Borrelen is altijd een goed idee – maar soms heb je geen oven tot je beschikking, of wil je gewoon niet nadenken over voorverwarmen, wachttijden en een oververhit huis. Geen zorgen: deze 35 borrelhapjes maak je zónder oven, en ze bezorgen jou en je vrienden gegarandeerd een heerlijke avond.
De dagen worden korter en kouder, en dat betekent dat gezellig samen binnen tafelen steeds aantrekkelijker wordt. Zet een flesje koud, dek de tafel met je favoriete servies en je kunt meteen beginnen.
En ja, een airfryer kan natuurlijk een handige vervanger zijn van je reguliere oven, maar niet iedereen heeft die ter beschikking en tellen we voor nu even onder het kopje ovens. Maar geloof ons: zonder oven is je borrel zeker niet minder culinair.
Met de juist combinatie en een beetje creativiteit zet je hapjes op tafel die minstens zo feestelijk en smaakvol zijn. Hier is onze favoriete verzameling aan gefrituurde snacks, hapjes in de pan, koude borrelhapjes en als bonus 6 prachtige borrelplanken waar geen oven bij komt kijken:
Gefrituurde snacks
Warm, knapperig en onweerstaanbaar: frituren is de perfecte oplossing als je geen oven ter beschikking hebt. Van klassiekers zoals dé bitterbal tot verrassende Indiase uienbeignets.
Hoe beter je het kookproces begrijpt, hoe meer grip je krijgt op wat je doet en hoe beter je resultaat. Eke maakt deze keer perfecte rundvleeskroketten.
naar receptOnweerstaanbaar Italiaans comfortfood en ook helemaal weekend-proof: krokante polentaballetjes met gorgonzola. Lekker als borrelhapje bij een glas wijn of bier of – om in Italiaanse sferen te blijven – spumante!
naar receptGa voorbij aan de kroket en maak deze feestelijke eendenkroket met mayonaise van grapefruit en peper. Het zuurtje van de grapefruit gaat perfect bij de authentieke smaak van eend.
naar receptGa voorbij aan de bitterbal en maak voor de borrel deze krabbitterballen met een frisse dip van crème fraiche en dille!
naar receptMet iets simpels als witte uien kun je de lekkerste dingen maken. Gefrituurde uiringen bijvoorbeeld. Tip: maak er zelf zo’n fijne aioli bij, met knoflook, citroenrasp en fijngesneden rozemarijn.
naar receptNiet alleen aan een lekkere Toscaanse broodsalade met vijgen of zoete aardappels met pangrattato, maar ook aan een caesarsalade met krokante Scotch eggs. Gooi brood dus niet weg, maar geef het – volledig no waste – een nieuwe bestemming.
naar receptAsma Khan: 'Mijn liefde voor pyaz ke pakora gaat terug naar de vreugde die ik als kind voelde wanneer de eerste moessonregens vielen. Ik herinner me nog dat de verkoelende regen na een broeiende vochtige periode die weken duurde, een verademing was. De eerste buien waren altijd een wolkbreuk. Wij kinderen zaten bij het raam, keken naar de aanhoudende stortbui, aten pyaz ke pakora en namen slokjes chai. Serveer de beignets met groene chutney.
naar receptKakifruit is tegenwoordig in veel supermarkten verkrijgbaar en is lekker fris en zoet van smaak. Dit past perfect bij dit hapje met tempura en hartige geitenkaasdip.
naar receptZo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!
naar receptOp een avond met vrienden trek je een fles bubbels open of shake je wat cocktails. Iets erbij? Serveer deze confit de canard-kroketjes: werkelijk onweerstaanbare hapjes.
naar receptAls je in New York bent geweest rondom het Joodse feest Chanoeka, is de kans groot dat je latkes hebt geproefd: heerlijke krokante aardappelkoekjes die je zo eet, of belegt met zalm en crème fraîche. Yasmin Newman deelt in deze voorpublicatie van Eat NYC haar lievelingsrecept.
naar receptOp zoek naar een lekker spring rolls recept? In deze klassieker vind je garnalen, avocado, chilimayonaise en sojasaus.
naar receptIn de pan
Een borrel zonder oven hoeft niet meteen helemaal koud te zijn, hè. Evengoed bereid je ze in de (grill)pan.
