrijwel identiek.
Wat is monchou?
MonChou is een romige, zachte roomkaas die je in veel Nederlandse keukens vindt. Met zijn lichte, romige smaak is het niet alleen perfect voor het maken van taarten, maar ook heerlijk als de basis van een sandwich.
En voor wie durft: MonChou is verrassend lekker op een pizza bianca, waar het smelt tot een romige topping of basis, een beetje zoals verse geitenkaas.
Is de vulling niet stevig genoeg, gebruik dan deze hack
Merk je dat je taart niet goed opstijft, dan kun je de slagroom verstevigen met een zakje klopfix. In principe zou het niet nodig hoeven zijn.
Je zou dan beter kunnen kiezen voor een stevigere monchou, of sleutelen aan de verhouding: meer monchou en minder slagroom. Wat ook helpt: even de monchou uitlekken in een zeef of theedoek.
Monchoutaart
Kookgerei
- ook nodig: springvorm 20 cm, keukenmachine of deegroller, mixer
Ingrediënten
- 200 g Bastognekoeken
- 100 g boter, gesmolten
vulling
- 400 g MonChou (roomkaas)
- 200 ml slagroom
- 100 g suiker
- 2 tl vanille-extract
- 1 blik kersenvlaaivulling (435 g)
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verkruimel de Bastognekoeken fijn in een keukenmachine of met een deegroller. Meng de verkruimelde koekjes met de gesmolten boter. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Laat rusten in de koelkast.
- Klop in een kom de MonChou met de suiker en vanille-extract romig met een mixer. Klop in een andere kom de slagroom stijf. Spatel voorzichtig de opgeklopte slagroom door het MonChou-mengsel. Verdeel het mengsel over de taartbodem en laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
- Verwijder de rand van de springvorm. Verdeel de kersenvlaaivulling over de bovenkant en serveer.