be a better cook: maak er jam van!

Aardbeien, kersen, blauwe bessen en meer klein zomerfruit is er nu in overvloed. Maak er jam van, dan geniet je tot in de winter van de zomer!

Hoe je aardbeienjam maakt lees je hier.

Het pectine-verhaal

In fruit, vooral in de schillen en pitten, zit pectine. Als je fruit kookt komt die pectine vrij. Dat zorgt ervoor dat je jam dikker wordt. De hoeveelheid pectine verschilt per fruitsoort en hoe rijper het fruit, hoe minder pectine. Suiker en zuur – zoals citroensap of citroenzuur – hebben een gunstige uitwerking op de binding van pectine. Kook fruit met weinig pectine dus samen met wat onrijp fruit, bijvoorbeeld appel of citroen met klokhuis, pitten en schil, dan geleert de jam beter. Je kunt ook geleisuiker nemen in plaats van gewone suiker.

Zoet, zoeter, zoetst!

Als je gewone suiker gebruikt, moet de jam vrij lang inkoken om dik te worden. Dat geldt zeker voor fruit met weinig pectine. De jam kan daardoor behoorlijk zoet worden en een ‘gekookte’ smaak krijgen. Geleisuiker is een mengsel van suiker, pectinepoeder en citroenzuur. Door de extra pectine in deze suiker hoeft de jam minder lang te koken en wordt minder zoet en frisser van smaak. Geleisuiker speciaal heeft nog meer geleerkracht. Jam gemaakt met deze suiker is nog minder zoet én fruitiger van smaak.

Voorraadbeheer

Met een flinke schep suiker erin is jam langer houdbaar. Jam en gelei gemaakt met geleisuiker of gewone suiker bevat meestal minstens 60% suiker. Een ongeopende pot kun je jarenlang bewaren. Jam gemaakt met geleisuiker speciaal bevat veel minder suiker. Een ongeopende pot van deze jam is ± 6 maanden houdbaar. Bewaar geopende potten altijd in de koelkast.

Op avontuur

Smaakmakers zoals citrusrasp, vanille, kaneel, kardemom of gember maken een alledaagse aardbeien- of frambozenjam meteen bijzonder. Ook een borrelglaasje rum, whisky of sinaasappellikeur geeft jam direct een extra lekkere kick.

basisrecept jam met gewone suiker
Als je gewone suiker gebruikt, moet de jam vrij lang inkoken om dik te worden. Dat geldt zeker voor fruit met weinig pectine.
naar recept
jam met gewone suiker
basisrecept jam met geleisuiker of geleisuiker speciaal
Aardbeien, kersen, blauwe bessen en ander zomerfruit is er nu in overvloed. Maak er jam van, dan geniet je hartje winter ook nog van de zomer. 
naar recept
Sinaasappelmarmelade

Welk fruit leent zich het beste voor jam?

Veel pectine
• kweeperen
• citrusfruit
• aalbessen
• pruimen
• kruisbessen
• zwarte bessen

Weinig pectine
• bananen
• kiwi’s
• abrikozen
• frambozen
• aardbeien
• blauwe bessen
• kersen

Pluktuin-adressen

De lekkerste jam maak je met zelfgeplukt fruit, en dat kan bij deze adressen:

Nederland

Wageningen

Pluktuin de Bosrand
pluktuindebosrand.nl

Manderveen

De Manderveense aardbei
demanderveenseaardbei.nl 

Abbenes

Van Reeuwijk Fruit & Flowers
zelfplukken.nl

Putten
Pluktuin het Platteland 
pluktuinhetplatteland.nl

Wapse

Pluktuinen Zeldenrust
blauwebessenkwekerij.nl

Amsterdam

Fruittuin van West  
fruittuinvanwest.nl

Udenhout 

Sprankenhof
sprankenhof.com

België

Lembeke

Aveschootshoeve
aveschootshoeve.be

Wielsbeke

O’Bio
o-bio.be

Diksmuide

’t Land van Vlierbos
tlandvanvlierbos.be

TEKST: DOSIA BREWER

Sinaasappelmarmelade