Rutgers lievelingssmaak? Daar hoeft hij niet lang over na te denken: vanille! De peulen van de tropische orchidee stopt hij het liefst in ál zijn gebak – en wij ook, zoals je wel kunt aflezen aan onderstaande lijst met vanille-recepten.
In het oktobernummer van delicious. nodige Rutger Cees en Estée uit voor een gesprek aan de keukentafel van Cees Holtkamp. Over Parijs, hun roots, passie én over het vak. Waar voor Cees citroen en citroenrasp stipt op nummer één staan als smaakmaker, is dat voor Rutger een vanillestokje.
Rutger: ‘Vanille heeft een fijne smaak op zich, maar versterkt ook andere smaken, bijvoorbeeld chocola. Vanille maakt het ronder en complexer. Ik ga voor pure vanille uit zo’n stokje geschraapt, ik ga niet zo ver dat het Madagaskar-vanille moet zijn, maar nooit kunstmatig vanille-aroma.’
Met deze recepten haal je zelf het meeste uit de specerij:
Zoete recepten met vanille
Tip van Janneke: voeg aan de saus 1-2 eetlepels vanille- of koffielikeur toe, of roer een paar eetlepels verveine door het beslag voor een frisse touch.
naar receptGoed plan: begin de dag met stevige roggepap met hazelnootcustard en vanille-abrikozen. Als je de vanille-abrikozen en de hazelnootcustard van tevoren maakt, ben je zo klaar met deze kom vol energie!
naar receptAls je een waardige afsluiter van een diner zoekt, ga je voor deze vanillepuddinkjes met warme vijgen en chocolade. Succes gegarandeerd. Ook lekker: griesmeelpudding met bramensaus.
naar receptDe naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar de foto zeer zeker wel. Deze vrolijke, gevulde donuts – zonder gat – komen oorspronkelijk uit Florence. Ze danken hun naam aan het woord 'bomba', wat bom betekent. Maar laat je niet misleiden: deze bommen zijn juist heerlijk zacht en luchtig. Bezorgen ze je een explosie aan geluk? Dat dan weer wel. Wat de beste bombolini zo lekker maakt? Een goede vulling zoals jam, chocolade of custard bijvoorbeeld. Maar het allerbelangrijkst: bomboloni zijn op hun best als ze vers gebakken zijn. En dat kan je heel goed thuis doen! Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF. Voor de bombolini gingen we helemaal los met de Slide&Hide® oven.
naar receptJanine Couperus, art director delicious: Dit appeltaartrecept heb ik echt al ontelbare keren gemaakt! Altijd een succes, makkelijk, lekker en prachtig om te zien. Zo’n platte open taart ziet er niet alleen elegant uit, het is ook ideaal als licht zoet dessert. Tenzij je ‘m eet met slagroom en /of mascarpone of een bolletje vanille-ijs. Ook fijn erbij is een glaasje dessertwijn of calvados… Op deze ‘uit de tuin-versie’ ben ik extra trots vanwege mijn eigen appeloogst. In september – mijn appelseizoen – loop ik elke dag ’s morgens de tuin in, schud zachtjes aan de boom en tel m’n beloning. Zo’n kistje vol groene juweeltjes, daar word ik zó blij van… Je kunt je appeloogst gezond de winter door helpen door ze uitgespreid in één laag op een plank e/o groentekist te leggen. Een koele omgeving en ventilatie zijn essentieel! Geen appelboom? Vraag je groenteboer welke appels het meest geschikt zijn.’
naar receptTussen alle warme en winterse gerechten geeft deze ijstaart van vanillenoga met gekonfijte gember je de nodige verkoeling. De gember zorgt voor het vuurwerk waar je op zit te wachten terwijl de vanillenoga de scherpe randjes eraf haalt. Zo eindig je het kerstdiner in stijl.Zin in nog meer desserts voor kerst? Bekijk dan deze pavlova van saffraan met mango & karamelsaus.
naar receptSoms is het helemaal niet moeilijk om een alcoholvrij drankje op tafel te zetten. Kijk maar naar deze vanille-gin 0%. Lekker, simpel en in een paar minuten gemaakt. Waar wacht je nog op? We hebben meer alcoholvrije drankjes hier voor je op een rijtje gezet.
