We zijn gek op pompoen! Daarom een verzameling van onze allerlekkerste pompoen recepten. Van pompoenpasta tot pompoensoep en alles ertussenin. Wedden dat jouw favoriet erbij zit?
Altijd maar soep maken van pompoenen is een beetje zonde, want ze zijn net zo lekker – of eigenlijk zelfs veel lekkerder – gegrild, geroosterd, gekneed (in een brooddeeg) of gepureerd tot dip of zijdezachte panna cotta.
Hoe kies je een geschikt exemplaar uit voor pompoen recepten?
Ga op zoek naar een gave pompen (dus geen grote plekken) met een gewicht dat past bij het formaat: een relatief lichte pompoen is waarschijnlijk ingedroogd. Als er nog een groene steel op zit, dan is de pompoen recentelijk geoogst en kun je de schil eten. Na verloop van tijd wordt de schil steeds iets harder. Vaak kun je deze nog steeds eten, vooral als je de pompoen eerst roostert.
Recepten en tips van de redactie
Culi redacteur Merijn Tol: ‘Ik houd van het schillen van Japanse Hokkaido-pompoen, ultra dun op de mandoline. En dan heel simpel te serveren als aperitief met wat druppels lekkere olijfolie, zwarte peper en veel geraspte parmezaan.’
Voor de liefhebbers van pompoentaarten heeft testkok Julia Hulleman een handige tip: ‘In de herfst zie je vaak Amerikaanse recepten met pompoenpuree voorbij komen. Als ik minder tijd heb, gebruik ik vaak gewoon een potje pompoen-babyvoeding. Dat is niets anders dan pompoenpuree zonder extra suiker of zout en het scheelt veel werk!’
Door pompoen op 200°C een uurtje – afhankelijk van het formaat – met schil en al te roosteren, bespaar je veel snijwerk, weet online redacteur Sophie Fleur. ‘Na het bakken hoef je alleen de pitten te verwijderen en dan heb je perfecte zoete puree voor een dip, soep, cake of pastasaus. Naast krokante salie kun je helemaal losgaan met specerijen die je even kort roostert – zo komt de smaak vrij – of fruit in olie of bruine boter: karwij, isot biber, saffraan, piment, of een mix als garam masala – allemaal even lekker!’
Wat je doet met de overgebleven pitten? Laat dat maar oven aan culi redacteur Hester de Goede. Ze schept de pitten om met olijfolie en specerijen zoals gerookte-paprikapoeder, komijn en chilipoeder en roostert ze goudbruin en knapperig in de oven. ‘Bestrooien met zoutflakes en voilà: een lekkere snack bij de borrel!’
28 pompoen recepten
pompoen-kikkererwtenbrood met salie
Een dikke plak van dit pompoen-kikkererwtenbrood is al bijna een complete maaltijd. Mogelijkheden te over: geef er labne bij of een gekookt ei, chutney en groenten. En als je toch aan het bakken bent, maak dan meteen twee broden en vries er één in plakken in. Lekker om mee te nemen naar je werk!
Hoe je dit heerlijke, herfstige pompoenbrood met oesterzwammen nog lekkerder maakt? Door het te besmeren met een flinke lik specerijenboter. Hartig én smeuïg tegelijk.
Traditionele Moussaka: wij zijn er dol op! Toch maken wij hem -eigenwijs als we zijn- met een twist: met kastanjechampignons, gehakt, kaassaus en zoete pompoen. Mmm!
Kabocha-pompoen is een Japanse pompoensoort die ook in Nederland wordt geteeld. Oranje vanbinnen en groen met lichtere strepen vanbuiten. De smaak is zoet, een beetje kastanjeachtig. Te koop bij biologische winkels en goed gesorteerde supermarkten. Of neem een flespompoen of oranje pompoen.
Er is soep en er is supersoep. Deze pittige pompoensoep met kokos valt helemaal in die laatste categorie: barstensvol smaak, extra gevuld en dus écht een gerecht.
De mentholachtige, eucalyptussmaak van kardemom werkt heel goed bij kruidige tijm. Samen geven ze deze zoete pompoentaart een vrolijkmakend, fris accent. Echt een heel goed dessert, dat ook nog eens in een uurtje op tafel staat.
Pompoen is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar en daarom ook prima in te zetten in voorjaarsgerechten. Het groen van de erwten en het oranje van de pompoen en de zachtgele kleur van de fettuccine brengen je meteen in lente sferen.
Deze pompoen ajvar is het perfecte gerecht voor de herfst. Ajvar is een zachte spread van paprika en aubergine. Voor deze herfstvariant is een deel van de paprika vervangen door geroosterde pompoen. De rauwe knoflook en gerookte-paprikapoeder geven nog wat extra pit.
Het geheime ingrediënt dat dit gerecht net even een onverwachtse kick geeft is olijventapenade. Dus heb je nog een potje staan in de koelkast? Doe een paar lepels door de pasta!
Indonesische soto met pompoen & geroosterde kikkererwten
Janneke laat zich graag inspireren door keukens van over de hele wereld en geeft daar haar eigen, makkelijke versie van. Ze is dol op deze pittige soto soep. "Dit is mijn vega-versie van de bekende Indonesische maaltijdsoep. Serveer met sambal en gebakken uitjes."
Pak vanavond uit met deze heerlijke lasagne vol smaak. De saucijzen, gemaakt van gekruid gehakt, zorgen voor extra diepte in het gerecht. Je maakt je eigen bechamelsaus wat deze Italiaanse topper pas écht lekker maakt. En vergeet de salie niet! Mmm…Bekijk dit lijstje met 5x verrukelijke lasagne recepten voor nog meer inspiratie.
In deze vegetarische curry gaat een flinke dosis kruiden en pompoen. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door goed te verkrijgen in de winkel dus ben je niet langer seizoensgebonden. Zin in meer pompoen? Maak dan deze pompoenhummus met kipsalade.
Zelf ravioli maken is voor ons lekker ontspannen. Pastadeeg kneden, pastavellen langzaam door de pastamachine halen en daarna met veel precisie de verrukkelijke pompoen-amarettivulling over de vellen verdelen. De pasta dichtvouwen, op maat snijden, kort koken en dan: genieten! Van een bord vol ravioli met heerlijke saliebotersaus.
Echt comfortfood deze pasta met milde pompoensaus en lekker veel pecorino. Heb jij ook zo'n zin in pompoen met druilerig weer? Hier zijn onze 10 lekkerste recepten.
Ze is niet alleen immens populair in de VS, ook Yvette van Boven loopt weg met Alison Roman. Logisch, haar keuken is makkelijk, inspirerend en heerlijk. Daarom delen we dit recept voor gekaramelliseerde pompoen met kokosgremolata uit haar boek Lekker Thuis. Tip: Alles behalve de geroosterde kokos kun je tot 1 dag van tevoren alvast klaarmaken. Rooster de kokosvlokken vlak voor het serveren en voeg ze bij het bieslookmengsel (geroosterde kokos wordt zacht als je het mengt met de kruiden en in de koelkast zet).
Hier hebben we altijd zin in: zoete pompoensoep met knoflook en wortel. Je maakt ‘m romig met een flinke scheut slagroom en interessant met een crunchy topping van pompoenpitten en gedroogde cranberry’s. Maak een flinke pan vol (desnoods een dubbele portie) en vries een deel in. Dan heb je altijd comfort food stand-by staan!