We zijn gek op pompoen! Daarom een verzameling van onze allerlekkerste pompoen recepten. Van pompoenpasta tot pompoensoep en alles ertussenin. Wedden dat jouw favoriet erbij zit?
Altijd maar soep maken van pompoenen is een beetje zonde, want ze zijn net zo lekker – of eigenlijk zelfs veel lekkerder – gegrild, geroosterd, gekneed (in een brooddeeg) of gepureerd tot dip of zijdezachte panna cotta.
Hoe kies je een geschikt exemplaar uit voor pompoen recepten?
Ga op zoek naar een gave pompen (dus geen grote plekken) met een gewicht dat past bij het formaat: een relatief lichte pompoen is waarschijnlijk ingedroogd. Als er nog een groene steel op zit, dan is de pompoen recentelijk geoogst en kun je de schil eten. Na verloop van tijd wordt de schil steeds iets harder. Vaak kun je deze nog steeds eten, vooral als je de pompoen eerst roostert.
Recepten en tips van de redactie
Culi redacteur Merijn Tol: ‘Ik houd van het schillen van Japanse Hokkaido-pompoen, ultra dun op de mandoline. En dan heel simpel te serveren als aperitief met wat druppels lekkere olijfolie, zwarte peper en veel geraspte parmezaan.’
Voor de liefhebbers van pompoentaarten heeft testkok Julia Hulleman een handige tip: ‘In de herfst zie je vaak Amerikaanse recepten met pompoenpuree voorbij komen. Als ik minder tijd heb, gebruik ik vaak gewoon een potje pompoen-babyvoeding. Dat is niets anders dan pompoenpuree zonder extra suiker of zout en het scheelt veel werk!’
Tip: pompoen schillen doe je zo!
Door pompoen op 200°C een uurtje – afhankelijk van het formaat – met schil en al te roosteren, bespaar je veel snijwerk, weet online redacteur Sophie Fleur. ‘Na het bakken hoef je alleen de pitten te verwijderen en dan heb je perfecte zoete puree voor een dip, soep, cake of pastasaus. Naast krokante salie kun je helemaal losgaan met specerijen die je even kort roostert – zo komt de smaak vrij – of fruit in olie of bruine boter: karwij, isot biber, saffraan, piment, of een mix als garam masala – allemaal even lekker!’
Wat je doet met de overgebleven pitten? Laat dat maar oven aan culi redacteur Hester de Goede. Ze schept de pitten om met olijfolie en specerijen zoals gerookte-paprikapoeder, komijn en chilipoeder en roostert ze goudbruin en knapperig in de oven. ‘Bestrooien met zoutflakes en voilà: een lekkere snack bij de borrel!’
28 pompoen recepten
Een dikke plak van dit pompoen-kikkererwtenbrood is al bijna een complete maaltijd. Mogelijkheden te over: geef er labne bij of een gekookt ei, chutney en groenten. En als je toch aan het bakken bent, maak dan meteen twee broden en vries er één in plakken in. Lekker om mee te nemen naar je werk!
naar receptFeestelijk etentje? Maak dan deze prachtige pompoentaart! Serveer 'm met pittige waterkers, gember-vinaigrette en een royale dot room.
naar receptHoe je dit heerlijke, herfstige pompoenbrood met oesterzwammen nog lekkerder maakt? Door het te besmeren met een flinke lik specerijenboter. Hartig én smeuïg tegelijk.
naar receptZoet, zacht en zalig. Deze vrolijke pompoen panna cotta heeft het allemaal in huis om je favoriete dessert te worden.
naar receptEen fijne verrassing als de kruidige pompoencurry onder z'n dakje van bladerdeeg tevoorschijn komt.Dít doe je met de overgebleven pompoenpitten!
naar receptTraditionele Moussaka: wij zijn er dol op! Toch maken wij hem -eigenwijs als we zijn- met een twist: met kastanjechampignons, gehakt, kaassaus en zoete pompoen. Mmm!
naar receptKabocha-pompoen is een Japanse pompoensoort die ook in Nederland wordt geteeld. Oranje vanbinnen en groen met lichtere strepen vanbuiten. De smaak is zoet, een beetje kastanjeachtig. Te koop bij biologische winkels en goed gesorteerde supermarkten. Of neem een flespompoen of oranje pompoen.
naar receptMaak de boekweitrisotto tot 1 dag eerder klaar t/m stap 4. Warm voor het serveren even door.
naar receptPompoenliefhebbers opgelet! Chef-kok Niven Kunz maakte deze heerlijke comfortmaaltijd met pompoensoep, Hollandse garnaaltjes met pompoenpitten.
naar receptMaak de gratin ½ dag eerder klaar t/m stap 2. Dek goed af en bewaar in de koelkast. Bak op de dag van serveren af.
naar receptEr is soep en er is supersoep. Deze pittige pompoensoep met kokos valt helemaal in die laatste categorie: barstensvol smaak, extra gevuld en dus écht een gerecht.
