de 22 lekkerste aardappel bijgerechten voor de kerst

de 22 lekkerste aardappel bijgerechten voor de kerst

Power to the pieper, want die hóórt er gewoon bij met de feestdagen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een ordinaire aardappel te veranderen in een feestexemplaar van jewelste. Kortom: de lekkerste aardappel bijgerechten voor kerst op een rij.

Een kerstupdate geven doe je allereerst door even buiten de gebaande kaders te denken. Maak jij altijd een simpele puree? Ga dan eens voor puree met beurre noisette en walnoten. Of geef bijvoorbeeld die goede, oude Vlaamse frieten een make-over met luxes als truffel of parmezaan.

Ook een lekker aardappelrecept: stap voor stap hasselback-aardappels

In ons kerstnummer vind je nog meer feestelijke aardappel bijgerechten voor kerst. Ultradunne aardappelfrietjes met paprikapoeder, rösti met crème fraîche en bottarga of een moussaka-krans. Haal het magazine nu in huis! Of shop ‘m samen met ons november-nummer:

Lees ook: Aardappelgerechten voorbereiden en bewaren: de tips

Aardappelpuree

basisrecept aardappelpuree
De formule voor een verfijnde puree is zo klaar als een klontje. Hoe eenvoudiger, hoe beter!
naar recept
beste puree
aardappel-pastinaakpuree met zure room
Deze aardappel-pastinaakpuree met zure room is een heerlijk bijgerecht. Lekker vol van smaak en tegelijkertijd een tikje fris door de zure room. Zalig bij stoofgerechten, een mooi stuk vlees of zacht gegaarde vis.
naar recept
aardappelpuree opwarmen aardappel-pastinaakpuree met zure room
schorseneren-aardappelpuree met beurre noisette en walnoten
Schorseneren worden ook wel huisvrouwenleed genoemd, vanwege het kleverige sap dat vrijkomt bij het schillen. Het zorgde ervoor dat ze in de vergetelheid raakten, want voor de Tweede Wereldoorlog stonden ze bij iedereen op tafel. Wij maken er graag puree van, als winters bijgerecht met een handvol walnoten.
naar recept
schorseneren-delicious

Geroosterde aardappels uit de oven

geroosterde aardappels met roquefort
Extra supertip: als je aardappels kookt in water met baksoda en/of bakpoeder krijgen ze een ruwere buitenkant, waardoor ze extra goudbruin en krokant worden, maar wel lekker fluffy van binnen.
Of ga voor deze geroosterde aardappels – zonder kaas, mét bacon en verse kruiden: waanzinnig krokante aardappels.
naar recept
populairste recepten instagram geroosterde aardappels roquefort
geroosterde nieuwe aardappeltjes met spinazie à la crème
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Hij noemt zichzelf een thuiskok die recepten schrijft. Dus verwacht geen ingewikkelde gerechten met uitgebreide ingrediëntenlijsten en moeilijke technieken. Nigels gerechten zijn eenvoudig, vol smaak en altijd met een originele twist of verrassend ingrediënt!
naar recept
aardappeltjes Nigel slater
waanzinnig krokante aardappels
Tuurlijk kun je aardappels koken. Of poffen. Of als schijfjes bakken in een pan. Maar daar wil je niets meer van weten zodra je dit hebt geproefd. Krokanter dan dit wordt het niet en dit recept zal je niet snel vervelen.
Het geheim? Eendenvet en baking soda. Die zorgen er samen voor dat de aardappels niet alleen een heerlijk diepe smaak krijgen, maar ook perfect crispy worden aan de buitenkant, en fluweelzacht vanbinnen.
Deze krokante aardappels uit ALL FIRED UP kun je heel goed een dag van tevoren maken, stop in dat geval voor de één na laatste stap. Bak de aardappels op het moment suprême af in een flink hete oven.
naar recept
pretty awesome potatoes all fired up joy bouwmeester
gegrilde pofaardappels met kruiden, hüttenkäse & parmezaan
In het gezin van de Deense chef-kok Mikkel Karstad neemt eten een bijzondere plaats in. Hij en zijn vrouw Camilla laten hun vier kinderen zoveel mogelijk ingrediënten proeven én trekken er vaak op uit om allerlei eetbaars zelf te zoeken en daarmee te koken. Resultaat? Het fantastische kookboek Nordic Family Kitchen.
Een van de gerechten in het kookboek is dit recept voor gegrilde pofaardappels met kruiden, hüttenkäse & parmezaan. Een fantastisch bijgerecht met frisse, hartige smaken.
naar recept
gepofte haardappels met kruiden, cottage cheese en parmezaan
aardappels in tijm-zoutkorst
Ideaal als bijgerecht naast de barbecue: aardappels uit de oven. delicious.friend Yolanda: ‘Aardappels in zoutkorst maken, is echt iets voor het weekend. Door de schil blijft de aardappelsmaak goed bewaard. Eet ze met een fris-zure kruidenroom of crème fraîche met mosterd, gril er lekkere worstjes bij en maak een radijssalade.’
naar recept
aardappel-zoutkorst

