Op 5 december pak je niet alleen cadeaus uit, het is ook de perfecte gelegenheid om samen met het gezin te genieten van gezelligheid én heerlijk eten. Wij delen de lekkerste ideeën voor Sinterklaas eten waar kinderen dol op zijn.
Het draait natuurlijk om cadeautjes en pepernoten, maar wat staat er op tafel?
Sinterklaas eten, daar hoort natuurlijk pasta bij
Begin de avond bijvoorbeeld met een grote pan pasta waar iedereen ruim van kan opscheppen. Kies voor een pasta met gehaktballetjes uit de oven, spaghetti (met verstopte linzen) of ga voor de good old mac & cheese. Gegarandeerd een succes bij jong en oud!
Pasta met gehaktballetjes al forno is ideaal voor stressvrije feestdagen. Je maakt dit gerecht in een handomdraai.
naar receptIn de maand oktober maken Minta & Mae deze overheerlijke gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus, perfect voor de frissere dagen! Extra fijn: in dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe je een pompoen schilt. Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
naar receptÉcht lekker kan soms zo simpel zijn. Janneke kookt graag in weinig tijd, zonder dat je dat aan het resultaat kunt proeven. Deze linguine geef je een nog intensere smaak door het water (deels) te vervangen door donker bier of een lekkere scheut rode wijn. Serveer absoluut met geraspte, parmezaanse kaas voor extra umami. Zin in meer gerechten met bier? Maak deze speciale uiensoep!
naar receptLaat je niet misleiden door de bereidingstijd: dit gerecht is juist je allerbeste vriend wanneer je een druk bestaan hebt. Je hoeft kip alleen maar even de oven in te schuiven en de saus op het vuur te zetten. Terwijl alles gaart heb jij je handen vrij voor klusjes, spelletjes of… Beide! Nog praktischer: maak de kip een dag van tevoren, dan hoef je alleen nog maar te plukken, te roeren en te serveren. Buona cena!
naar receptEcht comfortfood deze pasta met milde pompoensaus en lekker veel pecorino. Heb jij ook zo'n zin in pompoen met druilerig weer? Hier zijn onze 10 lekkerste recepten.
naar receptIn de voorraadkast van Janneke staan altijd handige Italiaanse basics, zoals gedroogde paddenstoelen. Janneke: 'Daarmee geef ik soep en saus extra hartigheid. Makkelijk door de ravioli, intens lekker door gehaktsaus en heerlijk bij burrata die zich mengt met de saus.'
naar receptEen goede ragù laat pasta meteen stralen. Maar hoe maak je deze Italiaanse topsaus eigenlijk? Alles valt of staat met de basis: soffritto, een mengsel van ui, knoflook, wortel en kruiden en natuurlijk een flinke snuf amore. Tip: bestel de runderwangen bij je slager en begin minstens 3 uur van tevoren aan dit recept.
naar receptDe klassieke bolognesesaus komt uit Bologna en bestaat uit rundergehakt, tomatenpuree, ui en bleekselderij. Volgens het traditionele recept van pasta bolognese uit 1982 eten de Italianen de bolognesesaus niet zoals wij die kennen met spaghetti, maar met tagliatelle. Zin in meer pasta? Maak dan ook deze met boerenkool.
naar receptKip blijft fantastisch en past in allerlei keukens. Met kip erin wordt het vaak net even iets lekkerder. Net als in deze spaghetti. Pas wel op met extra zout. Het kipgehakt is namelijk al redelijk zout van zichzelf.
naar receptHet geheime ingrediënt dat dit gerecht net even een onverwachtse kick geeft is olijventapenade. Dus heb je nog een potje staan in de koelkast? Doe een paar lepels door de pasta!
naar receptLasagne
Nog feestelijker dan een pan pasta? Maak lasagne! Met laagjes pasta, gehakt en zachte bechamelsaus wordt deze ovenschotel het hoogtepunt van de avond – na alle cadeautjes dan.
