vegetarisch kerstmenu

vegetarisch kerstmenu
Receptuur: Yvette van Boven | Fotografie: Erik van Lokven | Styling: Désirée van Dijk | Bereiding Yolanda van der Jagt

De feestdagen komen in zicht. Het moment waarop vrienden en familie samenkomen rondom de tafel en de dansachtige choreografie van de maaltijd begint. Met dit vegetarische kerstmenu ben jij er helemaal klaar voor!

Voor de één is kerst het summum van geluk, voor de ander voelt het als een domino van stressmomenten, die ieder moment kan omvallen: van het uitzoeken van de wijn tot de afwas met de schoonouders. Om de last een stukje lichter te maken, of de vreugde juist te versterken, helpen we je een handje met een compleet vegetarisch kerstmenu.

Een must op ieder vegetarisch kerstmenu: hapjes

Zodra je gasten de deur binnenstappen wil je het liefst al wat hapjes hebben klaarstaan. Dan is de eerste honger gestild en valt een klein borreltje vooraf niet te zwaar op de maag. Ga voor een van de volgende hapjes, of zet ze naast elkaar op tafel zoals gebruikelijk tijdens een aperitivo met veel verschillende antipasti. Dan kunnen je gasten zelf kiezen en heb jij er geen omkijken meer naar!

Vegetarisch kerstmenu: voorgerecht

Het belangrijkste tijdens het koken van een vegetarisch kerstmenu? Zelf meegenieten natuurlijk! Kies daarom voor een voorgerecht waarvan je de meeste onderdelen kunt voorbereiden. De witlofsoep, pastinaak-preisoep of de aardappel-kastanjesoep zijn superfeestelijk, en allesbehalve doorsnee. En je doet jezelf een enorm plezier door de soep een dag eerder te maken (wordt-ie bovendien lekkerder van, omdat de smaken intrekken). Het enige wat resteert is het opwarmen, garneren en opdienen.

Maar we hebben meer vegetarische voorgerechten voor je in petto. Geroosterde wortels met karwij en frisse yoghurt die je in plaats van yoghurt met toefjes geklopte geitenkaas of feta kunt serveren. Voor een lekkere vegan variant maak je er een saus bij met tahin. Liever een salade? Ga dan voor de geroosterde knolselderij met spinazie en een fruitige honingdressing.

Maak het extra feestelijk met een vegetarisch tussengerecht

Doe zoals de Italianen doen en maak het tussengerecht je bron van koolhydraten, denk aan risotto, pasta of een mini-quiche. Zo hoef je bij het hoofdgerecht geen aardappels of puree te serveren en kun je losgaan met de groenten en saus voor een groots spektakelstuk.

Vegetarisch kerstmenu: hoofdgerecht

Aubergine, pompoen, knolselderij, koolrabi en paddenstoelen zijn allemaal groenten waar je de meest waanzinnige feestgerechten van maakt. Janneke Philippi: ‘Vroeger kwam bloemkool vaak in z’n geheel op tafel. Door de opkomst van roerbakken was dat uit beeld. Nu is zo’n hele bloemkool weer helemaal terug, maar dan – zónder papje – in de oven geroosterd. Dat geeft zoveel smaak!’

Ook tipt Janneke dat je veel groenten ‘hasselback’ kunt bereiden. Snijd een pompoen bijvoorbeeld aan de rugkant in en vul de inkepingen met kruiden en andere smaakmakers. Smaakt heerlijk en ziet er prachtig uit.

Net als een klassieke wellington, kun je van alles garen in bladerdeeg. De pithivier is bijvoorbeeld een favoriet van Minta tijdens de feestdagen, terwijl onze redacteur Sophie Fleur gek is op de combinatie van gekaramelliseerde tomaten en knapperig, flaky bladerdeeg. Zo’n tarte tatin is ook nog makkelijk voor te bereiden, en je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wil: zelf bladerdeeg maken, of toch een rolletje uit de supermarkt.

Hapjes

polenta-rozemarijnkroketjes met olijf-knoflookmayonaise
Vandaag is het nationale krokettendag! Dus alsjeblieft, het recept van onze polenta-rozemarijnkroketjes. Da’s weer eens iets anders!
naar recept
kroketten-deliciousnederland
oeufs mayonnaise
Alain: ‘De keuken van het zuidwesten is de meest eenvoudige keuken van Frankrijk. De zee, de bergen, het uit- gestrekte Rhône-dal: dit gedeelte van Frankrijk heeft alles in zich om de lekkerste producten te laten groeien en bloeien. De eenvoud van de gerechten is dan ook terug te brengen op de pure ingrediënten: die hebben eigenlijk maar heel weinig bereiding nodig om tot hun recht te komen.’
naar recept
gegratineerde artisjok met olijfkorst
Dit artisjok voorgerecht kun je helemaal voorbereiden. Je hoeft alleen nog maar de artisjok even in de oven te gratineren.
Wat doe je vooraf?
Kook de artisjok en maak het olijven-broodkruim een paar uur van tevoren en bewaar afgedekt op een koele plek. Ook de mayonaise kun je alvast maken en in de koelkast bewaren.
Bestrooi tijdens het voorverwarmen van de oven de artisjokken met het kruim.
naar recept
Gegratineerde artisjok met olijvenkorstje_preview vegetarische hapjes
stracciatella met gegrilde broccolini & salsa verde
Net als je denkt dat het niet lekkerder kan, komt stracciatella (de kaas, niet het ijs) om de hoek kijken. Samen met room vormt stracciatella de binnenkant van een bol burrata. Kun je geen stracciatella vinden? Neem dan een geprakte bol burrata.
Ook lekker: snelle pizza met pepperoni en burrata.
naar recept