Aardappelgratin

mini-gratins van aardappel, bleekselderij en laguiole-kaas
Het is herfst! Dus willen we comfortfood uit de oven. Het liefst met een laag kaas erop. Dus bestrooien we deze aardappelgratins met bleekselderij rijkelijk met laguiole-kaas. Mmm! Maak voor een grotere variant deze gratin met pastinaak, koolraap en salie.
naar recept
gratin-laguoile-kaas
aardappelgratin met gruyère
Deze aardappelgratin met gruyère geeft je meteen dat gezellige wintersportgevoel. De Zwitserse Alpenkaas smelt in de oven en geeft de gratin extra veel smaak. Lekker als bijgerecht voor tijdens een gezellig etentje met de hele familie.
naar recept
aardappel bijgerechten kerst aardappelgratin met gruyere
gratin dauphinoise van aardappel en pompoen
Maak de gratin ½ dag eerder klaar t/m stap 2. Dek goed af en bewaar in de koelkast. Bak op de dag van serveren af.
naar recept
gratin dauphinoise aardappel pompoen

Rösti

röstirondjes met ui & ei
Het contrast tussen de knapperige rösti en het zachte ei is ongeëvenaard. Serveer een grote schaal van deze rondjes tijdens pasen, zet er een salade naast en eindig met een toet. Klaar!
Het perfecte brunchtoetje: rabarber-filopastei met pistache en rozenwater
naar recept
rosti rondjes met ei en ui

Aardappelsalade

aardappelsalade met spekjes
Aardappel en spek is al een gouden combi, maar met deze dressing van kappertjes, artisjokharten, augurken en eieren wordt je salade absoluut een hit.
naar recept
aardappelsalade spekjes
aardappelsalade met stracciatella-dressing
Stracciatella di bufala wordt gebruikt om burrata van te maken. De binnenkant van een bol burrata is stracciatella vermengd met room. Kun je geen stracciatella vinden? Gebruik dan een bol burrata en prak hem met een vork.
naar recept
aardappelsalade met stracciatella
aardappelsalade met zalm en mierikswortel
In plaats van zalm kun je ook gerookte makreel of forel in deze salade doen. Zelfs met een blikje tonijn is deze aardappelsalade verrukkelijk.
Tip: Wil je dit gerecht als hoofdgerecht eten? Gebruik dan 1 tot 1,2 kg krieltjes en 400-500 g warmgerookte zalmfilet.
naar recept
aardappelsalade met zalm
Aardappelsalade met tomaatjes, courgette en basilicumolie
De eenvoudige combi van kruimige aardappels en groenten is al een gouden combi, maar met een dressing van basilicumolie wordt je salade absoluut een hit.
naar recept
aardappelsalade met tomaatjes, courgette en basilicumolie
aardappelsalade met feta & chorizo
VEGA(N) TIP: Gebruik vegan chorizo en bak de stukjes lekker knapperig of gebruik vegan spekjes. Vervang de mayonaise en zure room voor vegan variaties en gebruik vegan feta. Bij ruim gesorteerde supermarkten vind je een groot assortiment aan vegan kazen.
naar recept
aardappelsalade feta en chorizo

Friet

grote frieten met mayonaise
Voor goede frieten heb je aardappelen nodig die niet te nat en kruimig zijn. Neem bijvoorbeeld jonge Agria’s, die zijn precies goed.
Ook een echte klassieker: aardappelpuree. Hier lees je al onze geheimen voor de beste puree.
naar recept
poutine
Poutine is typisch Canadees streetfood van krokant gebakken friet, saus en kaas. Het betekent letterlijk ‘een zooitje’.
naar recept
poutine
ovenfriet met garam masala
Dit specerijenmengsel met onder andere kaneel en kardemom komt vooral voor in de Indiase keuken, maar wij maken er spicy friet met garam masala van! Zin in meer friet? Maak dan deze pastinaakfriet met biefstuk.
naar recept
verschillende soorten friet

Of gebruik onderstaande recepten voor de friet en bedenk er zelf een hoofdgerecht bij.

ribeye met paprikasalsa en parmezaanfriet
Lekker met haricots verts met kappertjes. Als je die kappertjes 1 min. meefrituurt in de olie worden ze heerlijk knapperig.
naar recept
wildzwijnstoof met truffel-rozemarijn-ovenfriet
Julie Teeken: 'In de bergen van Ligurië at ik eens 'Ragu di cinghiale', een herinnering met een gouden randje; je mag me er voor wakker maken! Een frietje stoofvlees… Visueel niet het meest aantrekkelijk, maar who cares? Zooo zalig!'
naar recept
Wildzwijnstoof met truffel rozemarijn friet DEF_preview

Of lees dit artikel over de allerknapperigste friet: