de 28 allerlekkerste pompoen recepten + tips van de redactie

de 28 allerlekkerste pompoen recepten + tips van de redactie
RECEPTEN, FOODSTYLING: JULIE TEEKEN, FOTOGRAFIE: ROLINDA WINDHORST, STYLING: INGRID VAN KURINGEN

We zijn gek op pompoen! Daarom een verzameling van onze allerlekkerste pompoen recepten. Van pompoenpasta tot pompoensoep en alles ertussenin. Wedden dat jouw favoriet erbij zit?

Altijd maar soep maken van pompoenen is een beetje zonde, want ze zijn net zo lekker – of eigenlijk zelfs veel lekkerder – gegrild, geroosterd, gekneed (in een brooddeeg) of gepureerd tot dip of zijdezachte panna cotta.

Hoe kies je een geschikt exemplaar uit voor pompoen recepten?

Ga op zoek naar een gave pompen (dus geen grote plekken) met een gewicht dat past bij het formaat: een relatief lichte pompoen is waarschijnlijk ingedroogd. Als er nog een groene steel op zit, dan is de pompoen recentelijk geoogst en kun je de schil eten. Na verloop van tijd wordt de schil steeds iets harder. Vaak kun je deze nog steeds eten, vooral als je de pompoen eerst roostert.

Recepten en tips van de redactie

Culi redacteur Merijn Tol: ‘Ik houd van het schillen van Japanse Hokkaido-pompoen, ultra dun op de mandoline. En dan heel simpel te serveren als aperitief met wat druppels lekkere olijfolie, zwarte peper en veel geraspte parmezaan.’

Voor de liefhebbers van pompoentaarten heeft testkok Julia Hulleman een handige tip: ‘In de herfst zie je vaak Amerikaanse recepten met pompoenpuree voorbij komen. Als ik minder tijd heb, gebruik ik vaak gewoon een potje pompoen-babyvoeding. Dat is niets anders dan pompoenpuree zonder extra suiker of zout en het scheelt veel werk!’

Tip: pompoen schillen doe je zo!

Door pompoen op 200°C een uurtje – afhankelijk van het formaat – met schil en al te roosteren, bespaar je veel snijwerk, weet online redacteur Sophie Fleur. ‘Na het bakken hoef je alleen de pitten te verwijderen en dan heb je perfecte zoete puree voor een dip, soep, cake of pastasaus. Naast krokante salie kun je helemaal losgaan met specerijen die je even kort roostert – zo komt de smaak vrij – of fruit in olie of bruine boter: karwij, isot biber, saffraan, piment, of een mix als garam masala – allemaal even lekker!’

Wat je doet met de overgebleven pitten? Laat dat maar oven aan culi redacteur Hester de Goede. Ze schept de pitten om met olijfolie en specerijen zoals gerookte-paprikapoeder, komijn en chilipoeder en roostert ze goudbruin en knapperig in de oven. ‘Bestrooien met zoutflakes en voilà: een lekkere snack bij de borrel!’

