BLOG – amelis’hof en veldkeuken

amelishof_oventje_bonenveld_600

Als fervent moestuinierster is het altijd een feest om bij andere enthousiaste moestuinen inspiratie op te doen. Daarom ging culi-redacteur Trudelies samen met delicious.fans langs bij Landgoed Amelisweerd en Amelis’hof.

‘Iedereen heeft zijn eigen manier om met de tuin om te gaan, problemen op te lossen en creatief te zijn. Zo was het echt heerlijk om een uitgebreide rondleiding te krijgen op tuinderij Amelis’hof: de historische biologisch dynamische moestuin die zich naast landhuis Oud Amelisweerd (daar zit nu een museum in) bevindt.

Deze met hagen en bos omsloten moestuin wordt gerund door Marielle Dings en haar man Michel Smits. Zij worden geholpen door vrijwilligers en ook zorgcliënten, die hier energie opladen. Je voelt de liefde en aandacht die in de tuin gestopt wordt.

De hele cyclus van aarde, planten, dieren, mensen lijkt hier op een prachtige manier in balans. Door alle moeite die wordt genomen om de grond/ aarde zo gezond mogelijk te maken, functioneren planten, bodemleven en kleine dieren hier optimaal. Sinds dit jaar is er ook een imkerij, die natuurlijk ook weer zorgt voor een goede bestuiving. Je kunt er nu ook imkerworkshops volgen.

amelishof_veld_bijenkasten_600

De delicious.fans en ik werden rondgeleid door de besloten boomgaard en kregen een kijkje in de nieuwe buitenkeuken die bijna af is met een prachtige lemen pizzaoven. We wandelden in de late middagzon langs alle mooie groentebedden. Een enorm groot veld tuinbonen stond daar met metershoge rechtopgaande stelen te pronken. Rijen sla in verschillende groeistadia, preivelden en bijna plukbare aalbessen.

De aardbeienvelden, waarvan we de aardbeien al in een hapje vooraf met verse basilicum en balsamicostroop mochten proeven, zagen er met hun strobedjes heel warm en comfortabel uit. De stro zorgt ervoor dat de aardbeien niet te nat worden. Bij de aardbeispies kregen we een welkomstdrankje, op basis van zelfgemaakte vlierbloesemsiroop, met of zonder tic naar keuze met wat verse aalbessen erin.

Een deel van de oogst uit de tuin wordt in de Veldkeuken, het restaurant dat naast het landhuis ligt, verwerkt tot heerlijke smaakvolle seizoensgerechten. Hier zwaaien Juliette Borggreve en René van der Veer de scepter. In restaurant de Veldkeuken kun je ook brood kopen. René is een fantastische bakker en maakt heerlijk zuurdesembrood.

Kijk op amelishof.nl voor uitgebreide informatie over alles wat zich afspeelt op de tuinderij. Omdat de Amelis’hof  naast het openbare bos van Amelisweerd ligt, is het makkelijk toegankelijk voor bezoekers. Ik kan iedereen aanraden daar een mooie middag te vertoeven en heerlijk na te genieten in restaurant de Veldkeuken.’

TEKST & FOTO’S TRUDELIES SCHOUTEN