Foodtrend: ‘vergeten’ vermout is weer helemaal terug

Vermout is terug! Het drankje dat al sinds jaar en dag op zondagochtend wordt gedronken door Spaanse grijzende dametjes, werd hip in Barcelona, Madrid, Londen, New York en nu toch ook echt in Nederland.

In Spanje drink je zo’n vermout bij wat tapas, zoals olijven, brood met olijfolie, Spaanse tortilla of patatas bravas. Een vermout-momentje heet het daar (Hora del Vermut). Ideaal om de lichte trek tussen lunch en diner te stillen. 

Vermout: wat is het eigenlijk precies?

Vermout is een versterkte en gearomatiseerde wijn die al sinds de 18e wordt geproduceerd. In de zoete, gesterkte wijn (15-18 procent vol) worden een hoop kruiden getrokken. Alsemkruid is de belangrijkste voor de typische vermout-smaak. Verder kunnen er nog veel meer kruiden in vermout zitten. Een greep: kardemom, gember, sinaasappelschil, salie, kruidnagel, kaneel en vanille. Vermout bestaat voor zo’n 70 tot 80 procent uit wijn, bijna altijd afkomstig van (verschillende) witte druivenrassen.

Om de typische vermout-smaak te krijgen, worden de wijn vaak gerijpt en op een laag alcoholpercentage geproduceerd. Vervolgens gaat de wijn, samen met suiker, extra alcohol, plus specerijen & kruiden, in een groot vat. Er komen steeds meer kwalitatieve Vermouts op de markt. De meeste komen uit Italië, maar ook in Spanje wordt heerlijke vermout geproduceerd.

Een lekkere cocktail met vermout: de Milano-torino cocktail van bartender/cocktailspecialist Tess Posthumus. 

milano-torino-cocktail-delicious

Soorten

Er zijn verschillende soorten vermout: van zoet tot droog en van wit tot rood. De populairste is de zoete, rode vermout (vaak vol, zoet, kruidig en verwarmend) gevolgd door droge witte vermout (minder zoet en met een wat frisser, bloemiger karakter). Dan is er ook nog een rosé-vermout (hoewel geen officiële stijl): die zit er tussen zoetheid en smaak precies tussenin, en is wat fruitiger. De rode vermout ken je waarschijnlijk wel van de klassieke milano-torino cocktail. De witte wordt vaak in de bekende Negroni cocktail gebruikt. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Martini (rosso en bianco) en Dolin (rouge en dry).

Wij zijn benieuwd: hoe vaak trek jij een fles vermout uit de kast?

BRON ENTREE MAGAZINE APRIL BEELD ISTOCK