We weten niet precies wie er zo briljant is geweest om het concept ‘brunch’ te introduceren. We weten wél dat we de beste vrouw of man eeuwig dankbaar zijn voor het opvullen van deze voormalige lacune in ons culinaire bestaan.
Want uit het inlassen van zo’n extra eetmoment tussen ontbijt en lunch vloeit altijd een hoop vreugde voort! We geven je wat lekkere brunch recepten en ideeën ter inspiratie zodat je nog meer van het weekend kunt genieten.
De magie van een goede brunch
Zowel fanatieke eters als gepassioneerde koks lopen warm voor een fancy – al dan niet boozy – brunch. De ene groep vanwege de extra kans om te proeven, smullen en ontdekken. De andere groep vanwege de extra mogelijkheid om te schitteren achter de potten en pannen.
Over de grens is Sunday brunch een beroemd en berucht concept, waar menigeen zijn volledige agenda zonder aarzelen voor leeg veegt. Vrienden komen na een levendige stapnacht samen in een fijn restaurant, om het onder het genot van een reparatie-ontbijtje dunnetjes over te doen. Bloody Mary’szijn haast onlosmakelijk aan brunch verbonden en ook eieren en brood zijn graag geziene gasten.
Makkelijke brunch recepten
Maar het hoeft allemaal niet zo uitgebreid en de drank mag je gerust laten staan. Je kunt namelijk heel goed kleinschalig genieten van een fijne brunch. Even speciaal tijd vrij maken met de mensen waar je om geeft, om extra van het weekend te genieten. Even een versnelling lager, op je ‘dooie gemakje’ te eten en te kletsen.
Spreekt dat laatste je het meest aan van het hele brunch concept? Dan hebben we een paar lekkere ideeën voor je. Wil je tóch de bloemetjes buiten zetten en brunchen alsof het je laatste dag op aarde is? Scroll dan iets verder naar beneden voor luxere brunch recepten. Combineer onze supersnelle brunchtips met een of twee uitgebreidere gerechten of maak ze allemaal!
3 snelle & simpele ideeën
1. Prak een avocado met een snuf zeezoutvlokken en een kneepje limoensap; beleg hiermee toast en bestrooi met friszure sumak en za’atar of dukkah + wat chili-poeder. Sumak, za’atar en dukkah koop je bij een ruim gesorteer- de supermarkt of Midden-Oosterse winkel.
2. Pureer in de blender een smoothie van 100 g diepvries- bosvruchten + het sap van 1⁄2 sinaasappel + een schep yoghurt + wat honing.
3. Besmeer repen geroosterd brood met (kruiden)boter en doop ze in een zachtgekookt ei.
+ Ons alternatief voor mierzoete siroop in de koffie: doe een snuf kaneel, gemberpoeder of nootmuskaat in je koffie voor een kruidige kick.
18x luxe brunch recepten
ontbijttaco’s uit Californië
Californië is een culinaire smeltkroes. Goudkleurige stranden, hoogstaande gastronomie, biologisch en ultravers: je vindt het allemaal op deze vruchtbare bodem. Het is ook de bakermat van de organic food revolution én de plek waar de eerste keukens in busjes oppopten. Loop je in het zonnige Californië op je flip flops de deur uit? Dan moet je een hoop moeite doen om géén foodtruck tegen te komen. De smaken die deze keukens op wielen te bieden hebben zijn uitgesproken en memorabel. Super sappige citroenen, steenfruit vol smaak, pittige pepers en veel verse kruiden bijvoorbeeld. In combi met de enorme culturele diversiteit is Californië een waar eetparadijs. Van Mexicaans tot Koreaans, je vindt het allemaal terug in de easy fusion keuken en dat levert spannende smaken op! Dat gevoel boots je makkelijk thuis na met deze groovy ontbijttaco’s. Ontbijten met taco’s? Jazeker: het leven is te kort om dat niet te doen.
Als je zin hebt om het voorjaar eens goed te vieren, vervult dit gerecht al je behoeften. En wie is er niet gek op wentelteefjes? We maken ze lekker extra luxe met zoete, warme aardbeien uit de oven, smeltend ijs en geurige tijm.
Geen beter ontbijt dan eggs benedict: ham of bacon met gepocheerd ei en een gulle lepel hollandaisesaus. En dat op een Engelse muffin, een rond gistbroodje dat in de pan is gebakken. Maak ze zelf, direct uit de pan zijn ze het állerlekkerst!
In Libanon en het Midden-Oosten is labne – hartige uitgelekte (geiten)yoghurt – een graag geziene gast op de mezzetafel. En omdat labne eigenlijk een soort hangop is, kun je ‘m prima zoet eten. Probeer deze honinglabne met vanille en supersappige watermeloen maar eens. Een zomerdessert waarmee je gegarandeerd (nieuwe) vrienden maakt, let maar op!
