pruimen oogst-explosie? Recepten en tips om je door een berg pruimen te eten

pruimen oogst-explosie? Recepten en tips om je door een berg pruimen te eten
RECEPTEN: TRACEY PATTISON, LUCY NUNES | STYLING: EMMA KNOWLES | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS.

Er valt dit jaar niet op te eten tegen de gigantische pruimenoogst. Onze eigen culi-redacteur Dosia Brewer nam al een lading mee naar de redactie, en gisteren stonden er twee (nog onbekende) buren voor mijn deur met de vraag of ik ze alsjeblieft wilde helpen door een doosje pruimen aan te nemen.

Natuurlijk wilde ik wel een bakje gratis pruimen, maar je snapt: de pruimennood zit iedereen hoog. Wat doe je als alle pruimen in de tuin – tegelijkertijd! – rijp zijn en je er niet tegenop kunt eten. We geven je tips én de nodige pruimen recepten.

1. Geef pruimen cadeau

Neem een voorbeeld aan Dosia en mijn buurmeisjes en neem een schaal pruimen mee voor je collega’s, buren (juist als je ze niet kent), de tandarts, kapper, de postbode of de mensen met wie je elke dag in de trein zit. Kan geen kwaad.

2. Maak pruimensap

Ken je de uitspraak ‘when live gives you lemons, make lemon juice‘? Dat is ook je motto bij een enorme hoeveelheid sappige pruimen. Door te juicen kun je genieten van de smaak en voedingsstoffen, terwijl je in één keer veel meer fruit verwerkt. Hoewel vruchtensap drinken minder gezond is als het eten van het hele stuk fruit, kan het toch een goede manier zijn om aan je ‘2 porties fruit per dag’ te komen.

Je kunt het sap gewoon meteen opdrinken, of je pruimensap pasteuriseren in een inmaakpan of een grote pan kokend water om het langer houdbaar te maken. Je kunt het ook invriezen of er ijsblokjes van maken.

3. Pruimenjam

Voor de hand liggend, maar daarom niet minder handig én heerlijk: pruimenjam! Extra leuk natuurlijk om er je eigen draai aan te geven. Doe er een snuf sumak bij voor een lekker fruitig zuurtje, ga voor een warme smaak zoals kruidnagel of steranijs, gember voor een scherpe bloemige noot, misschien een combinatie van kaneel en gember. Maar ook vanille, een tonkaboon, kardemom, nootmuskaat, sinaasappel- of citroenzest en ook kruiden als rozemarijn werken fantastisch in zo’n jammetje.

Eet de pruimenjam bij wentelteefjes – het liefst gemaakt door iemand die ze bij je op bed komt bezorgen op een koude herfstdag, wanneer je wel een portie zomerpruimen kunt gebruiken:

wentelteefjes met pruimenjam

Een van onze favoriete toetjes is wentelteefjes. Chef Mike McEarney uit Sidney maakt ze nog fantastischer met zoete pruimenjam.

naar recept
Wentelteefje

4. Pruimenchutney

Een ander heerlijk conservenproduct dat je kunt maken van een overvloed uit je tuin is pruimenchutney. Ga aan de slag met pruimen, suiker, azijn, en stop er ook wat rozijnen in of ander gedroogd fruit, een uitje natuurlijk en vergeet de gember, kaneel, kruidnagel en mosterdzaadjes niet. Als je wil kan een scheutje drank geen kwaad – dat geeft de chutney nog meer diepgang.

Chutney past goed bij kaas of broodjes, vooral later in het jaar. Doe een strik om een rijk gekruide pruimenchutney en je hebt het perfecte kerstcadeau voor vrienden en familie.

pruimenchutney

delicious. lezeres Ria: ‘Heb je voor mij een paar goede recepten om mango chutney te maken?’ Culinair redacteur Trudelies Schouten: ‘Onze Eke Marien, die momenteel de Hollandse pot in delicious doet, heeft ooit ook een serie Cook & Chemist in ons blad gemaakt, samen met Jan Groenewold. Hij heeft daarin ook een keer het thema chutney behandelt. Ze geven hier een recept voor pruimenchtuney:

naar recept
mangochutney-delicious

5. Pickles

Japanners zijn er gek op: umeboshi – gepekelde pruimen, maar je kunt ze natuurlijk ook eenvoudig zelf op zuur zetten. Verwarm een simpel azijnmengsel van rode wijnazijn, suiker, wat specerijen zoals steranijs, laurier, piment, en kaneel, met een goede snuf zout en peper en dompel de pruimen erin onder. Eet de zure pruimen op sandwiches, zomersalades, bovenop ijs en maak er cocktails mee. Niet vies van zuur? Doe er dan ook een paar door je yoghurt bij het ontbijt.

6. Gedroogde pruimen

Om zelf gedroogde pruimen te maken in de oven of droogoven: halveer de gewassen pruimen en verwijder de pit. Leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat of droogrek. Droog ze op ongeveer 50-60°C (of de laagste stand van je oven) gedurende 6-12 uur tot ze plakkerig en rimpelig zijn.

