onze lekkerste recepten voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Heb je al vaker mee gedaan of wordt dit je eerste keer? De lekkerste uitdaging van het jaar gaat weer van start: de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel! Van 6 tot en met 12 maart koken we spannender dan ooit door een paar specifieke ingrediënten niet te gebruiken. 

Lees verder voor onze lijsten met de beste vegetarische en veganistische recepten!

Lees eerst ons interview met Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Nationale Week zonder Vlees!

Waarom de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?

Het doel van dit initiatief is niet om je vanaf nu voor altijd zonder vlees en zuivel door het leven te laten gaan. De stichting achter deze nationale actie stimuleert je om je eetpatroon wat meer flexitarisch in te richten. Gewoon wat vaker vlees en zuivel laten staan, omdat er in deze tijd meer dan genoeg heerlijke dier-vrije opties bestaan: van ontbijt, snacks en toetjes tot de vette hap na het stappen. 

Hoewel de naam van de week anders doet vermoeden, draait deze week niet alleen om dierenwelzijn. Zo kan een weekmenu dat wat meer flexitarisch is enorm bijdragen aan je eigen gezondheid. De toekomst van onze planeet is ook gebaad bij een voedingspatroon dat minder belastend is: met die kennis is vlees en zuivel wat vaker laten staan een hele logische keuze! 

Lees hier verder over flexkoken & eten: flexitariër worden. Of duik in de wereld van jackfruit: alles over deze vleesvervanger.

Een week vol nieuwe smaken

Wanneer je vlees en zuivel laat staan, verschuift je zoekveld automatisch naar de categorie met plantaardige ingrediënten. Was dat hiervoor niet echt jouw cup of tea? Maak jezelf dan klaar voor een heerlijke ontdekkingstocht door een landschap vol nieuwe smaken. Dat is niet alleen fijn voor je smaakpappillen; je ingekachelde kookroutine kikkert er ook lekker van op. 

Op de automatische piloot koken is ons, als delicious.redactie met duizenden zalige recepten tot onze beschikking, ook niet vreemd. Gemiddeld heeft iedereen ongeveer zeven verschillende recepten op herhaling staan – daarmee is de variatie wel zo’n beetje op. Dat je vaak dezelfde gerechten op het menu zet is dus helemaal niet zo gek, maar het kan lekkerder – én spannender!

Leuk project voor deze week, zelf plantaardige melk maken: lekker en low budget.

Een fantastische uitdaging voor culi’s

Dat is waar deze Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel bij uitstek zo geschikt voor is: écht even je kook- en eetroutine omgooien. Wanneer je vaker voor plantaardige ingrediënten en gerechten kiest, kun je namelijk niet anders dan nieuwe bereidingstechnieken toepassen. Smaken combineren om iets te maken dat je écht lekker vindt, misschien nog lekkerder dan de klassieke versie… Dat is wat je deze week gaat leren. 

Handig om binnen handbereik te hebben: alle kooktechnieken op een rij.

Zo’n uitdaging is niet geschikt voor bangeriken. Maar daar kon jij je, als enthousiaste culi, sowieso al niet toe rekenen. Wanneer je graag experimenteert, creatief bezig bent of vaak reist is deze week je op het lijf geschreven. Zal het makkelijk zijn? Waarschijnlijk niet. Je zal soms per ongeluk ‘verkeerde’ ingrediënten gebruiken, maar daar leer je alleen maar van: volgende keer beter! 

Om het je deze week iets makkelijker te maken, hebben we onze lekkerste recepten voor je verzameld. Op onze site stellen we altijd handige lijsten binnen speciale categorieën voor je samen, zodat je nooit zonder inspiratie komt te zitten. Die kun je hier makkelijk terug vinden

Of bestel onze special GREEN: perfect voor iedereen die iets groener wil koken en leven!

Recepten zonder vlees & zuivel

Komende week ga je koken zonder vlees & zuivel. Je hebt de jackpot te pakken wanneer je beide categorieën laat staan, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen zonder vlees of alleen zonder zuivel te koken. Alle beetjes helpen.

Deze culinaire ontdekkingstocht moet geen lijdensweg worden: je hebt er veel meer aan wanneer je de keuzes vanuit positieve bedoelingen maakt. Dan beklijven ze stukken beter en verandert die ‘week zonder’ zomaar in een maand of een jaar!

Kleine waarschuwing vooraf: de komende dagen zou je zomaar heel vaak kunnen zeggen “dit had ik véél eerder moeten (w)eten!”

Vegan recepten

Recepten zonder vlees & zuivel zijn niet altijd automatisch vegan, maar vegan recepten zijn wel altijd zónder vlees en zuivel! Dit komt doordat ingrediënten zoals honing en eieren wel gegeten mogen worden tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, maar niet thuishoren in een veganistisch eetpatroon.

Om het jezelf makkelijk te maken zonder allerlei zaken te moeten checken, kun je deze week dus prima als vegan door het leven gaan. Hieronder vind je de lijsten met onze lekkerste vegan recepten, of klik hier voor individuele recepten.


Maar er is meer! Vegan hoeft niet per se super gezond te zijn: er bestaan ook vegan frikandellen! Wanneer je zin hebt in snel en makkelijk, vega(n) in het schap: dit zijn de favorieten van de redactie.

Recepten zonder vlees

Is vlees laten staan al uitdagend genoeg voor je? Check dan deze lijsten met fijne vegetarische recepten. Zo veel mogelijk zonder vleesopvolgers en dus super vers!

Recepten zonder zuivel

Toevallig zin gekregen in iets zoets? Leef je dan lekker uit met dit recept:

Vegan chocoladecake
Stop met zoeken! Dit is het echt de lekkerste vegan chocoladecake die je gaat vinden. En nee, we overdrijven niet. Smeuïg, onmiskenbaar chocolade-achtig en toch zo licht als een wolk. Dat er geen enkel ei aan te pas komt hoeft niemand te weten, want het ontbreekt deze cake aan niets. Bak ‘m vandaag nog zodat je je vrienden ermee kunt verleiden of er lekker zelf de rest van de week van kunt snoepen. 
Ook lekker zoet: Rijstepap met kokos en kardemom
naar recept
vegan chocoladecake - ei vervangen
zonder vlees & zuivel
UNSPLASH