gebraden kip van Yvette met piccalillymayo en groene stamp

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
gebraden kip van yvette
glutenvrij
aantal 4 | | | | glutenvrij
Yvette: 'Mijn man Oof is piccalillyverslaafd, dus eigenlijk is dit speciaal voor hem. Mijn eigen homemade piccalilly is kruidig, zurig en de groenten houden wat bite. De piccalilly-mayo is heerlijk bij kip, maar ook te gek bij gebakken vis of gebakken aardappeltjes. Echt iets wat je vaker gaat maken.'
Dit recept heeft Yvette van Boven speciaal gemaakt voor onze gasthoofdredacteur Jamie Oliver, bestel hier het speciale nummer.
kooktijd50 minuten
oven1 uur
totale tijd1 uur 50 minuten

Kookgerei

  • ook nodig: stukje keukentouw

ingrediënten

  • 1 el korianderzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan
  • 1 el kerriepoeder
  • ½ el knoflookpoeder
  • 4 el olijfolie
  • 1 hele kip – goed gehouden! – van 1 1⁄2 kg, op kamertemperatuur
  • rasp van 1 biocitroen, rest van de citroen in kwarten
  • ½ el chilivlokken
  • 6 el piccalilly*
  • 6 el mayonaise

groene stamp

  • 1 kg licht kruimige aardappels, geschild
  • 15 g dragon
  • 15 g dille
  • 15 g bieslook
  • 15 g platte peterselie
  • rasp en sap van 1⁄2 biocitroen
  • 125 g crème fraîche
  • 100 ml melk
  • 75 g boter
  • versgeraspte nootmuskaat naar smaak
  • 400 g bladspinazie

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Maal de korianderzaadjes fijn in de vijzel. Voeg het kerriepoeder, knoflookpoeder en 1 el zout toe tot een egaal mengsel en roer dan de olijfolie erdoor.
  • Was je handen. Laat dan, beginnend bij de hals van de kip, voorzichtig je vingers tussen de huid en het borstvlees glijden, waarbij je de huid van de vogel – zeg maar – losmaakt. Doe dit voorzichtig en zonder je ringen aan, want de huid mag niet scheuren. Als het goed is heb je daarna 2 zakjes aan weerszijden van het borstbeen gemaakt. Schep de helft van het kruidenmengsel in die zakjes en druk het dan gelijkmatig uit via de buitenkant. Wrijf de rest van het mengsel over de hele kip uit, vergeet geen enkel stukje: de bouten en vleugels moeten ook! Bestrooi de kip dan met citroenrasp, chilivlokken en evt. wat extra zout.
  • Druk de parten citroen in de holte van de kip en bind de poten bij elkaar met keukentouw. Zet de kip in een braad- slee en braad ± 1 uur. Overgiet hem halverwege de baktijd met de sappen in de ovenschaal. Laat na het braden de kip onder een los vel aluminiumfolie ± 15 min. rusten voor je hem aansnijdt.
  • Maak intussen de stamp. Snijd de aardappels in gelijke delen en kook ze in een pan met ruim water en een kleine eetlepel zout gaar.
  • Draai in de blender alle tuinkruiden en de citroenrasp met de crème fraîche en de melk tot een egaal groene saus. Giet de aardappels af. Stamp ze fijn met een stamper of doe zoals ik: druk ze door de pureeknijper voor een fijner resultaat. Voeg dan de groene room toe en 50 g boter in klontjes. Breng de puree op smaak met een kneep citroensap, peper, zout en een snuf nootmuskaat.
  • Smelt de resterende 25 g boter in een hapjespan op hoog vuur en voeg de spinazie toe. Laat al omscheppend slinken. Schep de spinazie door de groene stamp en dien op bij de kip.
  • Draai tijdens het braden ook de piccalilly heel kort, met een paar pulsen door de mayonaise. Hij hoeft niet glad. Geef hem bij de gebraden kip, met een schep groene stamp en homemade piccalilly erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 1078kcal
|
eiwit: 39g
|
vet: 76g
|
koolhydraten: 57g
auteur: delicious.
*Piccalilly is een bekend Brits zoetzuur condiment met specerijen uit het Oosten. Yvette maakt haar eigen piccalilly.
 
RECEPTEN: YVETTE VAN BOVEN | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: BART STUART.
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
gebraden kip van yvette