dit is het favoriete condiment van Alison Roman

Het is het favoriete condiment van NYT Cooking’s Alison Roman, Chinezen lepelen het over zo’n beetje elke noedelsliert en ook Nederland wordt langzamerhand fan van chili crisp.

Wat is chili crisp (of crispy chili-olie)?

Het pittige goedje is gemaakt van gemalen gedroogde chilipepers met olie en gefrituurde knoflook. Door die combinatie wordt het heel krokant en fluweelzacht tegelijk, maar bovenal verslavend lekker.

Er staan heel veel crispy recepten in het nieuwe kookboek van Alison Roman, maar helaas pindakaas, geen zoet recept met chili crisp. En dat is oké, want bij de zachte amandeltaart met vijgen of de zandtaart met blauwe bessen die we delen in de nieuwste delicious. verlangen we gewoon naar een toef slagroom, of een lik crème fraîche. We zijn de moeilijkste niet. Bestel het nummer hier.

Oude grootmoeder

De bekendste chili crisp komt uit de rode potten van Tao Huabi en vind je onder haar merknaam Lao Gan Ma, Chinees voor oude grootmoeder. Het ontstaansverhaal van Lao Gan Ma is alleen al een reden om een potje in huis te halen.

Het gaat ongeveer zo: nadat Tao Huabi weduwe was geworden en zelf voor een inkomen moest zorgen, opende ze een kleine noedelwinkel. Ze verkocht voornamelijk aan lokale arbeiders en truckers.

Hoewel haar noedels vast niet verkeerd waren, stonden ze in de schaduw van de sensationele chili crisp die er in gulle porties overheen werd gelepeld. Dáár kwamen de mensen voor terug! Het was zo’n succes dat ze de saus in potten ging verkopen.

De nieuwe chili crisp generatie

Waar het eerst enkel immigranten waren die hooked waren aan het pittige condiment, zijn het steeds meer jonge chefs en millennials die experimenteren met nieuwe smaakcombinaties. Onder hen Alison Roman die haar chili crisp over een labneh-dip drapeert samen met flink veel gebakken bosui.

Maar alles krijgt een upgrade met chili crisp. Van een restje kip, een hele gegrilde vis, tot een bord pasta, ja echt, zelfs softijs wordt niet gespaard!

Maak de chili crisp zelf of koop het bij de Aziatische winkel. Daar vind je uiteenlopende soorten, van mild tot extreem pittig. Ook fijn in combinatie met zwarte knoflook, trassi, stukjes pinda of (zwarte) limoenrasp. Er zijn overigens steeds meer nieuwe – lokale – varianten, een paar van onze favorieten:

La Lia Crispy Chili Oil
Real Good Food – Indian Crispy Chili Oil
Sichuan Chili Crisp Fly by Jing
Crispy Chili Garlic Oil

Benieuwd naar de favoriete pittige sauzen van de redactie? Van chili-olie, sambal en chutney: dit zijn ze.

Lees ook het interview met Alison Roman over toetjesmensen (ze is er zelf geen) en haar nieuwe kookboek Zoet Genoeg

alison roman
Het recept voor haar blauwe bessen zanddeegtaart vind je in delicious. juni 2023!