14x recepten om verrukkelijk Indiaas te koken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Linzen dahl met spinazie en paneer - delicious

De redactie van delicious. krijgt geen genoeg van de Indiase keuken, of moeten we zeggen keukens? Want elke regio in dit bijzondere land kent zijn eigen smaken en gebruiken. Wat al die regionale keukens samenbrengt zijn de uitbundige specerijen en langzaam gestoofde sauzen die zorgen voor een groot feest op tafel.

In dit lijstje vind je talloze recepten om thuis lekker Indiaas te koken. Een hoop inspiratie vol vlees-, vis- en vegetarische gerechten en ook nog een paar heerlijke snacks. Bring on the spice en geniet zelf van deze smakelijke gerechten.

Meer zin in supersnelle Aziatische gerechten uit een kom? Hebben we voor je!

Echt Indiaas: curry, tandoori, dahl

Wanneer het op Indiaas koken aankomt is er aan variatie geen gebrek. Denk aan kofta’s, tikka’s, curry’s, een kom dahl of gerechten uit de tandoor: de keuze is eindeloos! Maak bijvoorbeeld een lichte, gezonde dahl met paneer op een heerlijke zomerdag en kies de zalige butter chicken voor een snelle maaltijd na een drukke werkdag. Genieten!

Het is gebruikelijk om een Indiaas gerecht te serveren met rijst, chapati, paratha of – en dit is echt next level Indiaas – naanbrood. Een platbrood dat bereid wordt met gist of zuurdesem, welke heerlijk is als snack of als bijgerecht bij een curry om mee te dippen.

Kleurrijk borrelen op z’n Indiaas

Naast de curry’s*, tikka’s en tandoori’s, heeft de Indiase keuken de lekkerste (vega)snacks. Blaas je gezelschap omver met deze hapjes tijdens een uitgebreid diner met vrienden of familie. Maak bijvoorbeeld onze lekkere tandoorisaucijsjes als borrelhapje bij een zomerse barbecue. Of geniet van een portie samosa’s en serveer ze met een frisse munt-yoghurtdip. Last but not least: alle borrelhapjes zien er ook nog eens prachtig uit en dus perfect voor een feestelijke en smakelijke start van een heerlijke avond!

Kruiden & specerijen

Eén ding hebben alle Indiase recepten gemeen: ze zitten bomvol verse kruiden en specerijen, die gemengd worden tot de lekkerste mixen. De bekendste is garam masala. Het mengsel kun je zelf maken, maar is ook verkrijgbaar in delicatessenwinkels of in supermarkten met een uitgebreid assortiment. Het mengsel bestaat uit aromatische, verwarmende specerijen (garam betekent heet of warm, niet pittig!) zoals kardemom, komijn, kruidnagel, kaneel, zwarte peper en nootmuskaat.

Al deze specerijen worden kort geroosterd in de pan. Het roosteren zorgt ervoor dat de moleculen sneller gaan bewegen en de geurige aroma’s vrijkomen. Zodra de specerijen heerlijk beginnen te ruiken – een beetje zoals de souk in Marokko – zijn ze klaar. Blijf er de hele tijd bij, want specerijen verbranden snel! Nu kun je ze malen in een vijzel of een elektrische koffiemolen.

Lees ons specerijendossier voor nog veel meer spicy tips & tricks.

*Kerrie of curry, is een woord dat door kolonisten is gepopulariseerd om hun idee van de Indiase keuken te vereenvoudigen. Het is een reductionistische term die de kookkunsten van een heel continent probeert te vatten in één woord. Alleen is er niet één curry met één smaak, er zijn ‘r wel miljoenen. Tijd dus om Indiase gerechten wat vaker bij de oorspronkelijke naam te noemen.