Altijd lekker, een flink bord macaroni met kaas. Maar het kan ook anders. Wat dacht je van een echt goede mac ’n cheese, maar dan nog iets luxer zoals een lasagne? Schaamteloos afgekeken van de Amerikanen – en dan gewoon een beetje beter gemaakt. Zo doen we dat. En jij dus ook. Zin in een mac ’n cheese met meer groenten? Maak deze heerlijke versie van Janneke met broccoli en amandel!
naar receptIdeaal als er weer eens te weinig uren in de week zitten: onze homemade diepvriesmaaltijden. Op de dag zelf hoef je ze dan alleen nog op te warmen in de oven. Bijvoorbeeld deze lasagne met gehaktballetjes en rozemarijnbechamelsaus.
naar receptKinderen aan tafel? Met mildere kaas als mozzarella of gerapste jonge kaas is deze lasagne vol groenten 100% kidsproof.
naar receptIn de geest van Jamie Oliver kookt Janneke 5 family favourites die ieder kind lekker vindt. Dus Poppy, Petal en de rest van Jamie’s kroost: houd je bord maar klaar!Janneke: 'De frisse topping van gemarineerde avocado geeft deze makkelijk te maken vega lasagne net iets extra's'
naar receptDe makkelijkste lasagne ooit, mét een verrassende twist! Deze porties eenpersoons lasagne maak je niet met lasagnebladen, maar met gevulde pastakussentjes: ravioli. Die hoef je niet voor te koken, het garen gebeurt in de oven. Ook nog eens perfect om lekker no-waste te koken, want tussen de laagjes pasta stop je alle gekookte of gegrilde groenten die je nog hebt liggen. Extra speltip: maak wat meer porties en vries in: zo heb je altijd een homemade diepvriesmaaltijd binnen handbereik.Ben je een echte lasagne-liefhebber? Say no more. 13x lasagne recepten: vegetarische lasagne, snel of juist uitgebreid!
naar receptPizza
En wat dacht je van pizza als Sinterklaas eten? Maak samen mini-pizza’s die iedereen zelf kan beleggen. Homemade tomatensaus, kaas, en dan allerlei toppings zoals groenten, salami of burrata: alles kan en voor iedereen wat wils.
Heimwee naar Rome? Deze iconische rechthoekige pizza, neemt je mee terug naar de stad van maritozzi, gelato om 11 uur 's ochtends en cacio e pepe.
naar receptIedereen blijft eten van deze snelle pizza die je dankzij de 5 minuten-bodem rapido op tafel zet. Met pepperoni en burrata geef je er die echte Italiaanse smaak aan. Ook heel lekker: panpizza met pesto en parmaham.
naar receptAls je deze groentepizza met pittig ‘gehakt’ hebt geproefd, wil je nooit meer pizza met vlees. Het pittige gehakt is gemaakt van bloemkool en echt heel erg lekker, daar mist niemand iets aan! Nog een variant op groentepizza’s? Probeer deze pizza met aubergine eens.
naar receptAls het kwik stijgt, staat Janneke zo kort mogelijk in de keuken. Natuurlijk doet ze geen concessies op smaak! Proef haar lekkere en makkelijke zomereten, zoals deze fijne flammkuchen. Snel flammkuchen op tafel? Maak het met een paar rollen koelvers deeg, reepjes gerookt spek en sla-melange. VEGA TIP: Vervang de spekreepjes door kleine champignons of kikkererwten.
naar receptDe ultieme combi: pizza met tomaten en pesto. Alles zelfgemaakt, van het deeg en de pizzasaus tot de pesto. Dan smaakt je pizza zoals in Italië, superlekker dus! Kies goed rijpe tomaten in verschillende kleuren, dat ziet er leuk uit.
naar receptWij zijn dol op hartige taart! En deze kruidentaart met courgette is heel easy, want de bodem maak je van bladerdeeg. Wil je hem nog lekkerder maken? Strooi dan samen met de kruiden ook wat specerijen als gemalen komijn, mild paprikapoeder of gestampt venkelzaad over de deegplakjes.
naar receptPannenkoeken
Nu we toch de P’s afgaan kan deze favoriet niet ontbreken. Voor de ultieme Sinterklaassfeer kun je zelfs pannenkoekjes bakken in leuke vormen, zoals paarden (Amerigo) of mijters. Laat de kinderen helpen met versieren; gegarandeerd plezier!
