Lactosevrije recepten: 22x zalig zonder zuivel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Op zoek naar lactosevrije recepten omdat je zelf lactose-intolerant bent of je gasten liever geen zuivel eten? Geen probleem, tijd voor een leuke uitdaging! Met deze heerlijke kerstrecepten zet je de tafel moeiteloos vol vol lactosevrije recepten. Zo geniet iedereen met volle teugen, zonder een scheutje room of klontje boter te missen.  

Extra tip: wil je een bestaand recept gebruiken waarin zuivel een belangrijke rol speelt? Zoek dan eens naar de plantaardige variant. Tegenwoordig zijn er volop vegan interpretaties van zuivelproducten te krijgen zoals plantaardige melk, plantaardige crème fraîche, plantaardige room en plantaardige yoghurt. En laten we plantaardige kazen niet vergeten, de keuze is eindeloos! 

Zin in meer inspiratie? Wij hebben ook een te gek vegan kerstmenu.

22x lactosevrije recepten

Lactosevrije voorgerechten

heldere tomatensoep
Zintuigen kunnen je bedriegen… je ruikt en proeft tomatensoep, maar wat je in je bord ziet, is helemaal helder. Deze heldere tomatensoep – consommée is de chique naam – kun je heel makkelijk 1 dag van tevoren maken en later langzaam verwarmen. De soep is vegan, maar ook heel lekker met in elk bord een kort gegrilde coquille.
In Japan zijn ze ook meesters in het maken van lichte, heldere soep met groenten. Probeer deze ook eens!
naar recept
heldere tomatensoep - delicious
tartare van aardappel, kappertjeszout en cornichons
Tartare is een feest van structuur & smaak: je kunt er alles in doen! Er hoeft niet eens vlees of vis in te zetten. Neem deze heerlijke tartare van aardappel of probeer eens tartare van biet met appel en radicchio.
naar recept
tartare van aardapel
witlof met romescosaus en geroosterde hazelnoot
Net zo lekker, elegant, bijzonder en verrassend als je gewend bent met kerst, maar nu eens helemaal vegan! Wij laten zien dat koken zonder vlees of vis heel verleidelijk is. Proef het bittertje in de witlof, extra lekker in combinatie met de romige hazelnootsaus.
naar recept
witlof met romescosaus en geroosterde hazelnoot
tartaar van coquilles met pata negra & citroenolie
Sint-jakobsschelpen = zoet, pata negra = zout, citroenolie = fris, lavas = kruidig… en dat allemaal in een handomdraai op tafel!
Meer weten over schaal- en schelpdieren? Ontdek hier meer over de verschillende soorten in Nederland!
naar recept
tartaar van sint-jacobsschelpen delicious.
steak tartare op z’n aziatisch
Deze steak tartare is Frans en tegelijkertijd Aziatisch, dit alles dankzij een paar simpele ingrediënten als gember en sesamolie. Proef de kwaliteit van de Franse keuken en de rijkheid aan smaken van de Aziatische keuken. Gegarandeerd genieten!
naar recept
aziatische steak tartare

Lactosevrije hoofdgerechten

gepekelde kalkoen met sinaasappel, kruidnagel en steranijs
Op Thanksgiving Day serveer je in Amerika volgens de traditie kalkoen. Wij vieren in Nederland geen thanksgiving maar houden er wel van om gezellig te dineren aan lange tafels met prachtige braadstukken en heerlijke bijgerechten. Daarom delen we een onweerstaanbaar recept voor gepekelde kalkoen met sinaasappel, kruidnagel en steranijs. Begin 3 dagen van tevoren met dit recept.
naar recept
gepekelde kalkoen - delicious
tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus
Als je kool langzaam in dikke plakken stooft, krijgt-ie een stevige bite, een vollere smaak en blijft toch sappig. Toch vlees erin? Bestrooi de tarte tatin met gebakken spekjes of serranoham.
Ook feestelijk vegan: rodekool steaks.
naar recept
gestoofd rundvlees met tomaatjes, harissa & balsamico-azijn
In Amerika kennen ze het als brisket, in Nederland noemen we het borststuk.
Kook je voor een grote groep? Dit recept voor gestoofd rundvlees is dan ideaal! Je kunt er al een dag van tevoren mee beginnen en de volgende ochtend in de oven schuiven.
Voorbereiden? Begin 1 dag van tevoren met het marineren van het vlees.
Je kunt het vlees ook een dag eerder al bereiden. Warm het dan op de dag zelf in een pan met deksel op in de saus in de oven op lage temperatuur.
naar recept
Hollandse mul met dragonspekjes en rode tijm-aardappeltjes
Superlekker, feestelijk en simpel. De oven doet het meeste werk. In plaats van mulfilets zijn verse makreelfilets ook heerlijk. Je herkent ze aan de zebrastrepen op de huid.
En toe: tarte tatin met kersen en kokos.
naar recept
hollandse mul met dragonspekjes en rode tijm-aardappeltjes - delicious
knol-au-vin
Gestoofde knol in wijnsaus met winterse groente is een perfect vega(n) recept dat je met kerst op tafel kan zetten. Het heeft een diepe, rokerige smaak wat het een bijzonder hoofdgerecht maakt. Serveer het met aardappelpuree en een frisse salade.
Wil je een bijzondere aardappelpuree op tafel zetten? Bekijk dan deze aardappelpuree met peterselie en pijnboompitboter.
naar recept
knol-au-vin - delicious
varkenswangen in miso-sojasaus
Deze gestoofde varkenswangen met een oosterse touch zijn eigenlijk heel simpel. Voeg alles samen en laat dan de tijd zijn werk doen. Zo komen alle specerijen tot hun recht en vormt er zich een prachtig stoofgerecht.
Heb je iets minder tijd om te stoven? Bekijk dan deze citroenvarkenrollade met zoetzure courgette.
naar recept
varkenswangen in miso-sojasaus - delicious