Voorgerecht

tartare van aardappel, kappertjeszout en cornichons
Tartare is een feest van structuur & smaak: je kunt er alles in doen! Er hoeft niet eens vlees of vis in te zetten. Neem deze heerlijke tartare van aardappel of probeer eens tartare van biet met appel en radicchio.
naar recept
tartare van aardapel
sous-vide prei met dragonmayonaise en krieltjes
De Bosch ErgoMixx Fresh tover je in no time om tot een vacuümapparaat. Super handig: Zo blijven steaks sappig, wordt vis nóg malser en verse groenten blijven knapperig en mooi van kleur! Dé manier om het beste uit je eten te halen.
Naast vacumeren kun je de ErgoMixx Fresh staafmixer ook gebruiken om eten te marineren en nog veel meer.
naar recept
sous-vide prei met krieltjes - delicious
knolselderijsalade met spinazie & honingdressing
Een frisse salade is het perfecte bijgerecht! Door de honing is deze lekker zoet en overal bij te combineren!
Nog meer zin in salades? Bekijk deze groene maaltijdsalade met asperges en oude kaas.
naar recept
witlofsoep met crème crue, PX-sherry en gefrituurde salie
Deze witlofsoep is lekker romig en ziet er feestelijk uit. De witlof wordt in de oven gepoft en krijgt hierdoor een hele volle, zachte smaak. En in combinatie met de PX-sherry wordt het geheel een bom van smaak. Een bijzonder voorgerecht en perfect voor de feestdagen!
naar recept
Soep van gepofte witlof met crème crue, PX-siroop en gefrituurde salie
pastinaak-preisoep met knoflook en tijmolie
Deze pastinaak-preisoep met knoflook en tijmolie is niet alleen verrukkelijk: hij levert ook nog veel vitamine C, vezels en mineralen. Lepel voor lepel lekker én gezond: wat wil je nog meer?
Nou, marjolein-knoflookbrood met spanakopita-dip misschien. Dat past er namelijk heel goed bij!
naar recept
pastinaak-preisoep-delicious
gerookte bimi met gepocheerd ei & harissakruim
Op zoek naar een vegetarisch voorgerecht of bijgerecht voor kerst? Deze gerookte bimi met gepocheerd ei en dragonmayo is waanzinnig, al helemaal door het krokante harissakruim. Het ziet er ook nog eens feestelijk uit en dus een perfect voor- of bijgerecht voor kerst.
naar recept
Gerookte bimi met gepocheerd ei & dragonmayonaise
wortels met honing, karwij en yoghurt
Een bijgerecht waar je gelukkig van wordt. Zoete, geroosterde wortels met komijnzaad, korianderzaad en honing. En erbij: kruidige yoghurt met gedroogde chilipeper en citroen. Zin in meer wortelrecepten? 
naar recept
aardappel-kastanjesoep
Kastanjeliefhebbers opgelet! Het is herfst en dat betekent: het kastanjeseizoen. delicious. deelt de lekkerste kanstanjerecepten met je. Dit keer: kastanjesoep met aardappels.
naar recept
kastanjesoep-delicious

Tussengerecht

hartige pannacotta met gepofte knoflook, cabrales en gefrituurde schorsenerenlinten
naar recept
pannacotta-delicious
gerookte risotto met gorgonzola en citroen
Risotto is in Nederland vaak deel van een hoofdgerecht, in plaats van pasta of aardappels. Maar in Italië is risotto een trots, op zichzelf staand gerecht. De uitgesproken smaak van gorgonzola combineert geweldig met zelfgerookte risottorijst!
naar recept
truffelrisotto met paddenstoelen & burrata
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata: kun jij dit waanzinnige herfstgerecht van Janneke weerstaan? Lekker voor doordeweeks, het weekend en natuurlijk de feestdagen!
naar recept
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata
mini-gratins van aardappel, bleekselderij en laguiole-kaas
Het is herfst! Dus willen we comfortfood uit de oven. Het liefst met een laag kaas erop. Dus bestrooien we deze aardappelgratins met bleekselderij rijkelijk met laguiole-kaas. Mmm! Maak voor een grotere variant deze gratin met pastinaak, koolraap en salie.
naar recept
gratin-laguoile-kaas

