Ricotta is een topper in vrijwel ieder gerecht: het geeft droge recepten meer smeuïg- en romigheid en al té sterke smaken worden gebalanceerd. Dit zijn onze favoriete hartige ricotta recepten.
Ben je gek op bakken, bekijk dan ook even onze lijst met zoete recepten. Hierin vind je recepten als tiramisu, Italiaanse ricottataart met chocolade of perenplaatcake.
Wil je zelf ricotta maken, bekijk dan ook even dit artikel:
zelf ricotta maken
Wat zelf gemaakt is smaakt altijd extra lekker. Je proeft de tijd, moeite en liefde die je in het product hebt gestoken. Je kunt ook heel eenvoudig zelf ricotta maken in je eigen keuken!
naar recept
Onze favoriete recepten met ricotta op een rij:
Quiche, pie en pizza met ricotta
quiche met prei, dille, ricotta en geitenkaas
Kant-en-klaar deeg geef je in dit recept snel een smaakje door wat kruiden tussen de deegplakjes te strooien.Leg voor extra hartigheid wat ansjovisfilets (uitgelekt uit een blikje of potje) op de laatste laag prei.
naar recept
quiche met rode ui, verse vijgen & ricotta
Deze quiche is zoet én ook hartig. De combinatie met rode ui, honing en tijm is heerlijk, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de vulling.
naar recept
courgettericottataart met bacon
Deze taart heeft een bodem van tortilla’s (waardoor je hem heel vlug maakt) en een vulling van ricotta, bacon en geraspte courgette.
naar recept
ricottataart met olijven
De hartige variant van cheesecake! Wijntip: sauvignon blanc uit een koel klimaat, droge Duitse en Oostenrijkse riesling en Italiaanse friuli.
En toe: ricotta-perentorta!
naar recept
strudel met courgette, ricotta, pancetta en olijfolie
Niet alleen ONGELOOFLIJK LEKKER, maar ook een lust voor het oog, dit filodeeg gevuld met pancetta, courgette, kaas, kruiden & olijfolie. Psst… deze strudel is een topper op de paastafel!
naar recept
vega shepherd’s pie met feta & ricotta
Deze vega-variatie op shepherd’s pie wordt direct een hit als je iedereen aan tafel zelf door de pureelaag laat scheppen om de geurige groentestoof te ontdekken.
naar recept
calzone met ricotta & ‘nduja
Door het Napolitaanse pizzadeeg eerder te maken, krijgt het extra smaak en een betere textuur. Dat kan gewoon in de koelkast! Geen zin om zelf pizzadeeg te maken? Deze vulling leent zich ook heel goed voor een snelle pasta. Zelf pizzadeeg maken: de do’s and don’ts op een rij
naar recept
plaattaart met vijgen, rode ui & ricotta
Een feestje? Picknick? Of gewoon zin in iets lekkers? Maak deze prachtige plaattaart met vijgen, rode ui en ricotta. Hij smaakt net zo rijk als hij eruit ziet.
naar recept
ricotta-maïstaartjes met gemarineerde zalm
Eet je liever zonder vis of vega? Deze taartjes zijn ook heerlijk met reepjes ardennerham of schouderham. Laat voor vegetarische taartjes de vis weg en voeg een handvol grof gehakte noten toe aan de maïs.Serveer er een lekkere peulen-kruidensalade met burrata en grissini erbij.
naar recept
In pasta en aanverwanten
agnolotti met geroosterde knolselderij, ricotta en tijmolie
Agnolotti zijn deegkussentjes met een kartelrand en extra flap.Tip: Serveer er voor een fris tegenwicht een salade bij van rucola met (gegrilde) rode uiringen, olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
naar recept
spaghetti met geroosterde zoete aardappel, gin & ricotta
Pasta met aardappels is in Italië een klassieke combinatie en té lekker met zoete aardappel! De gin geeft de pasta een complexe frisheid die hand in hand gaat met de dille. Zet deze ook alvast op je lijstje voor de volgende pasta craving: kipgoulash met linguine en peterselieroom
naar recept
ricotta-gnudi met citroen-saliesaus
Gnudi zijn eigenlijk niets anders dan 'naakte' ravioli zonder hun deegjasje. De ricotta zorgt voor een fluweelzacht mondgevoel terwijl de parmezaanse kaas en citroen de nodige kick geven.8x ravioli recepten – from scratch én met koelverse pasta
naar recept
involtini van gegrilde courgette en miso-amandelricotta van Max La Manna
Een hoofdgerecht om je gasten mee in de watten te leggen, maar dan zonder alle moeite. Bovendien zijn alle gerechten uit het boek You Can Cook This! van Max La Manna zowel veganistisch als vegetarisch te bereiden. Handig als je speciale eters over de vloer hebt. Max La Manna: 'Dit gerecht is eenvoudig maar weet de show wel te stelen. Repen gegrilde courgette worden gevuld met een amandelricotta en gebakken in een smaakvolle tomatensaus. Deze vegan ‘ricotta’ is supereenvoudig te maken en kost je bovendien amper tijd.'
naar recept
prei-ricottalasagne met walnoten
Geniet van heerlijk verwarmend en geurig comfort food, heel makkelijk en snel te maken. Ook voor niet-vegetariërs is deze lasagne met prei, ricotta en walnoten uit Familietijd een must!
naar recept
pasta pesto met ricotta
Capunti pasta is niet zomaar pasta. Deze rustieke pasta komt uit Puglia (de hak van de laars) en wordt gemaakt van topkwaliteit harde tarwe. Dankzij het gebruik van bronzen mallen wordt de pasta licht ruw aan de buitenkant, zodat de saus er geweldig goed aan blijft plakken. Maak deze snelle pasta pesto met ricotta en proef het zelf!Kun je geen capunti vinden? Gebruik dan een andere korte pasta, zoals casarecce.