Indiase gerechten

Indiase linzen met spinazie en paneer
Wij zijn gek op linzen en deze traditioneel Indiase dahl zit er vol mee. Pak een stuk flatbread en schep de dahl daarmee op. Superlekker!
Meer supersnel Indiaas? Maak ook deze butterchicken met paksoi.
naar recept
Linzen dahl met spinazie en paneer - delicious
kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish
Banaan in een curry? Het kan! delicious. friend Yvette van Boven maakte voor haar column Yvette kookt met fruit deze kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish. Inderdaad: een curry met banaan!
Ook lekker: Yvette's tarte tatin met peer, sjalot en roquefort.
naar recept
gebraden kip met banaan in kruidige kokoscurry & verse bananenrelish
indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra
De Aziatische keuken is vaak dé favoriet en wij begrijpen precies waarom. Deze keuken zit namelijk vol smaakvolle specerijen, denk aan kurkuma en gember. Probeer deze Indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra maar en geniet!
naar recept
indiase kofta couscous | delicious
butterchicken met paksoi
Butter chicken is een bekend Indiaas kiprecept met heerlijke saus. Elke Indiase kok heeft z’n eigen recept, jij straks ook. Met kant-en-klare boemboe staat dit binnen een half uur op tafel. Kun je geen kipgehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal met behulp van de pulseknop fijn in de keukenmachine tot gehakt. Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.
Heb je meer tijd, dan kun je een Indiaas etentje geven. Maak dan ook lekkere biryani, vega groentekegeree en vooraf samosa’s.
naar recept
Butter chicken met paksoi - delicious
dahlsoep
In India zijn ze bekend met de aromabindende kracht van zetmeel. Aan de klassieke dahlsoep worden de meeste kruiden en specerijen vlak voor het serveren door de soep geroerd. Zo verliezen ze nauwelijks aroma.
naar recept
dahlsoep - delicious
indiase pizza met kerriebloemkool en groene peper
Deze pizza van naanbrood krijgt een topping van pittige Indiase ingrediënten en romige Italiaanse mozzarella.
naar recept
indiase-pizza-delicious
indiase pizza’s met lamsvlees en aubergine
Deze Indiase pizza van naanbrood is heerlijk als lunch, hoofdgerecht of als snack bij een borrel in het weekend. De Indiase kruiden maken dit recept een groot feestje. Lekker met aubergine en goed gekruid lamsvlees. Een feestje!
naar recept
Indiase-pizza-delicious
indiaas gekruide kip met quinoa
Dit Indiase recept valt bij het hele gezin in de smaak. Het zit boordevol groente en lekkere kruiden. Leuk om te maken en ook nog eens gezond door de quinoa. Smakelijk eten!
naar recept
gekruide-kip-delicious
indiase kip met spinazie en raita
Niks mis mee: combineer kip, verse lentespinazie, muntblaadjes en frisse yoghurt met kant-en-klare producten uit je voorraadkast. Easy Indiaas, vanavond.
naar recept

Indiase hapjes

kulcha’s met truffel en pecorino
Kulcha’s zijn vergelijkbaar met naans, maar zijn niet gerezen. Dan: 'Het idee voor kulcha’s met truffel en pecorino is afkomstig van mijn vrienden bij restaurant Pataka in Londen. Dit recept is echt geweldig. Ik maak deze kulcha’s voortdurend. Ik bereid ze graag op het barbecuerooster direct boven het vuur.' Het recept is afkomstig uit het boek The Curry Guy BBQ van Dan Toombs.
Meer recepten voor op de barbecue? We deelden eerder dit lekkere recept met mosselen.
naar recept
kulcha's uit curry guy dan toombs
tandoorisaucijzen met pittige ananassalade
Geef kant-en-klare saucijzen éxtra veel smaak met deze yoghurtmarinade met Indiase specerijen. Waarom het werkt? De melkzuren in yoghurt breken de enzymen in het vlees af en maken het heerlijk mals. Zelfs een korte marinade van 30 minuten doet wonderen!
Probeer ook eens deze marinade met za'atar.
Dat komt omdat de yoghurtmarinade als eerste bakt zodra je de saucijzen blootstelt aan hitte (hallo, barbecue!). In traditionele marinades karamelliseert de suiker als eerste, maar in het geval van yoghurt is de zuivel de suikers voor. Zo ontstaat een heerlijk knapperig én sappig korstje! En dat maakt deze saucijzen net wat specialer.
naar recept
tandoorisaucijzen met pittige ananassalade
indiase donuts gevuld met hangop
In India noemen ze dit dessert: Gulab Jamun. Jamun betekent rozenwater in het Indiaas. Deze Indiase donuts met rozenwater, yoghurt en kruidige Indiase specerijen zijn verslavend lekker!
Ook heel lekker uit India: butterchicken met paksoi.
naar recept
indiase samosapastei met munt-yoghurt
Zomer of winter, warm of koud, gerechten uit de Indiase keuken zijn altijd lekker! Bak deze kruidige Indiase samosapastei met pittige aardappel-doperwtenvulling en maak er frisse muntyoghurt bij. Maak de samosa met homemade deeg of neem kant-en-klaar deeg voor hartige taart of pizza.
naar recept
Indiase samosapastei met muntyoghurt | delicious
indiase viskoekjes
Viskoekjes zijn dé oplossing voor wanneer je vissticks beu bent. En eigenlijk zijn viskoekjes altijd al stukken lekkerder dan vissticks geweest. Wij kruiden onze Indiase variant met currypasta, koriander en nam pla.
naar recept
indiase viskoekjes | delicious