Hoofdgerecht

rodekool steaks, gerookt, gemarineerd en geroosterd
Gestoofde rodekool met appeltjes kent bijna iedereen. Toch komt de pittige smaak van de kool beter tot z’n recht als je dikke plakken rookt, pekelt én roostert. Het resultaat is ‘n tikje rokerig, fris-zuur met knapperige buitenste bladeren.
naar recept
steaks van rodekool | delicious
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort
Tarte tatin, de Franse klassieker waar we fan van blijven. Deze variant van Yvette van Boven met sjalotjes, peer en roquefort heeft meer pit maar verliest niet zijn authentieke smaak. Win-win en ó zo lekker!
Probeer ook eens deze tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus.
naar recept
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort - delicious
hartige paddenstoelentaart met prei en kaas
Deze vegetarische taart noemen we ook wel pithiviers. Pithiviers, genoemd naar een plaatsje tussen Parijs en Orléans, is nu worldwide retro-eten. Dit is de hartige versie, maar een zoete vulling met amandelcrème kan ook.
Meer hartige taart? Probeer deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta.
naar recept
hartige taart met paddenstoelen
fesenjan uit Noomi van Sara
Sara: 'Fesenjan is een ode aan de granaatappel en granaatappelmelasse. Je herkent een goede granaatappelmelasse heel makkelijk aan de ingrediëntenlijst: bij 100% granaatappel zit je goed. Deze luxe granaatappel-walnootstoof gaat goed samen met saffraanrijst.'
Meer proeven van de Iraakse keuken? Bekijk dan ook de vegan kubbeh van Sara
naar recept
fesenjan noomi sara shawkat
uien uit de oven met taleggio van Nigel Slater
Waarom moeilijk doen, als het ook simpel én vol smaak kan?
Nigel: 'Je kunt allerlei ingewikkelde kaassauzen maken, maar ik denk niet dat ze veel lekkerder worden dan als je gewoon zachte kaas in warme slagroom smelt.'
Dit is een heerlijke kaassaus om over zachte, goudgeel gebakken uien te scheppen.
naar recept
Nigel Slater uien uit de oven met taleggio
knolselderij met gebakken appel, misoroom en amandel
Yvette van Boven kookt graag met fruit. Het liefst een bijzonder gerecht met fruit van het seizoen. Geen toetje of taart, maar juist iets hartigs! Want fruit en hartig is een topcombinatie.
Welke appel je lekker vindt, is voor iedereen verschillend. Bijt erin. Het eerste wat je ervaart, is de beet, het mondgevoel. Daarna komt de smaak: zuur of zoet. Pas als je erop kauwt, komt het aroma volledig tot z’n recht. Samen met knolselderij en misoroom komt jouw favoriete appel nog beter uit de verf!
naar recept
knolselderij appel miso Yvette van boven
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
vegetarische pithivier
tarte tatin met tomaten & manchego
Zoet gekaramelliseerde tomaat & ui op een bodem van knapperige laagjes bladerdeeg. Een showstopper van een omgekeerde taart, waar je er gerust twee van wil bakken.
Tip: heb je vegan eters te gast? Vervang dan de boter en het bladerdeeg door een plantaardige variant en laat de manchego achterwegen. Dan kunnen zij ook meegenieten van deze hartige tarte.
Dol op bladerdeeg? Maak dan ook eens deze snelle vega bladerdeegtaartjes.
naar recept
tarte tatin met tomaat & manchego

Nagerecht

witte-chocolademousse met frambozen en sesam-anijskletskoppen
Een luchtige zoete mousse, friszure frambozen en zelfgemaakte knapperige kletskoppen. Wat wil je nog meer?
Verzorg jij meerdere avonden het dessert? Maak dan ook deze cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet.
naar recept
witte-chocolademousse kletskoppen frambozen - delicious
flan karamel
naar recept
flan karamel rutger bakt
crostatine al limone
Deze miniversie van de Italiaanse taartklassieker ‘crostata’ vult Janneke met frisse citroencrème. Lekker als toet bij een espresso of geef er – liefst verse – frambozen of (bos)aardbeitjes bij.
naar recept
basisrecept: Ottolenghi’s meringuerol met bruine basterdsuiker en gebrande-honingappels
Als alle smaken van de herfst ineengerold zouden kunnen worden, zou deze meringuerol het resultaat zijn: verwarmende kaneel, gebrande honing, zoete appels en pittige sinaasappel komen bijeen. Zo krijg je een dessert dat heel geschikt is voor de feestdagen van het najaar en de winter!
Zorg ervoor dat alle onderdelen volledig koud zijn voor u ze samenvoegt – het is niet de bedoeling dat er veel vocht in de rol ontstaat. Begin een dag van tevoren met de appels en de room en houd ze tot gebruik in de koelkast.
naar recept
meringue rol ottolenghi
meringuelaagjestaart met limoncelloroom en kokospraliné
Bij het zien van deze meringuelaagjestaart krijg je spontaan trek. Een prachtige taart die doet denken aan een pavlova, met veel verschillende smaken waaronder limoncello en kokos. En het ziet er ook nog eens heel feestelijke uit. Perfect voor de kerstdagen!
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Meringuelaagjestaart met limoncelloroom en kokospraliné