20x snelle bonen voor easy eiwitten

Het is nauwelijks voor te stellen, maar bonen kunnen snel zijn. Niet dat ze een sprintje trekken over het keukenblad, of als eerste beneden zijn als er ‘aan tafel’ wordt geroepen. Dat zou wat zijn! Nee, snelle bonen in de zin van lekker snel klaar.

Snelle bonen zijn life savers als je even geen zin hebt in ingewikkeld koken. Een blikje opentrekken, afspoelen en hoppa – je hebt in no-time eiwitrijke bonen voor je bowl, wraps, pasta of chili. Super easy én gezond!

Wil je nog meer snelle recepten die klaar zijn in een half uurtje? Sla dan het september-nummer van delicious. open!

Mocht je nu een bord beige bonen voor je zien, en denken dat ze vreselijk saai zijn, laat deze recepten je dan van het tegendeel overtuigen. Bonen zijn allesbehalve saai! Je moet ze alleen aankleden met verse kruiden, spannende specerijen, lekker veel umami in de vorm van (parmezaanse) kaas, miso, bouillon of een goede portie boter.

Uit blik of gedroogd?

Wil je écht snelle bonen, dan heb je twee opties: zelf bonen in een grote batch koken en ze daarna invriezen (en op tijd ontdooien in de koelkast!), of bonen uit blik gebruiken. Bonen uit blik doen overigens helemaal niet onder aan zelfgekookte gedroogde bonen. Maar let op: de ene boon uit blik (of pot) is de andere niet. Dus let op wat je koopt. Wij zijn bijvoorbeeld gek op de blikken van La Bio Idea.

Extra tijd?

Onze pro tip: kook een grote portie bonen in de oven. Even van te voren weken in een pekelbadje en daarna zet je de schaal met water in de oven en plof jij op de bank met je benen omhoog. Geen omkijken meer naar!

Waarom bonen the real MVPs zijn? Je kunt er een heleboel mensen mee voeden voor relatief weinig geld. Plus, ze zitten vol eiwitten, dat is mooi meegenomen maar het belangrijkste is natuurlijk dat snelle bonen gewoon superlekker zijn. Of je nu gaat voor zwarte bonen op z’n Mexicaans met chili en komijn of romige witte bonen; met bonen geef je elke maaltijd een upgrade zonder moeite.

Nog een paar handige tips

20x snelle bonen

arroz meloso met chorizo & bonen
Dat ronde paellarijst voor veel meer gerechten wordt gebruikt dan paella is nauwelijks bekend buiten Spanje. Daar waar de rijst in paella droog gekookt wordt, blijft het gerecht ‘arroz meloso’ wat vloeibaar. Vergelijk het maar met risotto, maar dan zonder boter & kaas en heel puur van smaak.
naar recept
Arroz meloso met chorizo en bonen
Mexicaanse zwarte-bonenchili met chocolade
Misschien wel een van de meest populaire comfort food gerechten: chili con carne. Een pittige rode stoofpot met pepers en kruiden. Over de oorsprong is niet iedereen het eens. Ook de ingrediënten verschillen per streek. 
naar recept
choco chili - delicious
kapucijners in tomatensaus met pancetta
Lekker klassiek: kapucijners in tomatensaus, maar dan met pancetta! Tip: als je dit een dag eerder maakt, trekken de smaken nog beter in.
Nog zo'n tijdloze topper: minestrone met cannellinibonen.
naar recept
eenpansgerechten makkelijk
zwarte-bonenchili met vega gehakt en homemade tortillachips
Vega liefhebbers opgelet! Deze heerlijke zwarte-bonenchili met vega gehakt en homemade tortillachips mag je niet missen. De tortillachips maak je zelf waardoor je het gerecht net dat extra beetje liefde geeft dat het verdient.
Nog meer zin in vega? Bekijk dan hier onze mexicaanse lasagne.
naar recept
Zwarte-bonenchilli met vega-gehakt en homemade tortillachips - delicious
cannellinibonenpuree met groene asperges & coppa di parma
Cannellinibonen zijn supergeliefd in Italië. Ze gaan in antipasti, salade, soep en door de pasta. De zachte, nootachtige smaak leent zich ook perfect voor romige puree.
Tip: Lekker met ciabatta en een frisse tomatensalade.
naar recept
spaanse bonensalade met garnalen en chorizo
Proef de mediterrane zomer met deze Spaanse bonensalade vol garnalen en chorizo. Gerookt paprikapoeder geeft dit gerecht nét iets meer pit. Stop restjes in een bakje, zo heb je volgende dag een geweldige lunch.
naar recept
spaanse bonensalade met garnalen en chorizo | delicious
farro met chorizo, artisjok, tuinbonen en manchego
Farro is lekker chewy en heeft een notige smaak, heerlijk in combinatie met het bittere van tuinbonen. Mogen tuinbonen van jou wel wat minder bitter? Dubbeldop ze dan.

