strudel met courgette, ricotta, pancetta en olijfolie

Strudel met courgette, ricotta, pancetta en olijfolie
aantal 6 | hoofdgerecht | pasen | |
Niet alleen ONGELOOFLIJK LEKKER, maar ook een lust voor het oog, dit filodeeg gevuld met pancetta, courgette, kaas, kruiden & olijfolie.
Psst… deze strudel is een topper op de paastafel!
kooktijd40 minutes
rusten + oven1 hour 15 minutes
totale tijd1 hour 55 minutes

ingrediënten

  • 3 el extra vergine olijfolie + extra voor over het filodeeg en over de strudel
  • 150 g pancetta, in 1/2 cm-blokjes
  • 3 kleine courgettes, in 1 1/2 cm-blokjes
  • 20 g 4 el geraspte parmigiano reggiano (parmezaanse kaas)
  • 400 g ricotta, goed uitgelekt
  • 2 eieren
  • 1/4 bosje bladpeterselie, fijngesneden + 1 el extra blaadjes voor erover
  • 6 grote vellen filodeeg*
  • 3 el venkelzaad

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
  • Verhit voor de vulling de 3 el olie in een kleine koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de pancetta in 3-4 min. lichtbruin. Voeg de courgetteblokjes toe en bak onder af en toe omscheppen 6-8 min. mee tot ze licht kleuren. Laat afkoelen.
  • Meng in een kom de parmezaanse kaas, ricotta, 1 ei, de peterselie en het courgette-spekmengsel. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Leg 2 vellen filodeeg naast elkaar op een schone theedoek, waarbij je de randen iets laat overlappen. Kwast het grote vel filodeeg heel dun in met olie en leg er zo nog 2 vellen op. Herhaal nogmaals met 2 vellen.
  • Verdeel de vulling over een lange kant van het deeg. Rol het deegvel op rond de vulling met behulp van de theedoek, zodat je een langwerpige strudel krijgt; vouw terwijl je de strudel oprolt de uiteinden naar binnen toe. Breng de strudel van de theedoek over op de geprepareerde bakplaat. Roer het laatste ei los en kwast de strudel ermee in. Bestrooi de strudel met venkelzaad.
  • Bak de strudel in 40-45 min. gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster en snijd in plakken. Bestrooi vlak voor serveren met de peterselieblaadjes en sprenkel er nog wat olijfolie over.
Voedingswaarde:
calorieën: 284kcal
|
eiwit: 14g
|
vet: 22g
|
koolhydraten: 6g
auteur: delicious.
* De vellen filodeeg uit de mediterrane supermarkten zijn hiervoor het meest geschikt, omdat ze een stuk groter zijn. Als je toch kleinere vellen uit de super- markt gebruikt, maak dan van 3 vellen filodeeg 1 groot vel en maak zo 3 lagen. Dan heb je dus 9 kleinere vellen nodig. 
RECEPT: SILVA COLLOCA | FOTOGRAFIE: ANSON SMART | STYLING: DAVID MORGAN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Op zoek naar hartige taarten voor Pasen? Bekijk deze lijst: 17x de allerlekkerste hartige plaattaarten

Strudel met courgette, ricotta, pancetta en olijfolie
RECEPT: SILVA COLLOCA | FOTOGRAFIE: ANSON SMART | STYLING: DAVID MORGAN.