kleine brioche met jam

De een houdt van zoet, de ander heeft liever iets hartigs voor ‘t ontbijt. Maar waar iedereen blij van wordt is versgebakken brioche mét roomboter en fruitige jam.

Extra lekker: serveer er delicious.koffie, thee en jam bij!

kleine brioche

brood | 8 kleine brioches

50 ml melk
15 g verse gist (of 6 g gedroogde gist)
500 g patentbloem, gezeefd
6 eieren (M), losgeklopt
250 g zachte boter
30 g fijne kristalsuiker (of ahornsiroop)
extra ei (M) + beetje slagroom om te bestrijken
ook nodig: 8 ramequins 8-9 cm Ø, ingevet

VOORBEREIDEN kan 1 dag van tevoren

Verwarm de melk tot lauwwarm (niet hoger dan 40°C) in een steelpan en los de gist erin op. Laat 10 min. staan tot de oppervlakte begint te schuimen. De gist is nu actief.

Mix met de deeghaken van de mixer (staande mixer is handig) in een grote beslagkomde bloem, eieren en het gistmengsel tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg 5min. flink door zodat het soepel wordt. Schraap de randen van de kom schoon en voegde boter, 1 tl zout en de suiker toe. Kneed het deeg nogmaals 10-15 min. door tot het loskomt van de kom en glanst. Het deeg is nu elastisch en dun. Bedek de kom met een vochtige theedoek en laat het deeg 2 uur rijzen op kamertemperatuur tot het in volume is verdubbeld.

Duw het deeg plat en vorm er een bal van. Dek af en laat 6 uur in de koelkast rusten. Langer kan ook, maar niet meer dan 24 uur

Kneed het koude deeg nogmaals kort door en deel het in 8 gelijke stukken. Haal van elk stuk 1/3 af. Maak balletjes van de grote stukken en leg in elke ramequin een grote bal. Druk met je duim een gat in het midden van het deeg tot het een soort bagel wordt.Vorm van kleine stukken deeg een ovaal met een puntige onderkant. Druk zo’n ovaal met de punt in het gat van elke ‘bagel’ en druk goed aan. Er moet alleen een bolletje boven het deeg uitsteken. Klop het laatste ei los en meng met de slagroom. Kwast het deeg ermee in en laat nog 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Het moet in volume verdubbelen.

Verwarm de oven voor op 200°C voor conventioneel of 180°C met hetelucht. Bak de brioches 10 min. in het midden van de oven. Verlaag dan de oventemperatuur naar 180°C/160°C (hetelucht) en bak de brioche nog 15 min. tot ze goudbruin zijn. Laat 5 min. afkoelen en neem de brioche dan voorzichtig uit de vorm. Laat afkoelen op een rooster. Besmeer de brioches met roomboter & delicious. jam!

Als je de brioche warm wilt serveren, kun je de ramequins afgedekt met aluminiumfolie nog 5-10 min. in een voorverwarmde oven van 200°C zetten.

Voorbereiden ± 45 min. / rijzen ± 10 uur / oven ± 25 min. / afkoelen ± 1 uur

FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING DESIREE VAN DIJK RECEPTEN EN FOODSTYLINGEKE MARIËN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

delicious.jam past perfect bij deze brioche!

frambozenjamdelicious. jam zit barstensvol vers, perfect gerijpt (na)zomerfruit. Het fruitpercentage is maar liefst 65% en dat is extra hoog!

delicious.jam is zoet van nature en heeft een lager suikergehalte dan de meeste andere jam. Zonder extra toevoegingen proef je pure jam, precies zoals wij vinden dat jam moet smaken! De jam is fris, fruitig en niet te zoet.

Bestel delicious.jam hier