naar recept
tortelloni met gehaktballetjes in tomaten-ricottasaus
Tortelloni is een pastasoort waarbij de pasta wordt gevuld met verschillende ingrediënten, zoals tomaat of kaas. Tortellini is de kleinere variant en wordt vaak gevuld met vis of vlees. Heerlijk met gehaktballetjes en tomaten-ricottasaus.Blijf in Italiaanse sferen met deze pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
naar recept
gnocchi met geroosterde knoflook, spinazie en ricotta
Na het eten van deze overheerlijke gnocchi kun je er weer flink tegenaan! Heb je wat extra tijd om te koken? Probeer dan eens zelf gnocchi te maken!
naar recept
cannelloni met wilde spinazie en ricottabechamel
Eigenlijk zijn cannelloni rolletjes gemaakt van pasta die je vult met je favoriete ingrediënten. Wij gebruiken spinazie en ricotta, een match made in heaven.
naar recept
Salade met ricotta
moghrabieh-salade met tomaat, ricotta en granaatappeldressing
Nadia en Merijn zoeken veelvuldig door de groot-mediterrane wereld en dat wordt beloond. Ze vinden gouden smaken via geweldige, ‘kleine’ producenten. Zo ook deze mograbieh met stevige bite. Die wordt gemaakt van semolina en zout. Moghrabieh wordt traditioneel in de Noord-Libanese stad Tripoli gegeten met kikkererwten, uien en soms kip of ander vlees op smaak gebracht met piment, kaneel en karwij. Voor ons bedachten ze een salade met geroosterde tomaat en een romige dressing van gepofte knoflook, citroensap en granaatappelmelasse.
naar recept
aubergine-rucolasalade met kruidenricotta
Rooster aubergines voor een lekkere groentesalade; een perfecte maaltijd voor de drukke doordeweekse avondspits. Vervang voor een vegetarische versie de pancetta door flinters parmezaan of pecorino.
naar recept
casarecce met chorizo, ricotta en courgette
naar recept
salade van wortellinten met ricotta
Typisch voorbeeld van weinig moeite, groots effect, deze salade van wortellinten met ricotta. En het oog wil ook wat: neem wortels in 2 kleuren. Een plaatje! Met wortellinten kun je ook deze lekkere salade met biet en venkel maken.
naar recept
Andere hoofdgerechten met ricotta
omelet met ricotta, kastanjes, cantharellen en kervel
Gourmetten met kerst? Dan hebben wij nog wel dat ideetjes voor je. Deze omelet bevat allemaal aardige aardse smaken en is goed voor te bereiden!
naar recept
saltimbocca met groene asperges en rucola-ricotta
GEWOONTE – Italianen eten geen pasta bij hun hoofdgerecht (secundo), maar nemen het als bijgerecht (contorno), vóór de groenten. Mis je pasta, serveer er dan wat tagliatelle met olijfolie en gebakken knoflook bij. Aardappeltjes uit de oven is ook een veel gegeten contorno.
naar recept
Soep
tuinbonensoep met pistache, groene kruiden en ricotta
In het voorjaar gaat alles weer bloeien. Groen is dan weer overal te zien. Ook op je bord! Merijn Tol: ’In het voorjaar heb ik zin in veel frisse groene smaken. Zoals soep die barst van de kruiden en verse tuinbonen en pistache voor wat romigheid.’
naar recept
geroosterde-tomatensoep met druiven, walnoot en ricotta
Een juweel van een soep! Merijn schreef voor ons kerstnummer 5 fantastische soepen die stuk voor stuk indruk maken qua smaak én presentatie. Onze stiekeme favoriet is deze tomatensoep, die van zichzelf al lekker is, maar door de geroosterde tros druiven er überfeestelijk uitziet.
naar recept
broccoli-kippensoep
Broccoli-kippensoep maak je zo: gaar verse broccoli en spinazie in kippenbouillon en pureer tot een prachtig groene soep. Haal een kant-en-klare gegrilde kip en doe het kippenvlees in de soep. Beetje pit erbij: meng danish blue of roquefort met ricotta, beleg er toast mee en geef dat als bijgerecht. Wat heb je dan? Groene soep & blauwe kaas… supercombi!
Prima combi: broccoli en kip. Dit broccoli-kipgerecht heeft Chinese roots.
naar recept
Prima combi: broccoli en kip. Dit broccoli-kipgerecht heeft Chinese roots.
Hartige ricotta recepten: Hapjes
ricottapannenkoekjes met bietenrelish & warmgerookte forel
Heerlijke lichte ricottapannenkoekjes met zelfgemaakte bietenrelish en forel. Als je de relish van te voren maakt, dan is het nog binnen een half uur klaar ook!
naar recept
courgette-rolletjes met ricotta en bresaola
Zin in een feestelijk hapje? Deze courgette-rolletjes met ricotta en bresaola zijn zo gemaakt en ook zo op – zo lekker zijn ze.
naar recept
bruschette met tomatenconfit en ricotta
Het ultieme hapje vooraf bij een Italiaans diner: bruschette met tomatenconfit en ricotta. Simpel, snel klaar en ooooh zó lekker. Schenk iedereen een glas wijn in en het goede leven kan beginnen… Als je toch bezig bent, maak deze bruschette variant dan ook…
naar recept
lauwwarme trostomaatjes met geroosterde ricotta
To die for: warme, zoete tomaatjes bij romige ricotta… mmmmm!
naar recept
Bekijk ook: zoete ricotta recepten