28 pompoen recepten

pompoen-kikkererwtenbrood met salie
Een dikke plak van dit pompoen-kikkererwtenbrood is al bijna een complete maaltijd. Mogelijkheden te over: geef er labne bij of een gekookt ei, chutney en groenten. En als je toch aan het bakken bent, maak dan meteen twee broden en vries er één in plakken in. Lekker om mee te nemen naar je werk!
naar recept
glutenvrij brood pompoen kikkererwtenbrood | delicious
Omgekeerde pompoentaart met waterkers & blauwaderkaas-crème
Feestelijk etentje? Maak dan deze prachtige pompoentaart! Serveer 'm met pittige waterkers, gember-vinaigrette en een royale dot room.
naar recept
Omgekeerde-pompoentaart-met-gezouten-karamel-waterkers-met-gembervinaigrette-en-creme-crue
Pompoenbrood met oesterzwammen en specerijenboter
Hoe je dit heerlijke, herfstige pompoenbrood met oesterzwammen nog lekkerder maakt? Door het te besmeren met een flinke lik specerijenboter. Hartig én smeuïg tegelijk.
naar recept
Pompoenbrood met oesterzwammen en specerijenboter_preview
pompoen panna cotta met pecannoten en zoete rozemarijn
Zoet, zacht en zalig. Deze vrolijke pompoen panna cotta heeft het allemaal in huis om je favoriete dessert te worden.
naar recept
Pompoen panna cotta met honing pecannoten en gesuikerde rozemarijn
pasteitjes met pompoencurry & komkommerraita
Een fijne verrassing als de kruidige pompoencurry onder z'n dakje van bladerdeeg tevoorschijn komt.
Dít doe je met de overgebleven pompoenpitten!
naar recept
Pasteitjes met pompoencurry & komkommerraita
moussaka met pompoen
Traditionele Moussaka: wij zijn er dol op! Toch maken wij hem -eigenwijs als we zijn- met een twist: met kastanjechampignons, gehakt, kaassaus en zoete pompoen. Mmm!
naar recept
geroosterde pompoen met yoghurt & za’atar
Kabocha-pompoen is een Japanse pompoensoort die ook in Nederland wordt geteeld. Oranje vanbinnen en groen met lichtere strepen vanbuiten. De smaak is zoet, een beetje kastanjeachtig. Te koop bij biologische winkels en goed gesorteerde supermarkten. Of neem een flespompoen of oranje pompoen.
naar recept
geroosterde pompoen met yoghurt & za’atar
boekweitrisotto met pompoen, parmezaan & bittere chocolade
Maak de boekweitrisotto tot 1 dag eerder klaar t/m stap 4. Warm voor het serveren even door.
naar recept
boekweitrisotto met pompoen
pompoensoep en Hollandse garnaaltjes met pompoenpitten
Pompoenliefhebbers opgelet! Chef-kok Niven Kunz maakte deze heerlijke comfortmaaltijd met pompoensoep, Hollandse garnaaltjes met pompoenpitten.
naar recept
pompoensoep-delicious
gratin dauphinoise van aardappel en pompoen
Maak de gratin ½ dag eerder klaar t/m stap 2. Dek goed af en bewaar in de koelkast. Bak op de dag van serveren af.
naar recept
gratin dauphinoise aardappel pompoen
pittige pompoensoep met kokos
Er is soep en er is supersoep. Deze pittige pompoensoep met kokos valt helemaal in die laatste categorie: barstensvol smaak, extra gevuld en dus écht een gerecht.
naar recept
pittige pompoensoep met kokos
pompoenlasagne met saucijzen & salie
Als je wilt, kun je de pompoen een dag van tevoren roosteren en prakken.
naar recept
pompoenlasagne met saucijzen & salie
pompoen tarte tatin met frisse clotted cream
De mentholachtige, eucalyptussmaak van kardemom werkt heel goed bij kruidige tijm. Samen geven ze deze zoete pompoentaart een vrolijkmakend, fris accent. Echt een heel goed dessert, dat ook nog eens in een uurtje op tafel staat.
naar recept
pompoenfrittata met salie
Een Italiaanse klassieker met een smokey touch. TIP: Deze pompoenfrittata is ook lekker met geitenkaas of spekjes.
naar recept
pompoenfrittata
fettuccine met pompoen en pancetta-pangrattato
Pompoen is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar en daarom ook prima in te zetten in voorjaarsgerechten. Het groen van de erwten en het oranje van de pompoen en de zachtgele kleur van de fettuccine brengen je meteen in lente sferen. 
naar recept
pompoen-ajvar met brood
Deze pompoen ajvar is het perfecte gerecht voor de herfst. Ajvar is een zachte spread van paprika en aubergine. Voor deze herfstvariant is een deel van de paprika vervangen door geroosterde pompoen. De rauwe knoflook en gerookte-paprikapoeder geven nog wat extra pit.
naar recept
Pompoen-ajvar met brood
romige pasta met spinazie, pompoen & varkenshaas
