trudelies flext

‘Zodra het juiste moment om te zaaien zich aankondigt, word ik altijd overijverig. In de hoop op een grote oogst zaai ik meestal veel teveel. Het lijkt net of je niet leert van de ervaring van vorig jaar en die van het jaar daarvoor en daarvoor… Zodra de overvloedige oogst zich aandient, neem ik me altijd meteen voor om het volgende jaar wat dunner te zaaien of beter nog: minder te zaaien. Alhoewel… het teveel aan groente weggeven, geeft ook weer heel veel blije gezichten; de smaak van echt verse groente doet velen toch steeds weer versteld staan. Een reden om naar de meest verse groente bij jou in de buurt op zoek te gaan (als je geen eigen moestuin hebt)!’

Bij ons thuis wordt het menu bepaald door de groente die de moestuin biedt. Op dit moment zijn dat prachtige boontjes; groene, gele en zelfs paarse sperzieboontjes (die helaas groen kleuren tijdens het koken).

Voor mezelf maakte ik een bijna vega salade Nicoise zonder tonijn en met een heel vers eitje van de kippen van de boerderij. Om de milde bonen wat pit te geven, pureerde ik ook knoflook en ansjovis, door de dressing.

Sperziebonen met courgette
Momenteel komt er elke dag zo’n 300 g van die prachtige bonen uit de moestuin en die wil je zo vers mogelijk eten. Ze kunnen altijd nog de vriezer in!

Dit keer maakte ik er samen met een grote, in dikke halve plakken gesneden, courgette een lekker maal voor 4 personen van. Beide groente stoomde ik elk apart net beetgaar en husselde ze met wat citroenrasp, basilicumolie en wat zout, peper en nootmuskaat. Helemaal goed, meer hoeft daar niet door! Daarbij serveerde ik gekookte speltpasta (mijn dochter heeft een tarweglutenintolerantie) met geroerbakte snijbiet met ui, knoflook en wat tijm. Door de pasta roerde ik nog wat verse pesto en extra parmezaan en klaar was dit simpele en heerlijke maal.

Bonensalade met spekjes
Een beetje spek of ham, of wat ansjovis is maar nodig om een salade een rijke en volle smaak te geven. En je hoeft er geen vlees extra bij te serveren. Voor 4 personen bak ik 100 g spekjes zachtjes totdat ze knapperig zijn. Ik meng ze met het uitgesmolten spekvet, 800 g gekookte of liever nog gestoomde (houden ze meer smaak) sperzieboontjes, 250 g gehalveerde, kerstomaatjes in een paar kleuren, evt. nog wat kappertjes en olijfjes en natuurlijk flink wat van mijn basisdressing. Het is ook erg lekker om hier flink wat grof gescheurde basilicum door te scheppen. Lekker hierbij is crostini, bruchetta, of vers zuurdesembrood.

Trek in meer tips van Trudelies? Houd Facebook in de gaten!

Tekst: Trudelies Schouten

Trudelies Schouten