Een goed recept voert je in één goed geoliede beweging naar een ander land, een andere cultuur, en een nieuwe keuken. In deze lijst vind je er maar liefst 27,zodat je jezelf gegarandeerd in Italië waant zodra het Italiaanse gebak in de oven staat.
Italiaans gebak is een mix van traditie en simpele maar hoogwaardige ingrediënten. De gemene deler? Het draait allemaal om eenvoud en pure smaken. Waar Frans gebak vaak verfijnd en complex is, verstaat de Italiaanse keuken de kunst om eenvoud boven alles uit te tillen. Italiaans gebak is in de regel met weinig ingrediënten – maar wel van uitzonderlijke kwaliteit – bereid. Smaakvol dus, zonder al te veel opsmuk.
Geslaagd Italiaans gebak voert je bij de eerste hap mee naar een zonnig terras of een familiefeest in een klein dorpje op het platteland.
De basis van Italiaans gebak
Heb je bloem, eieren, suiker en boter in huis, dan kun je uit de voeten met deze recepten. De basis is vaak hetzelfde; het zijn de regionale topingrediënten die Italiaans gebak smoel geven. Denk aan Siciliaanse citroenen, amandelen uit Puglia, verse ricotta, honing en natuurlijk espresso.
Noten, zoals hazelnoten en pistachenoten, worden vaak gebruikt om een knapperige textuur toe te voegen, en vruchten zoals vijgen, citroenen en sinaasappels geven die typische Mediterrane frisheid.
27x Italiaans gebak
Wat je zeker moet proeven uit deze lijst? De torta di riso: een heerlijk citroenachtige taart gevuld met rijst en afgewerkt met pijnboompitten. Of wat dacht je van een klassieke torta caprese? Royaal Italiaans gebak met ricottacrème en chocoladesaus met een tic!
Met deze recepten haal je la dolce vita in huis! Verlang je naar nog meer zoet uit de laars, naar tiramisu, gelato en zabaglione – ofwel recepten die erom vragen om lekker slow op te lepelen – haal dan nu de Italië-special in huis:
torta caprese met ricotta & amaretto-chocoladesaus
Dit is de klassieke Italiaanse chocoladetaart van het eiland Capri: met royaal ricottacrème en chocoladesaus met een tic!Op zoek naar een vegan chocoladetaart? Deze taart is op basis van (kokos)olie.
Bak deze beeldschone pistachetaart gerust 1-2 dagen eerder, daar wordt-ie nóg lekkerder van (ja, echt!), mits je hem goed verpakt en bewaart op een koele plek.
Sfogliatelle: de knapperige lekkernij uit Napoli! Als je van heel veel krokante deeglaagjes houdt, is dit he-le-maal jouw ding. Het is een werkje, maar als je eenmaal een hap neemt en de romige ricottavulling eruit loopt, ben je verkocht.
Onweerstaanbaar mooi met dat vlechtwerk bovenop. Maar vooral de geweldige combi van hazelnoten, pure chocolade en frambozen doet je direct al naar de volgende crostata verlangen.
Deze heerlijke taart vol noten en chocolade is afkomstig van het Italiaanse eiland Capri. Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig dingen zó lekker als Italiaanse desserts. Extra fijn: de taart is glutenvrij!
Italiaans zoet is onovertroffen. Deze torta met witte chocolade en amandelen is waanzinnig lekker. Toch liever pure chocolade? Maak dan deze chocoladetaart met hazelnootdeeg.
Voor de allergrootste fans van de Italiaanse amandellikeur: amarettotaart! Easy om te maken, maar hij moet wel 2 uur opstijven in de koeling. De bodem maak je van amaretti: brosse koekjes uit Lombardije.
torta dolce di riso (zoete rijstcake met limoncello)
De citrusrasp zorgt voor een frisse smaak en de rijstcake is erg lekker in blokjes die je aan cocktailprikkers bij de thee kunt serveren. Maak dit gerecht nooit met langkorrelige rijst, dat gaat absoluut niet lukken. Koop een goede kwaliteit risottorijst voor een volmaakt resultaat.
