Een kerstdiner is niet niks als je klein bent. Het duurt vaak zo lang en al die volwassenen praten zo veel en vooral met elkaar. Bovendien komt het lekkerste pas aan het eind; het feestdessert. Serveer dus een feestdessert dat iedereen – ook de kleinsten – lekker vindt, van mascarpone-mousse tot de altijd goed-toet: fruitcrumble.
Kinderen zijn meestal dol op in laagjes opgebouwde verrassingen als trifle of croissant-ijs met chocolade-saus. Nog leuker voor kinderen dan een feesttoetje oplepelen is als ze zelf iets mogen doen en toevoegen. Laat ze bijvoorbeeld slagroom kloppen, noten klein vijzelen, (mini)marshmallows boven de open haard of een aansteker roosteren, extra vanille- of chocosaus bijschenken of een crunchlaagje strooien. Laat ze helpen met tafeldekken, servetten vouwen of menu-kaartjes ontwerpen. Zo voelen ze zich helemaal onderdeel van het kerstdiner.
Waar moet het perfecte toetje aan voldoen?
Fruit
Roep fruit en kinderen hollen naar de tafel. Dankzij de vele fruitmomenten die al van jongs af aan een vast ritueel zijn, lust iedereen wel toetjes met appel, banaan en rood fruit. Ga voor een warme crumble, een trifle met rood fruit en madeleines of maak samen een XL fruittaart: zeker weten kidsproof!
Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
naar receptWauw, deze trifle met madeleines en rood fruit is te gek! Het perfecte feestelijke toetje voor kerst en ideaal voor een grote groep. Je kunt de trifle ruim van tevoren maken en iedereen vindt het lekker. En dan hebben we het nog niet eens over de looks… Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Bonne Maman, het bekende Franse jammerk met rood-wit geruite deksels dat ook tijdens de feestdagen volop wordt gebruikt. Niet alleen bij je ontbijt, maar ook in taarten en toetjes. Voor dit recept gebruiken we Bonne Maman madeleines en aardbeienjam, maar je kunt natuurlijk naar hartelust variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tropische trifle met mango, passievrucht en abrikozenjam? Of ga voor een combinatie van chocolade en sinaasappel!
naar receptJe bent de koning te rijk met deze zomerse fruittaart en hij is heel, heel easy te maken. Door de vruchten in rijtjes op kleur te leggen, wordt het extra mooi. Het zijn net edelstenen! Ga je picknicken? Neem alles voor de taart apart mee. Leg de taartbodem op een grote broodplank en pak strak in folie, dan breekt hij niet. Extra handig: je hebt meteen een plateau om de taart op te serveren.
naar receptNiet te ingewikkeld
Kids willen niet te veel toeters en bellen. Het moet herkenbaar zijn en het liefst romig en zoet. Toetjes in glaasjes zijn wat ons betreft een kidsproof kerstdessert, net als panna cotta.
Toetjes met een Italiaans tintje hebben een streepje voor. Of het nu lente is, zomer, of (net iets te) herfstig: deze glaasjes maken iedere dag beter!Janneke’s mascarponemousse met amaretticrunch en citroen is fris en tegelijkertijd heerlijk romig. Extra lekker: wat limoncello door de citroensiroop – wel uit de buurt van de kids houden dan.
naar receptDit dessert is de kers op de taart, het moment waar iedereen naar uitkijkt! Heerlijke panna cotta van witte chocolade kokos en witte chocolade. Wat wil je nog meer?
naar receptYoghurt frist dit superromige toetje met gekaramelliseerde nectarines lekker op. Let op dat gelatine van botten is gemaakt en dit dessert dus technisch gezien niet vegetarisch is. Agar agar is daarentegen van zeewier gemaakt en houdt de boel net zo goed bij elkaar als gelatine. Reken voor 6 blaadjes gelatine op 7 gram agar agar vlokken, dat is ongeveer 1 zakje. Liever een ander toetje? Bekijk dan ook eens deze lijst met 52x Italiaanse zoete lekkernijen
naar receptTip: maak deze bluf liever niet van tevoren, het opgeklopte eiwit zakt in als de bluf meer dan 1 uur van tevoren wordt gemaakt.
naar receptKleurrijk
Meer kleur is meer fun! Natuurlijk zijn pannenkoeken, ijs en poffertjes standaard kidsproof favorieten, maar met kerst mag je extra uitpakken. Geef er zoete (diepvries)aardbeien bij, maak een frambozensaus, of bouw een red-velvet cheesecake.
Lekker de tijd nemen om te ontbijten, dat zouden we wel wat vaker mogen doen. Maak dit, dan vertraag je automatisch. Heerlijk! Je kunt deze crêpes ook serveren als brunchgerecht of dessert. Ze zijn makkelijk van tevoren te bereiden, samen met de ahornricotta. De crêpes piep je dan weer even op in de magnetron of onder folie in een lauwe oven.Of ga voor de hartige versie met geitenkaas en spinazie!
naar receptBegin minstens 6 uur en 30 min. eerder met dit recept. Gevriesdroogd frambozenpoeder koop je bij de bakwinkel of online.
naar receptDe volle smaken, de sensatie van warm en koud en de afwisseling in texturen maken van dit dessert een regelrechte topper. Het is slim om 1 dag eerder aan het ijs te beginnen.
naar receptHemels: zacht smeltende semifreddo, met een crunchy bite van de meringuekruimels. Niemand die gelooft dat dit nagerecht in 10 (!) minuten is gemaakt. Ideaal voor een easy doordeweeks dessert of als afsluiter van een lang weekend met vrienden!
naar receptJulia: "Minimale inspanning, maximaal resultaat. De granita is ijskoud, friszuur en knisperend, terwijl de room warmer, zoet en fluweelzacht is. Een contrasterend feestje bij elke hap. Of serveer, zoals de Sicilianen doen, de room en granita op een fluffy briochebroodje."
naar receptNiet alle gerechten krijgen een twist, want wat kun je nog verbeteren aan perfecte gelato al pistacchio? Ofwel: Italiaans pistache-ijs?Begin 5 uur, maar liever nog 1 dag van tevoren met dit recept.
naar receptDit recept geeft je ongeveer 1 liter roomijs, dat zijn 15-20 bollen. Belangrijk: je hebt een ijsmachine* nodig om dit ijs te maken.
naar receptEn als je het niet meer weet, dan maak je tiramisu, maar dan misschien zonder de koffie en alcohol:
tiramisu! Onze 20 lekkerste, feestelijkste recepten.