naar receptAls je wilt, kun je de pompoen een dag van tevoren roosteren en prakken.
naar receptDe mentholachtige, eucalyptussmaak van kardemom werkt heel goed bij kruidige tijm. Samen geven ze deze zoete pompoentaart een vrolijkmakend, fris accent. Echt een heel goed dessert, dat ook nog eens in een uurtje op tafel staat.
naar receptEen Italiaanse klassieker met een smokey touch. TIP: Deze pompoenfrittata is ook lekker met geitenkaas of spekjes.
naar receptPompoen is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar en daarom ook prima in te zetten in voorjaarsgerechten. Het groen van de erwten en het oranje van de pompoen en de zachtgele kleur van de fettuccine brengen je meteen in lente sferen.
naar receptDeze pompoen ajvar is het perfecte gerecht voor de herfst. Ajvar is een zachte spread van paprika en aubergine. Voor deze herfstvariant is een deel van de paprika vervangen door geroosterde pompoen. De rauwe knoflook en gerookte-paprikapoeder geven nog wat extra pit.
naar receptHet geheime ingrediënt dat dit gerecht net even een onverwachtse kick geeft is olijventapenade. Dus heb je nog een potje staan in de koelkast? Doe een paar lepels door de pasta!
naar receptJanneke laat zich graag inspireren door keukens van over de hele wereld en geeft daar haar eigen, makkelijke versie van. Ze is dol op deze pittige soto soep. "Dit is mijn vega-versie van de bekende Indonesische maaltijdsoep. Serveer met sambal en gebakken uitjes."
naar receptIn de maand oktober maken Minta & Mae deze overheerlijke gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus, perfect voor de frissere dagen! Extra fijn: in dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe je een pompoen schilt. Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
naar receptPak vanavond uit met deze heerlijke lasagne vol smaak. De saucijzen, gemaakt van gekruid gehakt, zorgen voor extra diepte in het gerecht. Je maakt je eigen bechamelsaus wat deze Italiaanse topper pas écht lekker maakt. En vergeet de salie niet! Mmm…Bekijk dit lijstje met 5x verrukelijke lasagne recepten voor nog meer inspiratie.
naar receptMakkelijker kan niet! Met een paar ingrediënten zet je deze heerlijke pompoentaart met warme, gesmolten geitenkaas op tafel.En die overgebleven pompoenpitten? Maak daarmee spaghetti met artisjok, gorgonzola en krokante pompoentpitten.
naar receptIn deze vegetarische curry gaat een flinke dosis kruiden en pompoen. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door goed te verkrijgen in de winkel dus ben je niet langer seizoensgebonden. Zin in meer pompoen? Maak dan deze pompoenhummus met kipsalade.
naar receptZelf ravioli maken is voor ons lekker ontspannen. Pastadeeg kneden, pastavellen langzaam door de pastamachine halen en daarna met veel precisie de verrukkelijke pompoen-amarettivulling over de vellen verdelen. De pasta dichtvouwen, op maat snijden, kort koken en dan: genieten! Van een bord vol ravioli met heerlijke saliebotersaus.
naar receptEcht comfortfood deze pasta met milde pompoensaus en lekker veel pecorino. Heb jij ook zo'n zin in pompoen met druilerig weer? Hier zijn onze 10 lekkerste recepten.
naar receptChef Mike McEnearney uit Sydney kiest het liefst voor eenvoudig seizoenseten. Zijn pompoen met ahornsiroop en kaneel is een van de redactiefavorieten!
naar receptAls je het weekend veel eters over de vloer krijgt, is dit het ideále gerecht. Lekker makkelijk én.. je hoeft maar 30 minuten in de keuken te staan, de oven doet de rest. Heb jij meer tijd voor je gasten!Probeer ook eens cannelloni gevuld met groene asperge, ham & geitenkaas!
naar receptZe is niet alleen immens populair in de VS, ook Yvette van Boven loopt weg met Alison Roman. Logisch, haar keuken is makkelijk, inspirerend en heerlijk. Daarom delen we dit recept voor gekaramelliseerde pompoen met kokosgremolata uit haar boek Lekker Thuis. Tip: Alles behalve de geroosterde kokos kun je tot 1 dag van tevoren alvast klaarmaken. Rooster de kokosvlokken vlak voor het serveren en voeg ze bij het bieslookmengsel (geroosterde kokos wordt zacht als je het mengt met de kruiden en in de koelkast zet).
naar receptHier hebben we altijd zin in: zoete pompoensoep met knoflook en wortel. Je maakt ‘m romig met een flinke scheut slagroom en interessant met een crunchy topping van pompoenpitten en gedroogde cranberry’s. Maak een flinke pan vol (desnoods een dubbele portie) en vries een deel in. Dan heb je altijd comfort food stand-by staan!
naar receptWow, zó lekker: ricotta-ijs met pijnboompit-amandelhoning



























