Italiaans aperitief! tips en recepten voor de aperitivo want daar is het altijd tijd voor

Italiaans aperitief! tips en recepten voor de aperitivo want daar is het altijd tijd voor
Recepten, Styling, Bereiding: Kirsten Jenkins, Fotografie: Ben Dearnley

Of de terrasstoelen nu opgestapeld onder een zeiltje staan, wachtend op het volgende seizoen van zonovergoten middagen, dorstige gezelschappen en bruisende zomerenergie, of dat de levendigheid nog in volle gang is: het perfecte moment voor een Italiaans aperitief is altijd nú.

Wil je zelf een aperitivo organiseren, misschien wel voor het kerstdiner of gewoon omdat er vrienden over de vloer komen, dan helpen we je met de aanpak.

Wat houdt dat in, een Italiaans aperitief?

In Italië is het borreluur of aperitivo verheven tot ware kunst – vooral de Turijnen zijn er gek op. Na het werk ploffen ze eerst neer op een van de terrassen of in de cafés om met een drankje bij te praten. Bestel bijvoorbeeld een cocktail op basis van de lokale vermout of gewoon een lekker glas wijn. Altijd krijg je er olijven, nootjes of een hapje bij. Betaal je wat extra’s dan kun je soms kiezen uit een uitgebreid aperitivo-buffet.

Nog even terug de tijd in. Zoals bij de meeste Italiaanse tradities, ontstond de eerste vorm van wat we nu kennen als de aperitivo bij de Romeinen. Volgens historici genoten welgestelde Romeinen vóór hun banketten van een gustatio: een voorgerecht vergezeld van een glas honingzoete wijn.

Het woord aperitivo zelf stamt ook uit die tijd. De etymologie gaat terug naar het Latijnse aperitivus, wat iets betekent dat ‘opent’ – ofwel het openen of opwekken van de eetlust. Eigenlijk is dat nog steeds de letterlijke functie van het Italiaans aperitief.

In de delicious. Italië-special besteden we een heel hoofdstuk aan het Italiaanse aperitief. Heb je hem al in huis? We delen recepten voor arancini, een sublieme focaccia met aardappel, sardientjes en nog veel meer antipasti om te verorberen bij het Italiaans aperitief.

Schenk dit in je glas

Uiteraard kun je altijd een glaasje wijn of bier inschenken bij het Italiaans aperitief, maar neem je een voorbeeld aan de Turijnen, dan is vermouth – een versterkte wijn met kruiden en specerijen – the way to go. Serveer de vermouth op ijs met een schijfje citrus of maak een van deze cocktails (dit is misschien wel onze lievelingscocktail) en spritzers:

Welke hapjes serveer je bij een Italiaans aperitief?

Traditionele hapjes die vaak worden geserveerd zijn bruschetta, olijven, stukjes kaas, salami en focaccia. Wil je er iets spannenders van maken, ga dan voor een selectie uit een van deze lijsten, zoals deze onweerstaanbare courgettedip of ga voor een mooi schaaltje met gemarineerde paddenstoelen.

Wist je trouwens dat je bruschetta heel makkelijk van tevoren kunt bereiden? Zo staat alles klaar en kun je zelf lekker meeborrelen.

De apero al achter de rug en nu zin in soep? Koud weer verliest het sowieso van deze 37 recepten voor herfstsoep