Wat nu zo fijn is aan dit recept van Jamie Oliver, is niet alleen de snelheid van de airfryer, maar vooral dat het een volledige maaltijd is: zoete aardappel, gehaktballetjes én zwarte bonen. Oftewel de AVG 2.0.
Met maar 10 ingrediënten – en een beetje uit eigen voorraadkast – heb je binnen no time een fantastische maaltijd op tafel. Voor nog veel meer airfryer recepten shop je nu het nieuwste boek van Jamie Oliver.

Jamie: ‘Kookboeken schrijven draait voor mij om het reageren op waar jullie, de lezers, om vragen. Vandaar dat ik in de wereld van de airfryer gedoken ben, om te ontdekken wat je ermee kan. Als airfryers ervoor zorgen dat meer mensen zelf de keuken in gaan, dan is dat alleen maar positief. En geloof me, ze zijn echt briljant.’
Chili con carne-gehaktballetjes
aantal 2 |
hoofdgerecht |
|
|
Breng gehakt op smaak met komijn, verse koriander en gerookte paprika en je krijgt Mexicaanse balletjes. Je bakt de gehaktballetjes rechtstreeks in de airfryer. Drie, twee, één: draaien maar!
Ingrediënten
- 1 zoete aardappel (250 g)
- 2 tl gerookte paprikapoeder
- 400 g zwarte bonen uit blik
- 2 tl komijnzaad
- 1 verse rode peper
- ½ bos koriander (15 g)
- 250 g rundergehakt
- 1 limoen
- 200 g rijpe kerstomaatjes
- chipotle chilisaus
- 1 eetlepel olijfolie
- Peper
- Zout
Instructies
- Was de zoete aardappel, snijd hem in blokjes van 2 cm en meng ze in een kom met het paprikapoeder, 1 eetlepel olijfolie en een snuf zeezout en zwarte peper.
- Haal het rooster uit de pan van de airfryer, doe de bonen er met vocht en al in en voeg 1 theelepel komijnzaad en een royale snuf peper en zout toe. Plaats het rooster terug, doe de zoete aardappeltjes erin en verhit alles 15 minuten op 180 °C. Zet de kom van de aardappeltjes even aan de kant.
- Hak voor de gehaktballetjes de rode peper (als je wilt zonder zaadjes) en de meeste koriander (bewaar een paar mooie blaadjes) met steeltjes en al fijn. Doe ze met de rest van het komijnzaad en gehakt in de lege kom, rasp de limoenschil erbij, voeg peper en zout toe en kneedwerk alles met schone handen door elkaar.
- Vorm 10 gelijke balletjes, doe ze met de tomaatjes in de lade, verdeel ze, in een egale laag en bak ze 10 minuten op 180 °C, of tot ze licht goudbruin en gaar zijn. Schud ze halverwege om.
- Schep de balletjes, zoete aardappeltjes en tomaatjes op een bord en haal de mand met een keukentang uit de lade. Knijp een halve limoen uit boven de bonen, voeg een paar kneepjes chilisaus toe en prak de helft van de bonen om de textuur lekker creamy te maken. Verdeel de chili over je borden, schep de balletjes, zoete aardappeltjes en tomaatjes erop en strooi de apart gehouden korianderblaadjes erover. Serveer met partjes limoen en desgewenst wat extra chilisaus.
Voedingswaarde
calorieën: 462kcal
eiwit: 39.7g
vet: 14.6g
koolhydraten: 39g
Easy Air Fryer© Jamie Oliver, 2025 | Fotografie: David Loftus | © 2024 Kosmos Uitgevers
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!