Stel je passata voor als iets wat een grootmoeder midden in de zomer maakt, met de rijpste, zonovergoten tomaten, zodat ze een voorraad heeft voor alle daaropvolgende zondagse maaltijden.
Maar even terug naar het begin: wat ís passata eigenlijk?
Een echte smaakmaker voor je gerechten
Deze tomatensaus vormt de ruggengraat van talloze Italiaanse gerechten. Net als pomodori pelati (gepelde tomaten uit blik) wordt passata – in essentie een tomatenpuree – traditioneel gemaakt in de late zomer, op de piek van het tomatenseizoen (en dus zoet, sappig, en verslavend lekkere tomaten!), als een manier om de geoogste tomaten te bewaren voor de rest van het jaar.
Het is de perfecte basis voor gerechten als pasta, soep, een stoofschotel en nog veel meer andere gerechten. Naast dat passata een hele lekkere smaak toevoegt aan jouw gerecht is het ook nog eens een goede bron van vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en lycopeen. Nog een reden dus om te zorgen dat je altijd passata in huis hebt!
Is passata hetzelfde als tomatenpuree?
Hoewel ‘passata’ in het Italiaans ‘puree’ betekent, is het heel anders dan de tomatenpuree in blik die je in de supermarkt vindt. Tomatenpuree uit blik is ingekookt voor een dikke consistentie en een relatief zoete smaak. Het is perfect voor gerechten als chili con carne, maar niet om te gebruiken als vervanging voor een saus met verse tomaten. Passata daarentegen, is bedoeld als een snel en gemakkelijk alternatief voor hele tomaten uit blik, waardoor het de keuze is voor soepen, sauzen en stoofschotels.
Als je tomatenproducten in potten en blikken als een soort schaal ziet, met hele gepelde tomaten aan de ene kant van de schaal en kant-en-klare tomatensaus in potten aan de andere kant, dan valt passata er precies tussenin.
Hieronder hebben we een aantal heerlijke recepten voor je verzameld met de puree als basis.
7x pasta en lasagne met passata
ravioli bolognese met funghi
In de voorraadkast van Janneke staan altijd handige Italiaanse basics, zoals gedroogde paddenstoelen. Janneke: 'Daarmee geef ik soep en saus extra hartigheid. Makkelijk door de ravioli, intens lekker door gehaktsaus en heerlijk bij burrata die zich mengt met de saus.'
Ideaal als er weer eens te weinig uren in de week zitten: onze homemade diepvriesmaaltijden. Op de dag zelf hoef je ze dan alleen nog op te warmen in de oven. Bijvoorbeeld deze lasagne met gehaktballetjes en rozemarijnbechamelsaus.
Nergens vestigden begin vorige eeuw zich zoveel Italiaanse immigranten als in New York, met Little Italy als blakend uithangbord. Pizza en pasta veroverden al snel de harten van de Amerikanen.
Als je het weekend veel eters over de vloer krijgt, is dit het ideále gerecht. Lekker makkelijk én.. je hoeft maar 30 minuten in de keuken te staan, de oven doet de rest. Heb jij meer tijd voor je gasten!
De makkelijkste lasagne ooit, mét een verrassende twist! Deze porties eenpersoons lasagne maak je niet met lasagnebladen, maar met gevulde pastakussentjes: ravioli.Die hoef je niet voor te koken, het garen gebeurt in de oven. Ook nog eens perfect om lekker no-waste te koken, want tussen de laagjes pasta stop je alle gekookte of gegrilde groenten die je nog hebt liggen.
Wij hebben een diep gewortelde liefde voor pasta. Een daarvan is pasta sugo bugiardo; wat letterlijk ‘bedriegerssaus’ betekent. Waarom? Omdat er geen rundvlees, maar varkensworst in het gerecht gaat. Maar: hij doet absoluut niet onder voor een klassieke pasta bolo met rundergehakt. Proef zelf maar!
In de geest van Jamie Oliver kookt Janneke 5 family favourites die ieder kind lekker vindt. Dus Poppy, Petal en de rest van Jamie’s kroost: houd je bord maar klaar!Janneke: 'De frisse topping van gemarineerde avocado geeft deze makkelijk te maken vega lasagne net iets extra's'
Als je deze groentepizza met pittig ‘gehakt’ hebt geproefd, wil je nooit meer pizza met vlees. Het pittige gehakt is gemaakt van bloemkool en echt héérlijk.