naar receptNet zo plotseling als het er is, is rabarber ook weer verdwenen. De friszure rozerode rabarberstengels zijn dus een beetje mystiek en kort te koop, zo van april tot juni. Dus er is geen beter excuus om ze direct te gebruiken! Maak deze rabarber-custardtaart met vanille en steranijs en word op slag verliefd.
naar receptMisschien wel het ultieme wintertoetje: warme appels uit de oven met kruidige gemberkoekvulling in een jasje van krokant bladerdeeg en vanille-lauriersaus.
naar receptJanneke: 'Als er weinig vers fruit is, ga ik voor diepvriesfruit dat in de zomer op z'n best is geplukt. Blauwe bessen voor zo'n fruittoetje met snelle vanille-saus, die ik maak van een bol vanilleroomijs – van topkwaliteit uiteraard!' We hebben nog meer zoete lekkernijen met bessen voor je in petto: amandelbessentaartjes.
naar receptZo mooi. Zo lekker. Dit vlechtbrood met zelfgemaakte lemon curd is een ware lust voor het oog én de mond. Perfect als onderdeel van een zondags ontbijt!Zelf de lekkerste lemon curd maken doe je zo…Voorbereiden van dit vlechtbrood kan 1 dag van tevoren. Zorg ervoor dat de karnemelk op kamertemperatuur is, anders mislukt het rijzen. Verwarm eventueel licht in een steelpannetje.
naar receptFluweelzachte scones? Neem slagroom in plaats van boter en doe melk in het deeg! Eet de scones vers uit de oven of pak ze in als (moederdag)cadeautje. Zelf jam maken doe je zo.
naar receptJanneke Philippi is totaal verknocht aan citroen sinds ze ze zelf plukte in een Spaanse gaard. De smaak is zo geweldig, maakt veel gerechten precies perfect en voegt juist aan zoet dat bijzondere frisse toe, vindt ze. Haar recept voor lemon curd en citroenscones is één grote lofzang! Maak ook eens: crumble met abrikozen, amaretti en mascarponeroom
naar receptGeen poffertjespan? Maak dan miniflensjes of gebruik een heel goed ingevette muffinvorm en zet die op de kookplaat of op een bakplaat op het gasfornuis. Deze lentepoffertjes zijn klaar in 30 minuten, zo makkelijk en ultralekker kan het!Als je zoals wij geen genoeg kunt krijgen van rabarber: 15 razendlekkere recepten met verse rabarber
naar receptRomige mascarpone-ricottacrème smaakt goed bij geroosterde pruimen en knisperend maanzaad. Tip: vervang de pruimen ook eens door nectarines of perziken.Ook lekker: dit BBQ-menu van Janneke.
naar receptDit recept geeft je ongeveer 1 liter roomijs, dat zijn 15-20 bollen. Belangrijk: je hebt een ijsmachine* nodig om dit ijs te maken.
naar receptGeluk zit in de kleine dingen, daar zijn deze subtiele vlaaitjes het bewijs van! Een Limburgse eenpersoonsvlaai heeft een flink formaat: 14 cm Ø. Maar je kunt net zo makkelijk 6 vlaaitjes van ± 10 cm Ø maken met dezelfde ingrediënten. Gebruik voor deze traditionele Limburgse vlaaitjes de rijpste, sappigste pruimen die je kunt vinden. Wedden dat dat smullen wordt?
naar receptDeze heerlijke vanille-ahornmuffins laten je keuken zo lekker geuren, dat iedereen vanzelf aanschuift. Pocheer de peren eerst in geurige ahornsiroop met vanille en top de muffins af met crunchy amandel-crumble
naar receptDeze vanille paloma-brûlée is romig, frisbitter en zoet tegelijk… een heerlijke combinatie!
naar receptHartige recepten met vanille
Langoustines op kruidenzout met vanille-olijfolie is elegant comfortfood ten top! En met je handen eten maakt het nog lekkerder.
naar receptVerras je gasten met deze Midden-Oosterse hangop. Feestelijk en ideaal om buiten op te smikkelen. Heb je geen zomerfruit gebruik dan wat diepvries frambozen en blauwe bessen, of ga voor sappige vijgen. Dit is het favoriete condiment van Alison Roman.
naar receptVier Bevrijdingsdag met dit op-en-top bistrogrecht van delicious.friend Janneke Philippi: schelvis met vanillevinaigrette.
naar receptLees ook: 6 x De beste patissiers in Parijs volgens culi redacteur Merijn Tol





















