bakken met drank: hier wil je op letten + 5 boozy baksels

Door een scheutje whisky of andere drank toe te voegen aan je baksels worden die vaak net even wat complexer en stoerder van smaak. Dit is alles wat je moet weten over bakken met drank.

Ze geven dat beetje extra bitter of dat lekkere vleugje van alcohol (zonder dat je bang hoeft te zijn dat je echt tipsy wordt van je cake of taart).

Bakken met whisky – dit moet je weten:

Bakken met whisky voegt een verrassende dimensie toe aan traditionele recepten. Whisky heeft complexe noten en diepe aroma’s waardoor de smaak van je desserts vaak intenser worden. Door de juiste whiskysoort te kiezen kun je zo de perfecte smaakbalans krijgen.

Het is daarom belangrijk om te weten of je whisky meer rokerig en turfachtig of juist meer zoet en fruitig is. Een milde, fruitige whisky kan goed samengaan met zoete baksels zoals appeltaart, terwijl een krachtige, rokerige whisky een diepere smaak kan geven aan chocoladegebak.

Gelijk zin in een whisky cake? Maak deze savarin met whisky en yuzu

Wil je meer whisky toetjes? In ons nieuwste nummer vind je er nog veel meer. Bestel ‘m hier:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hoeveel drank gebruik je bij gebak?

Let bij het bakken met whisky op de hoeveelheid die je toevoegt. Een kleine hoeveelheid kan al een groot verschil maken. Het is daarom beter om met mate te beginnen en de smaak naar wens aan te passen. Vaak wordt de whisky toegevoegd aan de vulling, glazuren of sauzen.

Welke soort drank kies je bij welk type baksel?

Je kunt natuurlijk een heleboel soorten drank en likeuren toevoegen aan je baksels. Denk bijvoorbeeld aan likeuren zoals Grand Marnier of Amaretto. Die kunnen een vleugje luxe toevoegen aan taarten en gebak. Of probeer eens te variëren met de warme, kruidige smaak van rum. Die is perfect voor het doordrenken van cakes.

Bij het kiezen van een drank is het van belang om de smaakprofielen te begrijpen en te experimenteren met kleine hoeveelheden. Zo kun je de perfecte match vinden voor jouw specifieke bakrecept.

Een rijke, donkere chocoladetaart kan worden versterkt met een vleugje Schotse single malt whisky, terwijl tiramisu perfect samengaat met koffielikeur zoals Tia Maria.

Welke drank bij een fruittaart?

Voor een fruitige taart voegt frambozenlikeur een extra laagje zoetheid toe, terwijl rum een vanillecake kan verrijken met z’n warme en kruidige tonen.

Limoncello geeft dan weer een frisse citruskick aan een citroentaart, en bourbon maakt brownies of karamelsmaken nóg beter.

5 x bakken met drank

milk washed rumcake
Je maakt gemakkelijk de restjes op van je milk washed spirit en hebt direct de perfecte snack voor wanneer je iets te veel punch hebt gedronken!
naar recept
ananascake vic's kitchen stories
chocolade-briochetaart met whisky en pruimen
Met een laagje gesmolten chocolade met whisky en pruimen geef je deze briochetaart een totale make-over en een volwassen kick. Pas tevoorschijn halen als de kinderen al onder zeil zijn.
Vast voor je volgende baksessie: chocolade cheesecake met karamel of pecan pie met chocolade en karamel.
naar recept
chocolade-briochetaart
rhum savarin van Rutger Bakt
Rhum savarin staat garant voor een tropisch feestje, dus bak ook snel zo’n vrolijke krans vol tropisch fruit. Neem voor een citrusvariant limoncello in plaats van rum.
Nog zo'n overheerlijke zomertaart van Rutger: plaattaart met frambozen, aardbeien en meer!
naar recept
amarettotaart
Voor de allergrootste fans van de Italiaanse amandellikeur: amarettotaart! Easy om te maken, maar hij moet wel 2 uur opstijven in de koeling. De bodem maak je van amaretti: brosse koekjes uit Lombardije.
naar recept
amarettotaart-delicious
bonét
Overal in Turijn zie je de klassieke bonét op het menu staan. Het lijkt net of deze chocoladepudding uit twee delen bestaat. De amaretti drijven tijdens het bakken boven en zorgen zo voor een iets rul laagje. Voeg wat sterke espresso toe om de chocoladesmaak nóg intenser te maken. Een knapperig koekje als versiering is een must in Turijn!
Maak ook eens deze Italiaanse klassieker: de milano-torino cocktail
naar recept

Zin om aan de slag te gaan? Dit zijn de 27 lekkerste desserts met drank voor boozy feestdagen

whisky-yuzu-savarin cake bakken met drank