Gedroogde pruimen zijn heerlijk zoet en intens van smaak zijn. Je kunt ze zo eten, toevoegen aan muesli, yoghurt, salades of gebruiken in stoofschotels en tajines.

gestoofd lamsvlees met pruimen, saffraan en kaneel

Gestoofd lamsvlees met pruimen saffraan en kaneel is écht heerlijk! Alles gaat in een grote braadpan en stooft heel langzaam gaar, waarbij de smaken zich vermengen en er een hemels aroma vrijkomt.In het Midden-Oosten blijven? Bak dan amandel-sesamkoekjes toe!

naar recept
gestoofd lamsvlees met  pruimen
gestoofde kip met sherry & pruimen

Kip is een echte wereldreiziger die alle smaken aankan. Deze keer gaan we voor elegant doch robuust Frans comfort food. Voor frisse herfstdagen, donkere decemberdagen en alle andere moment waarop je een bord troost-eten kunt gebruiken!Zin in meer comfy kip? Ga voor deze gesmoorde dijen met linzen!

naar recept
instagram december kip met sherry en pruimen

7. Maak een Chinese pruimensaus

Chinese pruimensaus zou zomaar je nieuwe ketchup kunnen worden! De ingrediënten lijken er sterk op, maar door de verse, zelfgemaakte versie is de saus veel veelzijdiger. De combinatie van zacht geworden pruimen met knoflook, gember en steranijs vraagt om gerechten zoals mals varkensvlees, sappige kip of geroosterd rundvlees, allemaal heerlijk overgoten met deze pruimensaus.

salade met tofoe, pruimendressing en pindakruim

Een verrassende salade met zoet, zout, zuur en een tikje bitter. Een ideaal bijgerecht!

naar recept
salade met tofoe (1)

8. Pruimenijs!

Blend wat pruimen, voeg ze toe aan room en stop ze in de ijsmachine. Binnen no time schep je bollen pruimenijs in je eigen ijsshop.

9. Maak een pruimen cheong

Jetske vertelt je er alles over: https://www.instagram.com/p/DNOA7goI0Ee

Of ga voor een van deze recepten met pruimen

pruimenkruimelvlaaitjes met vanille-gemberroom

Geluk zit in de kleine dingen, daar zijn deze subtiele vlaaitjes het bewijs van! Een Limburgse eenpersoonsvlaai heeft een flink formaat: 14 cm Ø. Maar je kunt net zo makkelijk 6 vlaaitjes van ± 10 cm Ø maken met dezelfde ingrediënten. Gebruik voor deze traditionele Limburgse vlaaitjes de rijpste, sappigste pruimen die je kunt vinden. Wedden dat dat smullen wordt?

naar recept
pruimenkruimelvlaaitjes
millefeuille pruimentaart

Zelf bladerdeeg maken is een heuse patisserietechniek. Hier leer je van patissier Hidde de Brabander de fijne kneepjes. Hij vult het bladerdeeg – op ons verzoek – met heerlijke room en gepocheerde pruimen.

naar recept
millefeuille pruimentaart | delicious
bowl met gerookte forel en pruimen

Drukke dag achter de rug? Of gewoon zin om snel aan tafel te zitten, maar wél met een lekkere, gezonde maaltijd? Deze bowl met gerookte forel en pruimen komt als geroepen. Dus vork in de aanslag en genieten maar!

naar recept
bowl met gerookte forel en pruimen | delicious
cake met pruimen

Ideaal om mee te nemen en samen buiten te eten. Natuurlijk kun je deze fruitcake ook maken met perzik of nectarine.

naar recept
cake met pruimen
pruimenclafoutis

Maak nu deze pruimenclafoutis, een Franse klassieker. Want als het pruimentijd is, moet je er gebruik van maken. Supersnel klaar, helemaal niet moeilijk en een prima toetje voor… ja voor vanavond! Wist je dat je ook HARTIGE clafoutis kunt maken? Met brie en spinazie bijvoorbeeld!

naar recept
pruimenclafoutis
vanillecrème met gegrilde pruimen, tijm & maanzaad

Romige mascarpone-ricottacrème smaakt goed bij geroosterde pruimen en knisperend maanzaad. Tip: vervang de pruimen ook eens door nectarines of perziken.Ook lekker: dit BBQ-menu van Janneke.

naar recept
vanillecrème met gegrilde pruimen, tijm & maanzaad
chocolade-briochetaart met whisky en pruimen

Met een laagje gesmolten chocolade met whisky en pruimen geef je deze briochetaart een totale make-over en een volwassen kick. Pas tevoorschijn halen als de kinderen al onder zeil zijn. Vast voor je volgende baksessie: chocolade cheesecake met karamel of pecan pie met chocolade en karamel.

naar recept
chocolade-briochetaart
kruidige pruimencrumble van Nigel Slater

In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Deze crumble komt uit zijn boek Keukenkronieken: een optelsom van alles wat hij heeft geleerd in 25 jaar als receptenmaker. Nigel: 'Friszure pruimen smeken bijna om een zoete, gelige double cream, maar je kunt ook voor custard kiezen.'

naar recept
kruidige pruimencrumble van Nigel Slater

Ook iets voor jou? Steenfruit! Deze 18 taarten lenen zich perfect voor perziken, abrikozen en kersen