Soufflé pannenkoekjes: een kruising tussen een pannenkoek en soufflé. Het geheim? Meng flink wat geklopte eiwitten door je pannenkoekbeslag, zo worden ze lekker dik en súper fluffy.
naar receptDeze hartige ovenpannenkoeken met ei en champignons zijn héérlijk! Ideaal powerfood na een drukke doordeweekse dag.
naar receptEen toetje met Midden-Oosterse roots: luchtige pannenkoekjes met fruit, noten en een geurige mix van kaneel, ijs, gember en sinaasappel. Ook héél geschikt voor een feestelijk ontbijt!
Een heel Midden-Oosters diner maken? Geef vooraf aubergines met groene tahinidressing en als hoofdgerecht runderwangen met pastinaakpuree.

Katmer is een heerlijk zoete Turkse pannenkoek van krokant gebakken filodeeg met pistachenoten, suiker en room of ricotta. Wij zouden het eerder als dessert eten, maar in Turkije is dit het ontbijt.
naar receptZin in een uitdagend anders-dan-anders ontbijt? Maak dan deze hartige delicious. bananenpannenkoekjes met spek, wortel & kruidnagel en je dag kan niet meer stuk.
naar receptKool past bij álle smaken uit de hele wereld, is oergezond en lekker in zoveel gerechten. Vergeet koolsla en maak een okonomiyaki-pannenkoek. De okonomiyaki-pannenkoek komt uit Japan en wordt echt gezien als een comfortfood. Dit komt doordat het super makkelijk te bereiden is en het is zo klaar.
naar receptBrood mag heus wel als Sinterklaas eten
In de vakantieperiode gaat Janneke natuurlijk ook in de vakantiestand. ‘Wat ik dan maak is allemaal even makkelijk en heel geschikt om lekker buiten op te eten. Zoals deze gebakken schelvis met muhammara op vers Turks brood, die je heel goed als burger kunt meenemen.'Nog zo'n lekker gevuld brood: picknickbrood met gegrilde groenten en feta van Rutger
naar receptMaisbrood is vaak iets voor erbij, maar met wat extra kruiden en een romige guacamole, kan het net zo goed een op zichzelf staand gerecht zijn. Ook een goed idee: serveer zo'n lekker stukje fluffy maisbrood tijdens een uitgebreide brunch!
naar receptVersgebakken is dit vlechtbrood een instant-hit! De warme kaasvulling smelt heerlijk samen met de spinazie en beenham.
naar receptHmm Italiaans flatbread met gesmoorde courgette! De courgettes laat je in 45 minuten zacht worden in de pan waarna je er een dip van maakt met citroen, munt, oregano en crème fraîche. Aromatisch, fris en lekker chunky.
naar receptVers afgebakken brood bestrooid met groene kruiden, pompoenpitten en Beemster Oude kaas. Daar wil je toch je tanden inzetten? De hazelnoot-paprikadip maakt het helemaal af.Ook heel lekker: gevuld brood met Beemster Jong Belegen 30+.
naar receptDe voorbereiding is zo gepiept en de oven doet de rest. Het duurt even, maar dan heb je ook écht wat. Of ben je zo'n geluksvogel die nog een restje stoofvlees over heeft? Warm dat op en beleg je broodje ermee.
naar receptSinterklaas eten: recepten met gehakt
Staat er niks bij waar je zin in hebt?
De meeste kinderen zijn ook gek op dumplings: 12 dumplings uit 10 landen