Wil je kleur en vooral véél smaak op je bord? Buit het zomeraanbod van verse groenten helemaal uit. En maak het lekker kruidig met royaal peterselie en basilicum. Ofwel: maak deze pizzettes van pita!
Iedereen blijft eten van deze snelle pizza die je dankzij de 5 minuten-bodem rapido op tafel zet. Met pepperoni en burrata geef je er die echte Italiaanse smaak aan.
Zin in een pizza hawaï, maar dan vegetarisch? Vervang de ham door zoete aardappel. Met alleen groenten en fruit op je pizza krijg je nét zo’n rijke smaak.
Iets snels en gezonds op tafel zetten, maar toch iets nieuws proberen. Venkelzaad gecombineerd met al die lekkere gekleurde groenten en garnalen zijn een match made in heaven. Deze stoof staat zo op tafel en is ook nog eens heel erg lekker.
Met alle kruiden en specerijen die de Griekse keuken zo eigen maken: kaneel, oregano en een snufje chili voor precies genoeg pit. De verkruimelde feta is essentieel!
gestoofd rundvlees met tomaatjes, harissa & balsamico-azijn
In Amerika kennen ze het als brisket, in Nederland noemen we het borststuk.Kook je voor een grote groep? Dit recept voor gestoofd rundvlees is dan ideaal! Je kunt er al een dag van tevoren mee beginnen en de volgende ochtend in de oven schuiven.Voorbereiden? Begin 1 dag van tevoren met het marineren van het vlees.Je kunt het vlees ook een dag eerder al bereiden. Warm het dan op de dag zelf in een pan met deksel op in de saus in de oven op lage temperatuur.
Runderschouderstuk en staartstuk worden botermals en heerlijk van smaak als je een zuurtje en royaal smaakmakers toevoegt en ze úren laat stoven. Wij laten je stap voor stap zien hoe je de perfecte runderstoof maakt!
Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes. Hier komen geen vleesvervangers bij kijken, aan deze voedzame groentestoof heb je genoeg!
Deze Italiaanse bonenstoof komt uit ons extra dikke Italië-nummer! In dit magazine vertelt Merijn Tol je alles over Siciliaanse arancini. We kijken mee in de keuken van chef Riccardo Gaspari, die met SanBrite een culinaire hotspot creëerde in de Dolomieten. En we maken de lekkerste gerechten uit Rome, zoals gefrituurde tosti’s oftewel mozzarella in carrozza.
Pitabroodjes met gehaktvulling die smelt op je tong. Geef je lunch een upgrade met deze pitabroodjes. Zó lekker en vol smaak. Venkel heeft een licht frisse anijssmaak en geeft dit gerecht nét dat beetje extra.
Gehaktballetjes uit de oven met boerenkoolpesto en mozzarella
We maken gehaktballetjes uit de oven met boerenkoolpesto en mozzarella, want doordeweeks gaan we voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd!Nog meer ballen? Maak deze gekruide gehaktballetjes met dille-aardappeltjes.
ooster de paprika’s in de oven zodat ze wat zoetig worden, duw de garnalen in je saus en neem al gesneden, getoast stokbrood mee naar het strand. Aanvallen maar!Trek in een vega versie? Maak dan deze shakshuka met venkel en gekonfijte citroen.
Gestoofd, goudbruin gebakken, in romige vulling of krokant gefrituurd: paddenstoelen geven elk gerecht een diepe aardse smaak en een lekkere beet. Paddenstoel-goulash is een smakelijke variant op de klassieke goulash.
Breng de authentieke smaken van India naar je keuken met deze pittige gevulde uien! Een heerlijk gerecht boordevol kruidige vulling, perfect voor wie houdt van een beetje extra pit aan tafel.
Boeuf bourguignon: comfortfood bij uitstek en ook voor de herfstdagen i-de-aal. Leg een stevige basis met de smaak van runderlappen, voeg kruiden toe en de tijd in de oven doet de rest van het werk.De kaasscones geven deze klassieke boeuf bourguignon net even wat extra's. Groots genieten voor grotere groepen.
Een heerlijke mix van verse mosselen, witvisfilet, calamari en garnalen.. Alle ingrediënten zitten in één pan en tóch is deze fregola met zeefruit en tomaten alles behalve saai.