Recept: Minta Nicolaï | Fotografie: Ernie Enkelaar | Styling: Esther de Munnik | Bereiding: Yvonne Jimmink
Eten dat terugknuffelt, eten waarvan je ziel meeproeft, eten om niet te delen – behalve dan met je aller-lievelingspersoon – dát is comfortfood.
Het is alleen zo jammer dat een kaas-koolhydraat-vleesdieet op den duur weinig goeds doet voor je lichaam, daarom: 23x gezonde comfortfood klassiekers, die je prima elke week kunt eten.
Lasagne
Vervang een deel van het vlees door peulvruchten en je hebt twee vliegen in één klap: het is minder vet en je krijgt meer eiwitten binnen. Lever je in op smaak? Vrijwel niet, het proberen waard dus.
lasagne met gehakt en linzen
Met deze Italiaanse klassieker kom je de wintermaanden wel door. De combinatie van linzen en gehakt geeft de lasagne extra pit. Ideaal om in grote hoeveelheden te maken en de dag erna vaak extra lekker. Liever een vegetarische lasagne? Maak dan deze prei-ricottalasagne met walnoten.
Minta & Mae starten 2022 met deze vegetarische open lasagne met prei en pecorino. Moeder en dochter koken iedere maand met seizoensgroenten en in de winterperiode is dat prei. Een gezonde maaltijd en lekker voor het hele gezin. Eetsmakelijk! Tip: gek op mozzarella? Voeg dan wat extra verse buffelmozzarella of burrata toe. Lekker in combinatie met pecorino of in plaats van. Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
Knapperige huid en mals vlees, doe ons maar een sappige geroosterde kip. In plaats van een rijke saus serveren we de kip in deze recepten met zaligmakend veel groenten. Op een zomers dag zet je een feestelijke watermeloensalade op tafel – en in de lente ga voor groen: venkel en snijbiet.
kip met venkel, snijbiet en aardappels
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje. Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
Met maar een paar ingrediënten maak je van gewone kip feestkip: zoetig met een friszuurtje en heerlijke knoflook. De salade omscheppen met kippenjus maakt het compleet.
Grieks comfortfood in een notendop. Ook hier delen we twee gezondere opties, een moussaka zonder vlees én eentje met extra veel groenten, waar ook wat gehakt doorheen zit. Want juist met een gerecht dat uit laagjes aardappel, aubergine, geurig gekruid gehakt, en een dikke laag bechamel bestaat kun je heel goed variëren.
Traditionele Moussaka: wij zijn er dol op! Toch maken wij hem -eigenwijs als we zijn- met een twist: met kastanjechampignons, gehakt, kaassaus en zoete pompoen. Mmm!
Voor dit comfortfood steken we de plas over – in Amerika is het namelijk helemaal niet vreemd om een portie kindereten te bestellen – want laten we wel wezen, pasta met kaas is óf de maaltijd van een kind, of zó goed gemaakt dat ze er in Rome een kunst van hebben gemaakt met de allerbeste ingrediënten (cacio e pep natuurlijk). Neemt niet weg dat het verrukkelijk is en dat we er altijd extra van opscheppen. Janneke maakt een volwassen én gezonde comfortfood versie met knapperige broccoli en pittige blauwe kaas.
mac ’n 2 cheeses met broccoli
Deze mac ’n cheese is niet alleen heel eenvoudig, de ovenschotel barst ook nog eens van de broccoli. Een echte familiefavoriet dus, want hij is lekker én voedzaam! Vind je stilton te pittig? Vervang ‘m door een bol mozzarella. Scheur in stukjes en drapeer over de schotel!
Boterige stamp, hoe we die gezond(er) maken? Met zoete aardappels en olijfolie. Je kunt de spekjes eventueel vervangen door wat gerookte tofu.
boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s
Bij koud weer willen we maar één ding… Hollandse stamppot! Deze boerenkoolstamppot krijgt een heerlijke twist door de zoete aardappel. De spekjes en pinda's geven het gerecht een lekkere bite. Eet je graag vegetarisch? Ga dan voor deze spruitjesstamppot.
Gezond? Het is maar hoe je het bekijkt. Alles uit eigen keuken is vaak al een stuk gezonder.
turkse pizza met lamsgehakt
Dun knapperig deeg, kruidig gehakt met een frisse saus… Turkse pizza! Ofwel lahmacun. Heb je hem al een keer zelf gemaakt? Dit is je kans. Heerlijk om zo te eten of nog te beleggen met ingrediënten naar keuze.
Deze Hollandse stamppot met knapperige radicchio is super makkelijk te maken en óh zo lekker. Tip: Yoghurt maakt deze stamppot heerlijk fris. Neem voor een volle romige smaak mascarpone of slagroom.
Jamie Oliver draait ballen van de chili con carne en bakt ze rechtstreeks in de airfryer.
gepofte aardappels met chili con carne
Niet zomaar ultiem comfortfood: het is ook nog eens heel voedzaam. Peulvruchten zijn lekker, betaalbaar, rijk aan voedingswaarden én multi-inzetbaar! Met deze royaal gevulde aardappels maak je iedereen blij.
Breng gehakt op smaak met komijn, verse koriander en gerookte paprika en je krijgt Mexicaanse balletjes. Je bakt de gehaktballetjes rechtstreeks in de airfryer. Drie, twee, één: draaien maar!
Janneke kwam erachter dat goulash eigenlijk net zo lekker is met vis. Een stuk lichter!
visgoulash met dillerijst
Deze visgoulash combineert vis in een kruidige saus met heerlijk dillerijst. De frisse smaak van dille geeft het gerecht een verfrissende twist. Dit simpele maar heerlijke gerecht is perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Voor de doorgewinterde carnivoor zou je ook de helft van het gehakt door bloemkool kunnen vervangen. Krijg je alsnog meer groenten binnen!
pasta bolognese met bloemkool
Deze 'bolognese' met bloemkoolgehakt is eigenlijk nog lekkerder dan de klassieke variant. Het staat ook zo op tafel: binnen 40 minuten heb je een vega pasta barstensvol groente. TIP Lekker met (vegan) mozzarella erbij.
low-carb kipschnitzels met krokante uitjes en Aziatische koolsla
Zelf schnitzels maken is heel makkelijk en ze zijn zoveel lekkerder dan de kant-en-klare versies! Door de kip eerst in karnemelk te marineren vang je twee vliegen in één klap: ten eerste wordt het vlees zachter door het vet en zuur in de zuivelmarinade, en ten tweede voorkomt de karnemelk dat de kip uitdroogt.
vegan groentepita met Pulled Oats, knoflooksaus & koriandersalsa
Pulled Oats is het plantaardige antwoord op pulled pork, chicken en beef. Heerlijk in een pitabroodje, zoals in dit recept voor vegan groentepita met knoflooksaus & koriandersalsa. Je koopt Pulled Oats bij de meeste supermarkten en vind het in het schap bij de vleesvervangers.
Deze gevulde slaschuitjes vallen of staan met een lekkere saus. Het Vietnamese geheim? De juiste balans tussen zout, pittig, zoet en zuur. Probeer ook Vietnamese biefstuksalade!