Een gezonde, lekkere variant op de oud- Hollandse klassieker met mayo. Een fijn hapje in het weekend. Glas wijn of speciaalbier erbij, klaar!
naar receptMaak maar een dubbele hoeveelheid van deze gyoza's, want ze zijn superlekker! De officiële naam is potstickers, omdat ze na het stomen gebakken worden en dan een beetje aan de pan plakken.
naar receptGrote tomaten kunnen vrij vlezig zijn en daarom doet deze visversie van de Italiaanse vitello tonnato het zo goed. De tomatenplakjes nemen de romige tonijndressing op en maken hier een sensationele lichte lunch of avondmaaltijd van.
naar receptZin in een feestelijk hapje? Deze courgette-rolletjes met ricotta en bresaola zijn zo gemaakt en ook zo op – zo lekker zijn ze.
naar receptZo simpel & lekker! Met veel knoflook en chilipeper. Een hapje of voorgerecht waar iedereen gek op is.
naar receptSteek de kolen maar aan, we maken vanavond aubergine bbq spiesjes! Ideaal wanneer je trek hebt in iets gezonds naast al het barbecue-geweld. Door de aubergine te marineren en vervolgens te roosteren, krijg je een lekker rokerige smaak en een romige textuur.
naar receptEen nieuw culinair jaar staat voor de deur, en na de feestdagen is het tijd om weer te genieten van gezonde gerechten. Deze Koreaanse dumplings met courgette en shiitake, ook wel mandu, zijn de perfecte start voor een frisse en smaakvolle start van het jaar!
naar receptEen topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel.
naar receptMoet je eens proeven: flinterdun gesneden spruitjes met amandel en citrus-korianderolie. Slechts zes ingrediënten die een verpletterende indruk achterlaten!
naar receptGeen zin om alles zelf te rollen? Doe zoals Julie en organiseer een DIY (Do It Yourself) roll-party met allerlei bakjes met de lekkerste ingrediënten op tafel zodat iedereen ze naar eigen smaak kan vullen. Rock & roll én supergezellig!
naar receptLekker en makkelijk zomereten van Janneke. Begin op tijd en laat de yoghurt rustig uitlekken voor ultieme romigheid.
naar receptDit zijn de viskoekjes van je dromen. Oké, misschien wat overdreven, maar ze zijn waanzinnig en heel geschikt voor in je gourmetpannetje!
naar receptDit hoofdgerecht is een pleidooi voor het vaker inzetten van bruine rijst. Sushi is altijd goed en wat zijn deze sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer lekker! Deze maaltijd is ook nog eens helemaal vegan.
naar receptHeerlijk rolletjes waar je de veganist én kool liefhebber blij mee maakt. Met een verrassende kick zal iedereen ervan smullen!
naar receptKlassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner.
naar receptKoude borrelhapjes zonder oven
‘Koud’ klinkt misschien een beetje gewoontjes, maar niets is minder waar. We hebben het niet over de standaard worteltjes met hummus, hoe lekker ze ook zijn. Deze koude borrelhapjes vragen wel even wat aandacht in de keuken, maar binnen no-time heb je originele, frisse en smaakvolle hapjes klaarstaan.
Simpel en smaakvol, deze burrata met gemarineerde courgette & basilicumolie is perfect als voorgerecht of lunchgerecht. TIP: De basilicumolie blijft tot twee weken goed in de koelkast. Heerlijk als dressing of om over pasta of pizza te druppelen!
naar receptMarineer de tomaatjes in ras el hanout, een Marokkaanse specerijenmix die zich letterlijk laat vertalen als ‘het beste uit de winkel’.
naar receptBorrelplanken zonder oven
Wil je écht indruk maken? Combineer dan koude en warme snacks tot een prachtige borrelplank. Zo breng je variatie en samenhang op tafel. Tip: ga voor een thema, en maak bijvoorbeeld een Italiaanse borrelplank, een rode borrelplank of een eilandplank vol vis.
Een Italiaanse borrelplank samenstellen is alsof je een klein stukje Italië op tafel tovert. Denk aan een zonnig terras in Toscane, goed gezelschap en een plank vol heerlijke hapjes om samen van te genieten.
naar receptVisspecialist Bart van Olphen – je kent hem vast van het duurzame merk Fish Tales – heeft een gloednieuw boek geschreven bomvol recepten voor de allerlekkerste borrelplanken met blikjes vis.
naar receptIn juni gaan we voor de borrelplank! Het is (bijna) zomer, dus brengen we in delicous.juni de zon op je bord! Van een simpel & snel BBQ-menu tot zomercocktails met chorizo-bitterballen en de allerbeste borrelplanken.
naar receptLeg de witte wijn en/of rosé koud en laat de rode alvast op adem komen. Want het is bijna borreltijd! Erbij geven we je inspiratie voor een rijkgevulde borrelplank met tagliata met chimichurri.
naar receptHet nieuwe boek van Elize Steen, Van de plank, staat vol met de ultieme borrelplanken. Heb je een feestje, een date of gewoon een leuke avond met vrienden? Maak één van de geweldige borrelplanken uit Elize haar nieuwe boek. De planken zijn niet alleen fantastisch om te zien, maar alles smaakt ook nog eens heerlijk.
naar receptOpgeklopte romige geitenkaas wordt lekker luchtig. Een super combi met de frisse en pittige mangosalsa.
naar receptKijk ook eens: 25 Mediterrane recepten zonder oven – perfect voor warme dagen


