Lactosevrije bijgerechten

sous-vide prei met dragonmayonaise en krieltjes
De Bosch ErgoMixx Fresh tover je in no time om tot een vacuümapparaat. Super handig: Zo blijven steaks sappig, wordt vis nóg malser en verse groenten blijven knapperig en mooi van kleur! Dé manier om het beste uit je eten te halen.
Naast vacumeren kun je de ErgoMixx Fresh staafmixer ook gebruiken om eten te marineren en nog veel meer.
naar recept
sous-vide prei met krieltjes - delicious
tian met pompoen, pastinaak & bulgur
Buiten dat dit gerecht er prachtig uitziet, zet je met deze tian met pompoen, pastinaak en bulgur ook nog eens heerlijke aardse smaken op tafel. Het is een winters recept dat bij velen in de smaak zal vallen. Beloofd!
Serveer er een salade bij zoals deze parelcouscoussalade met asperges & feta-harissadressing.
naar recept
Currypompoen tian - delicious
zoete-aardappelpuree met een crunchy kikkererwtentopping
Net zo lekker, elegant, bijzonder en verrassend als je gewend bent met kerst, maar nu eens helemaal vegan! Wij laten zien dat koken zonder vlees of vis heel uitdagend kan zijn. Ga voor contrast: de zachte structuur van puree naast knapperige aardse kikkererwten.
Ook heel lekker met zoete aardappel: soep met gebakken uien.
naar recept
Geroosterde spitskool met currypasta en kokos
Geroosterde spitskool is rijk en hartig van smaak. In dit recept gebruiken we currypasta als smaakmaker, samen met kokos en limoen.
naar recept
geroosterde curry spitskool | delicious

Lactosevrije nagerechten

chocoladetaart met moscovadosuiker
Anna Jones is dol op taart; ‘Ik ben een ongekende zoetekauw, dus ik neem gebak heel serieus. Deze stevige, kleverige chocoladecake met kokosolie is even populair bij mijn zoontje als bij mijn veganistische broer. Ik heb het recept gekregen van een Amerikaanse vriendin, vandaar dat er olie in gaat en geen boter. En eenvoudig te maken, je hoeft niets romig te kloppen of te zeven. Gebruik een bakvorm die goed sluit, want het beslag is vrij dun en loopt makkelijk door kieren.’
Dit en nog meer gerechten uit haar nieuwe kookboek lees je in de nieuwe delicious. Shop hem nu!
naar recept
chocoladetaart met moscovadosuiker - delicious
cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet
Ongelooflijk dat je van kikkererwtenwater zo’n mooie meringue kunt maken! Het brosse deeg combineren we met een zoetzure vulling. Een tikje bitter naast de romige meringue maakt dit een fantastische afsluiting van je vegan feestdiner.
Of maak vegan chocomousse.
naar recept
cranberry-meringuetaartjes met chocoladesorbet - delicious
rijst-roompudding met kokos en gula java-saus
Rijst-roompudding met kokos en gula java-saus: een variatie op een klassieke, zoete rijstpudding. Deze pudding is lekker romig, heeft toch bite, en de kokos geeft hem oosters tintje. De pudding is lactose- en glutenvrij. Je kunt naar eigen voorkeur de amandelmelk ook door gewone melk vervangen.
naar recept
pudding-puddingvormen-delicious
aardbeien-sinaasappelgalette
Als er rond vier uur wat zoets uit onze testkeuken rolt, kunnen we ons geluk niet op. Helemaal lyrisch werden we van deze aardbeien-sinaasappelgalette met een bodem van havermout, gemalen amandelen en boekweitmeel. Ook nog eens makkelijk glutenvrij te maken door de havermout te vervangen door glutenvrije havermout. 
naar recept
aardbei-sinaasappelgalette-deliciousmagazine
abrikoos-amandel-chocolade fudge
Deze sticky abrikoos-amandel-chocolade fudge zit vól goeds: gedroogd fruit, verse dadels, amandelspread en rauwe cacao. Proef de smaken van dit andere zoet maar eens. Lekker voor bij de koffie of als feestelijk dessert!
naar recept
sticky fudge abrikoos en amandel | delicious
lambrusco-zabaglione met kardemom en blauw fruit
Binnen een kwartier zet je iets op tafel om je vingers bij af te likken. Extra lekker: schep nog een bol notenroomijs of vanilleroomijs bij de zabaglione.
naar recept
lambrusco-zablagione met kardemom en blauw fruit - delicious

Of check onze delicious.helpt video over vegan chocomousse. Ontzettend makkelijk én lekker!

witlof met romescosaus en geroosterde hazelnoot