spritzen maar!

Een spritz is het perfecte zomerse idee op een zonnige dag: lekker in een groot cocktailglas over veel ijs. En nu kan dat de hele zomer lang met al deze verschillende variaties op onze favoriete terrasdrank. Van een klassieker met Aperol tot een luxe variant met Champagne: voor elke gelegenheid is er een spritz!

Hij kwam, zag en overwon, want wie houdt er nou niet van een spritz? Het is zo ongeveer het meest lenige – en makkelijkste – cocktailrecept dat er bestaat, want de variaties zijn eindeloos! Voordat we onze favorieten delen, terug naar de basis. Want wat is een spritz nou eigenlijk, en niet onbelangrijk, hoe maak je ‘m zelf?

Heb je deze Aperol spritz-chocotaartjes al geprobeerd?

Plonzen of sproeien

De spritz komt uit de Veneto, de regio rondom Venetië, en is waarschijnlijk aan het einde van de 19e eeuw uitgevonden door Oostenrijkse soldaten (Venetië behoorde destijds bij het Oostenrijkse keizerrijk) die de lokale wijnen wilden verdunnen, om het meer op het bier te laten lijken van thuis. Zonde, maar het heeft ons wel een heerlijke cocktail opgeleverd.

Een spritz is dus in de basis witte wijn die is aangelengd met een spritz, splash of plonsje water, waar later bittere likeur zoals Aperol en Campari aan toe werden gevoegd. Hoewel de drank vaak uit de losse pols wordt ingeschonken, is er wel degelijk een recept voor de verhouding. Namelijk drie delen prosecco (het liefst uit de Veneto), twee delen Aperol en tot slot een spritz bruiswater. Voor extra verfrissing voeg je wat ijs toe en een schijfje sinaasappel.

Alles valt te spritzen

Een spritz is als een horoscoop, voor iedere persoon is er wel een bijpassend recept: lekker sterk of laag in alcohol, met veel bubbels of juist weinig, zoet of juist bitter als koffie, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dit zijn onze favo’s:

Voor de charmante bitterzoete drinker: Cynar spritz

Toen onze online redacteur Sophie Fleur in Toscane was en vroeg of ze ook een spritz konden maken met amaro – de bittere likeurenfamilie – trok de dame achter het barretje bij het benzinestation (kan gewoon) een fles Cynar open: artisjokkenlikeur. Erbij prosecco en een plonsje tonic water, want zeg je bitter, dan krijg je bitter! Je kunt de Cynar uiteraard door een andere amaro vervangen, zoals amaro Nonino, die wat zoeter is met aroma’s van sinaasappel, karamel en abrikozen.

Voor de citruslover: limoncello spritz

Niets zo dorstlessend als een goed glas verse limonade, met lekker veel citroenen en bubbeltjeswater. Deze versie met limoncello is voor de grown ups. Hoe je het maakt? Drie delen prosecco (90 ml), twee delen limoncello (60 ml) en één deel bruiswater (30 ml).

Sex & the City fan, dan is deze voor jou: de Cosmo-spritz

De hoofdpersoon in de Amerikaanse tv-serie Sex and The City dronk het liefste een cosmopolitan uit een rank cocktailglas met net zo’n hoog pootje als de hak van haar Manolo Blahniks – je hoort het, wij zijn ook fan. Nu kun je een Cosmopolitan ook prima serveren als spritz. Meng het volgende in een groot wijn- of cocktailglas:

20 ml cranberrysap
40 ml rosé cava of brut
30 ml Triple Sec
30 ml wodka
15 ml limoensap, versgeperst
15 ml bruiswater
optioneel: orange bitters van Angostura

Voor de twijfelaars: de vermouth spritz

Deze spritz is net zo makkelijk als het maken van een negroni, alleen is het alcoholpercentage aanzienlijk lager, wat soms best fijn is. Vooral als je er meerdere glazen van wil drinken – zouden wij ook doen! Vul een tumbler met ijs, voeg 60 ml vermouth toe, 90 ml prosecco en 30 ml bruiswater. Garneer met een schijfje citrus of een olijf. Je kunt de cocktail nog lichter maken door alleen bruiswater toe te voegen. Dan is de verhouding 2 delen vermouth op 4 delen bruiswater. Proost!

Voor de bloemige drinker: de vlierbloesem spritz

Een superzomercocktail! Want in plaats van een scheutje bittere drank, gebruik je voor deze spritz vlierbloesemlikeur als basis. Daarvoor kun je een zelfgemaakte batch uit de kast toveren of gebruik deze uit de winkel van St Germain. Verdraaid lekker! Ga voor de klassieke 3:2:1 verhouding met prosecco, likeur en bruiswater of vervang de prosecco door een knisperende sauvignon blanc. Liever iets minder alcohol? Maak er een hugo-cocktail van en gebruik vlierbloesemsiroop.

Voor iedereen: de watermeloen spritz & amarena spritz

Zoetsappige watermeloen, een snufje zout om de smaak te versterken en lekker veel limoensap voor de Margarita-vibe. Als je op zoek bent naar een frivole, non-alcoholische cocktail voor de zomer, die net zo sprankelend is als een spritz, dan is deze mocktail perfect jou! Vul 2 a 3 kopjes met stukjes verse watermeloen (zonder rand). Voeg deze toe aan een blender samen met het sap van 1/2 limoen, een snufje zout en eventueel wat verse muntblaadjes. Pureer alles glad en zeef voor een zijdezachte structuur. Schenk uit in een mooi glas met ijsblokjes en top af met een spritz bruiswater. Voor een zilte twist garneer je de glazen met een prikker met een blokje feta en een olijf.

FOTO & RECEPT STUDIO PHILIPPI

Maak ook eens een alcoholvrije cocktail van amarenekersen, ingemaakte zure kersen op zware siroop uit Italië. De smaak is intens fruitig – ook dankzij de limoen – en licht kruidig door de takjes rozemarijn. Voeg 1 el amarenekersensiroop (uit pot) toe aan een tumbler. Rijg aan 1 takje rozemarijn 3 amarenekersen. Voeg het sap van 1/2 limoen toe aan de siroop. Schenk er 125 ml gekoeld bruisend mineraalwater bij, en steek het takje rozemarijn in het glas om mee te roeren. Mmm, genieten!

Om langer vast te houden aan de zomer: de Grapefruit Gin Spritz

De ideale spritz om een alfresco lunch mee af te trappen. Zomerser wordt het niet! Vul een spritz glas met ijsblokjes en schenk 20 ml gin en 20 ml Campari in het glas, samen met 40 ml prosecco en 100 ml Sanpellegrino Pompelmo of een andere sprankelende grapefruitdrank. Garneer met grapefruitschil of de zest van een andere citrusvrucht. Dit drankje bewijst meer weer eens dat je geen cursus hoeft te volgen om een speciale cocktail te maken.

FOTO JEREMY SIMONS

Limoen-spritz cocktail