BLOG – voorjaar in mijn moestuin

Zo’n zachte winter heeft het voordeel dat ik vroeg in maart al in de moestuin aan de slag kan. Vorig jaar was dat pas april. Dit jaar heb ik de grond niet omgespit om het bodemleven niet teveel te verstoren.

Afgelopen jaar had ik er koemest van een biologisch dynamische potstal doorgespit. Maar omdat ik arme zandgrond heb, moet er nu wel wat gebeuren qua grondverbetering. Dus heb ik de composthoop omgezet, het grove bovenste deel op een nieuwe plek en het onderste deel, vol regenwormen en nu goed gecomposteerd, strooide ik uit over de zandgrond. De vogels blijken dat ook heel interessant te vinden, er zit van alles tussen wat ze lekker vinden en ook  nestmateriaal.

Om mijn opbrengst iets te versnellen kocht ik op de markt al wat kleine sla-, tuinbonen-, prei- en peterselieplantjes die er nu in staan. Door de warme winter is ook de snijbiet nog goed, maar die gaat zeker snel doorschieten, dus de komende weken maak ik snijbiettaart en een linzen-snijbietgerecht mee. In nr 4 geeft Yolanda in haar stoere keuken een spinazie- en een raapstelengerecht, die je net zo makkelijk met snijbiet maakt. Een aantal radicchiokropjes hebben prima overwinterd, dus als ze nog een tikje doorgroeien, kan ik ze binnenkort soldaat maken. Heerlijk geroosterde parten uit de grillpan of als sla met een ceasardressing en knoflookcroutons. Hiervoor kan je ook Yolanda’s recept van andijvie met kikkererwten nemen, alleen vervang je de andijvie door radicchio.  Deze week maakte ik een simpele pastasaus volgens een recept van Leonardo (Toscanini) van gefruite sjalotjes, rauwe ham, slagroom (ik neem ook wel eens geitenmelk, die ik wat verder inkook), maanzaad en fijngesneden raddicchio. Dat serveer ik dan met parmezaan, simpel Italiaans maar werkelijk verrukkelijk!

Maandag zaaide ik ter plekke in de volle grond radijs, gemengde pluksla waaronder ook het heerlijke mizuna, peultjes, raapstelen, spinazie,  bietjes in verschillende kleuren en rucola. Tussen de tuinbonen strooi ik wat dille, dat houdt hopelijk straks de tuinbonenluis op afstand. In potten komen bonenkruid en koriander, die kunnen nu goed tegen nog eventuele koude nachten. Ik kan nauwelijks wachten tot het omhoog komt!

De bodem van mijn kas staat helemaal vol winterpostelein en daar oogst ik nu bijna elke dag een bak vol van, heerlijk door allerlei salades, in een groente-fruitshake, of rauw als stamppot met spekjes bijv. Dit fantastische plantje is eigenlijk onkruid. Eenmaal in je tuin, rukt het behoorlijk op en vind je het ook tussen je terrastegels, want het doet het geweldig op arme grond. Laat gewoon wat plantjes staan en zaad schieten, dan heb je volgend jaar weer een flinke  oogst. De kas moet wel snel leeg, want wil ik snel weer tomaten, pepers, courgettes en kleine groenteplantjes als broccoli, koolrabi, komkommers in die ik daar een warme start wil geven.

TEKST TRUDELIES SCHOUTEN (CULINAIR REDACTEUR)

 

Moestuin Beeld