Je kunt deze ricottacake ook met stevige, maar rijpe perziken of abrikozen maken; kies fruit dat er het beste uitziet. Buiten het seizoen kun je eventueel perziken uit blik gebruiken. Die zijn wel wat zoeter en missen wat zuur, maar zijn ook lekker.
Het wildraapseizoen is in volle gang en dat vieren we met een Italiaanse feesttaart van Eke Mariën. Ja, het is maandag. So what? Ook op maandagavond is deze taart genieten geblazen. Nog makkelijk ook, want je bereidt ‘m in een half uur waarna hij nog drie kwartier in de oven gaat.
ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello
Romig en fris, decadent en easy. Deze ricotta-mascarponetaart met amaretti en limoncello is minder zoet dan normaal, fijn voor iedereen die niet van té zoet houdt! Ook lekker: deze subtiele ricottataartjes voor naast een verse espresso.
Deze miniversie van de Italiaanse taartklassieker ‘crostata’ vult Janneke met frisse citroencrème. Lekker als toet bij een espresso of geef er – liefst verse – frambozen of (bos)aardbeitjes bij.
Laten we eerlijk zijn: er is weinig lekkerder dan Italiaanse taart. In deze crostata met ricotta en aardbeien proef je de zon! Maak ook eens deze ricotta-perentaart!
Leonardo, chef van Toscanini in Amsterdam, verstaat de kunst om eenvoud boven alles uit te tillen. Zijn patissier Madina Mamedova maakte voor delicious. – met weinig ingrediënten maar wel van uitzonderlijke kwaliteit – dit waanzinnige toetje: een Italiaans amandeltaartje
Deze amandelcake met gepocheerde peren en karamel is een ware showstopper! Zelfs als je niet zo van zoet houdt, word je helemaal happy van deze amandelcake.Echt waar! Ook tuiles zijn lekker met amandel. Het recept vind je hier!
Een ongelooflijk makkelijk en enorm Italiaanse cake. Nu met stoofperen en siroop, maar met appelcompote en een bol ijs kan ook. Of met zacht geklopte slagroom en rood fruit, in het seizoen zal rabarber er ook heerlijk bij zijn. Echt een goed recept voor een feesttoetje het hele jaar rond!
Mascarpone ontstond bij toeval in Lombardije. Het is eigenlijk geen kaas, maar volvette room, zacht gezuurd met citroen- of wijnsteenzuur. Daarom komt mascarpone dichter bij yoghurt of clotted cream. Je kunt het eenvoudig zelf maken: 7x de allerlekkerste zoete recepten met mascarpone
Deze geniale gebakken citroentaart van Jamie Oliver is fris en stevig, en heeft veel weg van een gebakken cheesecake. Heerlijk met een bolletje ijs, en ook perfect met een handjevol seizoensfruit, zoals aardbeien of frambozen.
Italië…limoncello! Want welk drankje hoort er meer bij Italië dan dit zoete & zachte (als ‘ie echt goed is tenminste) drankje op een zonovergoten terras? Maar wist je dat je nog veel meer kunt doen met limoncello? Wat dacht je van deze pistachenotentaart met limoncellocrème!
Deze torta di riso – rijsttaart met pijnboompitten – gaat zeker schoon op! De pralineschotsen zorgen voor wat crunch en van mascarponeroom krijg je nooit genoeg..
Overal in Turijn zie je de klassieke bonét op het menu staan. Het lijkt net of deze chocoladepudding uit twee delen bestaat. De amaretti drijven tijdens het bakken boven en zorgen zo voor een iets rul laagje. Voeg wat sterke espresso toe om de chocoladesmaak nóg intenser te maken. Een knapperig koekje als versiering is een must in Turijn!Maak ook eens deze Italiaanse klassieker: de milano-torino cocktail
Italiaanse rijsttaart met ricotta & amarenekersen (torta di riso)
Niet bloem, maar risottorijst geeft een onweerstaanbaar romig en toch stevige, zoete taart. Zalig met zo'n zoete kersentopping en knapperige amaretti!Maak ook deze ricottataart met chocolade.
Snel nog wat lekkers maken voor die vrienden die langskomen? De mixer is je beste vriend! Deze zoete Italiaanse cake maak je niet met boter, maar met olijfolie en karnemelk.Nog meer van dat lekkere Italiaanse zoet? Probeer deze scones met mascarpone.