Ottolenghi’s panzanella met saffraantomaten en gepekelde rode ui
Deze panzanella is een klassieker op de Florentijnse menukaart. Het is een salade die valt of
staat met de kwaliteit van ingrediënten: haal ze het liefst op de boerenmarkt. Deze versie is er eentje à la Yotam met spannende honing-saffraantomaten.
Probeer ook deze panzanella met burrata en avocado.
Wie graag kaas eet, is altijd op zoek naar nóg meer kaasrecepten. Want het blijft een lekker, makkelijk én veelzijdig ingrediënt voor lunch of brunch. Wat denk je van quesadilla’s voor het weekend?
Tja, wat serveer je tijdens een brunch of uitgebreid ontbijt? Hoe je het ook wendt of keert, deze babka’s met chocolade-hazelnootpasta en tahini vindt iedereen lekker, eet je zo uit het vuistje en zijn een treat voor iedereen.
We kennen allemaal wel die old school stokbroden waar de kruidenboter al in zit. Best wel fout en allesbehalve vers, maar stiekem ó-zo lekker. In delicious. nummer 11 maakten we een variant, een marjolein-knoflookbrood, met een waanzinnige spanakopita-dip. Juist, een dip gebaseerd op het Griekse gerecht met spinazie en feta. Om je vingers bij af te likken! Heb je een etentje? Dit brood is dan perfect, ook voor de feestdagen zoals Sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Je kunt het brood namelijk de dag van tevoren al maken en vervolgens op de dag zelf afbakken. De dip kun je ook een dag eerder maken, warm hem op de dag zelf op en voeg dan de feta, spinazie, het citroensap en de kruiden toe.
Oh, deze croissant met gepocheerd ei, rivierkreeftjes en dille-hollandaise schrééuwt zondagochtend. Een heerlijke, langzame zondagochtend welteverstaan.
Gek op goed ontbijten? Deze granola met pitten, noten en kokos is zálig! Bomvol goede ingrediënten voor een voedzame start en natuurlijk heel. veel. smaak. Tip: maak in een keer een dubbele of driedubbele portie zodat je even vooruit kan.
Deze pittige Mexicaanse eieren met krokante aardappels en gehakt kun je in het weekend als stevig brunchgerecht maken. Een recept met een hoog kleine-moeite-groot-effect, ook wel eens fijn toch?Vanavond nog iets lekker pittigs met ei?
Lekkere en gezonde granen als alternatief voor tarwebloem en -meel zie je meer en meer. En met deze trend experimenteren wij graag. Zo maakten we bijvoorbeeld deze glutenvrije pannenkoekjes met teffmeel. Heerlijk!
Caesarsalade met citroenkip is een topgerecht. Een simpele toevoeging van citroen en sesamzaadjes geeft de gebakken kip een heerlijke oppepper. Tip: serveer de salade met lekker veel dressing en versgeraspte parmezaan – en een glas gekoelde witte wijn. Je kunt ook caesarsalade maken met geroosterde boerenkool!
Tosti’s zijn booming! En ze zijn niet alleen voor tussen de middag, maar ook voor avondeten. Zoals deze: een maaltijd tosti met lekker veel groenten en halloumi. Of maak deze croque monsieur met witlof en komijnekaas.
Met deze croque monsieur van Villa Augustus kijk je een relaxte lunch recht in de ogen. De emmentaler en gruyère geven deze croque monsieur zo’n lekkere nootachtige smaak. Tip: In Villa Augustus staat hij ook vaak met kievietsbonencrème op de kaart.
Een flinke pan of grote schaal is wat je nodig hebt voor dit hartige Midden-Oosterse brunchgerecht. Klassieke shakshuka wordt gemaakt met eieren die worden gepocheerd in een tomatensaus met chili, uien en rokerige specerijen zoals komijn en paprika. Dit recept is extra smoky dankzij de chipotlesaus. Wist je al dat chipotle chili de gedroogde en gerookte variant is van een groene jalapeño? Zet deze goddelijke shakshuka op tafel tijdens een uitgebreide zaterdagbrunch.Goed idee: zelf flatbreads maken om lekker mee in de saus en eieren te dippen. Dit recept is afkomstig uit het maartnummer 2022 van delicious. magazine. Bestel het magazine in de shop.
kwarkbroodjes met rozijnen, steranijs en sinaasappel
Versgebakken brood bij het ontbijt zonder dat je extra vroeg op hoeft? Het kán met Rutgers slow gerezen kwarkbroodjes gevuld met zuidvruchten en geurige specerijen. Probeer ook Rutgers donuts.
brunchsalade met spinazie, gravad lachs en basilicum
Deze zalm-spinaziesalade is extra lekker door de grove mosterd, rode ui, basilicum, honing en citroen! Extra fijn: deze heerlijke salade staat binnen 20 min op tafel. Probeer ook eens deze salade van gepekelde kool en roquefort!