Het geheime ingrediënt dat dit gerecht net even een onverwachtse kick geeft is olijventapenade. Dus heb je nog een potje staan in de koelkast? Doe een paar lepels door de pasta!
naar recept
Indonesische soto met pompoen & geroosterde kikkererwten
Janneke laat zich graag inspireren door keukens van over de hele wereld en geeft daar haar eigen, makkelijke versie van. Ze is dol op deze pittige soto soep. "Dit is mijn vega-versie van de bekende Indonesische maaltijdsoep. Serveer met sambal en gebakken uitjes."
naar recept
Indonesische soto met pompoen en geroosterde kikkererwten
gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus
In de maand oktober maken Minta & Mae deze overheerlijke gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus, perfect voor de frissere dagen! Extra fijn: in dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe je een pompoen schilt.
Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
naar recept
gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus
pompoenlasagne met saucijzen & salie
Pak vanavond uit met deze heerlijke lasagne vol smaak. De saucijzen, gemaakt van gekruid gehakt, zorgen voor extra diepte in het gerecht. Je maakt je eigen bechamelsaus wat deze Italiaanse topper pas écht lekker maakt. En vergeet de salie niet! Mmm…
Bekijk dit lijstje met 5x verrukelijke lasagne recepten voor nog meer inspiratie.
naar recept
pompoenlasagne - delicious
pompoentaart met geitenkaas
Makkelijker kan niet! Met een paar ingrediënten zet je deze heerlijke pompoentaart met warme, gesmolten geitenkaas op tafel.
En die overgebleven pompoenpitten? Maak daarmee spaghetti met artisjok, gorgonzola en krokante pompoentpitten.
naar recept
vegetarische curry met pompoen en bieten
In deze vegetarische curry gaat een flinke dosis kruiden en pompoen. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door goed te verkrijgen in de winkel dus ben je niet langer seizoensgebonden. Zin in meer pompoen? Maak dan deze pompoenhummus met kipsalade.
naar recept
vegetarische curry - delicious
ravioli met pompoen en amaretti
Zelf ravioli maken is voor ons lekker ontspannen. Pastadeeg kneden, pastavellen langzaam door de pastamachine halen en daarna met veel precisie de verrukkelijke pompoen-amarettivulling over de vellen verdelen. De pasta dichtvouwen, op maat snijden, kort koken en dan: genieten! Van een bord vol ravioli met heerlijke saliebotersaus.
naar recept
ravioloi met pompoen-delicious
pasta met pompoen, pecorino en citroentijmkruim
Echt comfortfood deze pasta met milde pompoensaus en lekker veel pecorino.
Heb jij ook zo'n zin in pompoen met druilerig weer? Hier zijn onze 10 lekkerste recepten.
naar recept
pasta met pompoen
pompoen met ahornsiroop en kaneel
Chef Mike McEnearney uit Sydney kiest het liefst voor eenvoudig seizoenseten. Zijn pompoen met ahornsiroop en kaneel is een van de redactiefavorieten!
naar recept
pompoen-delicious
cannelloni met geroosterde pompoen & gorgonzola
Als je het weekend veel eters over de vloer krijgt, is dit het ideále gerecht. Lekker makkelijk én.. je hoeft maar 30 minuten in de keuken te staan, de oven doet de rest. Heb jij meer tijd voor je gasten!
Probeer ook eens cannelloni gevuld met groene asperge, ham & geitenkaas!
naar recept
Canneloni met geroosterde pompoen - delicious
gekaramelliseerde pompoen met kokosgremolata
Ze is niet alleen immens populair in de VS, ook Yvette van Boven loopt weg met Alison Roman. Logisch, haar keuken is makkelijk, inspirerend en heerlijk. Daarom delen we dit recept voor gekaramelliseerde pompoen met kokosgremolata uit haar boek Lekker Thuis.
Tip: Alles behalve de geroosterde kokos kun je tot 1 dag van tevoren alvast klaarmaken. Rooster de kokosvlokken vlak voor het serveren en voeg ze bij het bieslookmengsel (geroosterde kokos wordt zacht als je het mengt met de kruiden en in de koelkast zet).
naar recept
Gekaramelliseerde winterpompoen met kokosgremolata Alison Roman Lekker thuis
romige pompoensoep
Hier hebben we altijd zin in: zoete pompoensoep met knoflook en wortel. Je maakt ‘m romig met een flinke scheut slagroom en interessant met een crunchy topping van pompoenpitten en gedroogde cranberry’s. Maak een flinke pan vol (desnoods een dubbele portie) en vries een deel in. Dan heb je altijd comfort food stand-by staan!
naar recept

Wow, zó lekker: ricotta-ijs met pijnboompit-amandelhoning