BLOG – peterseliepower

delicious.culi-redacteur Trudelies staat bekend om haar moestuin en kan bij niet stoppen met vertellen over haar eigen oogst. Deze week op het menu: peterselie!

Soms is even niets doen juist heel goed! Zo liet ik de platte peterselie z’n gang gaan… Het schoot door, bloeide geweldig en de bloemen werden na verloop van tijd zaadjes. Het zaad heb ik – wat laat – geoogst en in zakjes gedaan. Dat deed ik aan de tuintafel, want daar kan ik lekker knoeien met takjes, zaden en blad… En wat zie ik nu rondom de tuintafel tussen de terrastegels? Inderdaad, minuscule peterselie! Nu oppassen dat mijn partner de plantjes, in een poging het terras onkruidvrij te maken, niet wegkrabt.

De plek in mijn voortuin waar ik peterselie kweek, heb ik dit voorjaar niet gewied, want ook hier staat een paar vierkante meter peterselieplantjes! Van zaad dat zomaar door de moederplanten is verspreid, door gewoon niets te doen, eens niet zo ijverig te zijn.

En ik ben er blij mee, want het blijft superkruid! Geen stoofgerecht of soep komt bij mij op tafel zónder. Behalve lekker en gezond, zien veel gerechten er met peterselie extra aantrekkelijk uit. Rauw is vooral jonge peterselie heerlijk door allerlei salades. Mijn favoriete Perzische hoogzomersalade is een soort compositie van heel veel tuinkruiden op een heel groot plateau. Verse peterselie, dragon, dille, kervel, basilicum, munt, jong radijsblad, waterkers, rucola en malse spinazie die ik graag samen met een dip van uitgelekte yoghurt, rozijnen, walnoten, komkommer en zout en peper eet. Met Libanees flatbread (chapatti in Iraan) erbij – dat ik haal bij de mediterrane winkel – wordt het een ideale samen-delen-lunch of lekker licht avondmaal. En ook door tabouleh is een flinke berg jonge bladpeterselie voor mij een must. Experimenteer ook eens meer met peterselie, mij geeft het power!

P.s. Peterselie zit ook nog eens tjokvol goede mineralen en vitaminen, met name veel ijzer en vitamine C.

TEKST TRUDELIES SCHOUTEN

 

Peterselie Trudelies