Ook heel lekker: ravioli van tuinbonen en buffelmozzarella
naar recept
Tuinbonen met chorizo - delicious
wittebonen-aardappelsoep met boerenkool en parmezaancroutons
Boers & elegant tegelijk: deze bonen-aardappelsoep zit vol umami
naar recept
wittebonen-aardappelsoep met boerenkool en parmezaancroutons
Italiaanse bonenstoof met worst & boerenkool
Onze nieuwe receptschrijver Julie laat zich graag inspireren door de Italiaanse keuken maar geeft er ook een eigen twist aan. Boerenkool in de bonenstoof? Prego!
Vegan tip: Liever geen vlees? Vervang de worst door een vegan variant of gedroogd eekhoorntjesbrood.
naar recept
Italiaanse bonenstoof met worst & boerenkool
minestrone met bonen, cavolo nero en saucijzen
Laat het maar aan de Italianen over om soep te maken waar je maag én hart blij van worden. Dit is comfort food op z'n best.
naar recept
minestrone met bonen, cavolo nero en saucijzen
gebakken bonen met flatbread (injera)
Brits ontbijtje krijgt een Noord-Afrikaanse make-over! We noemen het wel een flatbread, maar eigenlijk is dit een soort cheat-injera: een sponzig flatbread gemaakt van teff dat voornamelijk in Ethiopië wordt gegeten. Met bruiswater en een scheutje azijn krijg je dezelfde soort zurigheid. Maak je klaar voor vederlichte flatbreads.
Vega(n) tip: vervang het ontbijtspek en de feta voor vegan variaties.
Flatbread maken? Zo doe je dat stap voor stap
naar recept
gebakken bonen met flatbread (injera)
varkenskarbonade met salie, pancetta en witte bonen
Mediterrane invloeden in dit recept met karbonades, grote witte bonen en salie. Dat heb je gewoon nodig als het buiten stormt en regent! Of ben je zo’n type dat de bbq nog heeft staan? Gril de karbonades dan buiten op de barbecue en maak van de bonen, pancetta, fijngesneden salie, citroen en olijfolie een salade erbij.  Een heel grote zak salie in huis voor dit recept? Maak morgen dan gratin met salie!
naar recept
chipotle-bonen met boerenkool, spek & ei
Deze Mexicaanse bonenschotel kun je heel makkelijk aanpassen naar eigen smaak. Eet niet iedereen tegelijk? Maak een eenpersoonsportie en voeg het ei pas op het laatst toe.
Nog meer smaak? Bak wat knoflook mee met de uien voeg 1 tl gemalen komijn en 1 tl gemalen koriander toe.
Voor de bonenliefhebber hebben we een hele lijst met recepten samengesteld, bekijk 'm hier!
naar recept
chipotle bonen
risotto met tuinbonen, krab en munt
Risotto met tuinbonen en krab is een Italiaans gerecht van chef-kok Matt Moran. Matt is dol op Italië. Uitgangspunt voor al zijn gerechten: écht goede ingrediënten. Weinig in aantal, maar van superieure kwaliteit.
naar recept
risotto met tuinbonen - delicious
vegan nachos met chipotle, zwarte bonen & snijbiet
Mooi meegenomen: er komt geen vlees of vis aan dit gerecht te pas en alleen maar plantaardige zuivel. Zet deze nachos lekker stoer in één schaal op tafel en opscheppen maar!
naar recept
NACHO’S met chipotle-zwarte bonen & snijbiet
vega chili met doperwten en kidneybonen
Chili sin carne: vegetarisch comfort food. Deze variant maakten we met doperwten en kidneybonen. Want ook als je vegetarisch eet kun je genieten van chili. Toch liever met vlees? Maak deze verrassende stoof!
naar recept
vega chili doperwten-delicious
limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta
Tijdens de lockdown genoten we online bijna dagelijks van de culinaire capriolen van Mae & haar moeder Minta, adjunct-hoofdredacteur van delicious. Vanaf nu vind je elke maand twee vegetarische recepten van Minta & Mae in delicious. magazine, elke maand met een andere seizoensgroente in de hoofdrol. Deze maand staat in het teken van raapstelen, met onder andere dit heerlijke recept voor limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta. Een fris groentegerecht boordevol seizoensgroenten.
naar recept
limabonen-met-raapstelen
limabonen met chorizo en chipotle
In dit gerecht wordt gebruik gemaakt van zachte Limabonen, die door hun boterachtige structuur ook wel “boterbonen” worden genoemd. De chorizo en chipotlepepers geven een pittige smaak aan dit warme, winterse gerecht. 
naar recept
captains dinner met pittige eieren
Tip van Janneke: “Bij de vegetarische variant vind ik de pittige eieren perfect aansluiten. Ik maak ze niet te pittig voor de tweeling en zet de sambal apart op tafel. Als ze in de keuken helpen, mogen ze nog een lepel pindakaas in de saus laten smelten.”
naar recept
captain's dinner met pittige eieren
stamppot met witte bonen, bleekselderij, spek en tutti frutti-chutney
Wij zijn dól op stamppotten met prachtige Hollandse producten. In deze stamp geef je de witte bonen flink meer smaak met krokant spek en fris-zoete fruit-chutney. 
Krijg jij geen genoeg van stamppot? Kies hier uit onze 5 favoriete stamppot recepten.
naar recept
bonenstamppot - delicious

Bekijk ook: 35x de lekkerste recepten met kikkererwten

wittebonen-aardappelsoep met boerenkool en parmezaancroutons