Het is best cliché om met Moederdag een taart te maken, maar hé, maakt het uit? Iedereen is toch gek op zelfgemaakt zoet? Bak een romige ricottataart, versier een pistache-slof met verse aardbeien en zorg dat je genoeg maakt, want je wil gegarandeerd een tweede stuk.
Een dag waarop we elke moeder in het zonnetje zetten verdient taart – of ander gebak – om uit te delen. Laat kinderen meehelpen in de keuken bij het versieren, of geef ze een garde en koude room zodat er een toef slagroom bij kan. Dat smaakt immers overal lekker bij.
Wil je iets maken maar ben je geen bak-held(in), probeer dan de ricotta-tijmplaatcake, die is foolproof. Ook de rabarber-filopastei met pistache & rozenwater ziet er een stuk intimiderender uit dan-ie in werkelijkheid is. Kwestie van rabarber roosteren, custard maken en een paar vellen filodeeg met boter insmeren. Dan, hopsa, in de oven en ondertussen koffie zetten voor je moeder.
Oh, en zoek je nog een last-minute cadeau? Shop dan online of in de winkel (boekhandel of supermarkt) het nieuwe nummer van delicious. of geef een abonnement cadeau.
19x Moederdag taart
Grieks of Bulgaars, stand, roer of rechtstreeks van de boer: bijna iedereen heeft wel yoghurt in huis voor in de muesli of een smoothie. Ons idee: doe die yoghurt ook eens in taart voor een romige én toch fris-zure touch.
naar receptEén stukje is niet genoeg… deze pistachelaagjescake verleidt je met z’n looks en onweerstaanbare smaak.
naar receptAardbeien en rabarber zijn een gouden duo. Roer bijvoorbeeld door zelfgemaakte rabarbermoes op het laatst nog een flinke handvol in plakjes gesneden aardbeien en laat afkoelen. In het beslag voor deze tulband wordt in de standaardverhouding van cake 1 ei vervangen door 50 ml karnemelk, dit geeft een heerlijke, smeuïge structuur.
naar receptChoco-lovers opgelet… 8 lagen chocolade maakt deze chocolade-karamel-fudge-laagjestaart on-weer-staan-baar!Nog lekkerder dan een stukje romige, fluweelzachte chocolade-fudge bij de thee of koffie is zachte, zoete en sticky fudge. Daarmee maak je elk toetje of taart nóg lekkerder!
naar receptItaliaans zoet is onovertroffen. Deze torta met witte chocolade en amandelen is waanzinnig lekker. Toch liever pure chocolade? Maak dan deze chocoladetaart met hazelnootdeeg.
naar receptHet Hollandse equivalent van de Amerikaanse cheesecake, want in feite ís monchoutaart natuurlijk een ongebakken cheesecake. De koele, romige vulling van MonChou en slagroom, gecombineerd met een zoete kersenvulling en krokante bastognekoekbodem, maakt deze taart zo geliefd in de Nederlandse keuken.
naar receptIn plaats van kleine scones kun je ook één superscone maken, een soort breekbrood, alleen dan nog veel lekkerder. Vooral met een vette lik slagroom en aardbeienjam: het vleugje basilicum frist de jam op.
naar receptDe Italiaanse versie van cheesecake is een tikje lichter en frisser dan de Amerikaanse.
naar receptOlia Hercules: Ik weet niet zeker wiens schuld het is, maar in Oekraïne wordt de vlierbloesem al sinds mensenheugenis gezien als ‘de struik van de duivel’. Lees deze passage uit een oud Oekraïens boek over bijgeloof maar eens: ‘Vlier is de schepping van de Duivel. De Duivel plantte hem en nu zit hij er voor eeuwig onder. Daarom, om de Duivel niet te tarten, mag men devlier nooit met wortel en al uitgraven, maar moet men hem laten groeien waar hij staat. Ziet u een oude vlierstronk, bouw uw huis niet op die plek, want het is de schuilplaats van de Duivel. Als u op die plek bouwt, zullen uw kinderen ziek worden en sterven en uw vee zal ziek worden en zich niet voortplanten. Als u een jong vlierboompje ziet op uwgroentetuin of uw veld, smeer uw schoffel in met salo die door een priester gezegend is. Ga niet onder een vlier zitten of liggen, want u zult ernstig ziek worden.’ Vanwege dit soort nonsens zijn zelfs moderne mensen nog steeds onzeker over het gebruik van vlierbloesem in de keuken, en dat is zonde want in Oekraïne staan ontzettend veel vlierbomen.Dit is een van de vele verhalen en recepten uit het boek Keukens van Oekraïne, die Olia Hercules heeft geschreven zodat we de regionale specialiteiten van Oekraïne en de speciale zomerkeukens niet vergeten.
naar receptNoorse schuimtaart bestaat uit dunne laagjes cake gevuld met luchtig schuim & zoete banketbakkersroom.
naar receptBestrijk de crostata met een dikke laag frangipane, voor de variatie gemaakt met macadamianoten in plaats van amandelen – dit is een topcombinatie met de aardbeien! Het deeg wordt nog knapperiger als je de crostata op een pizzasteen bakt. SEIZOENSFRUIT: Deze crostata kun je natuurlijk ook met ander seizoensfruit als nectarines, pruimen of peren maken. Alles wat je maar lekker vindt.
naar receptCitrustaart op z'n Japans, met yuzu en een beeldschoon zwart deeg met sesamzaad. Durf jij hem aan te snijden? Tip: Kun je geen yuzusap krijgen, neem dan 100 ml mandarijnsap + 50 ml limoensap of citroensap. Zwarte tahini kun je vervangen door gewone tahini, maar de taart krijgt dan een gewone bruine korst.
naar receptDeze plaattaart zit vol zomerfruit en verwent zeker 24 gulzige gasten. Maak een mix van hard+zacht en zoet+zuur fruit. Wij gebruiken blauwe bessen, maar bramen, aardbeien of frambozen doen het ook wonderwel in deze lichte cake. Je kunt de cake eerder klaar hebben. Bak de cake ’s ochtends en bewaar hem dan op een koele plek tot serveren. Zo heeft het glazuur ook voldoende tijd om te drogen.
naar receptBak deze beeldschone pistachetaart gerust 1-2 dagen eerder, daar wordt-ie nóg lekkerder van (ja, echt!), mits je hem goed verpakt en bewaart op een koele plek.
naar receptDoor het beslag licht te fermenteren is deze brownie net een beetje makkelijker te verteren dan andere varianten. Een better-for-you brownie die ook nog eens verschrikkelijk lekker is. Begin een dag eerder aan dit recept. Tip: Serveer deze taart als dessert met een lepel ijskoude crème fraîche en verse bramen!
naar receptEen knapperige en iets chewy bodem, een smeuïge laag notenspijs, frisse fruitroom en vers zomerfruit bovenop: deze slof heeft het allemaal. Met dit recept bak je twee sloffen. Je kunt de al gebakken bodem zonder topping ook heel goed invriezen!
naar receptLaten we eerlijk zijn: er is weinig lekkerder dan Italiaanse taart. In deze crostata met ricotta en aardbeien proef je de zon! Maak ook eens deze ricotta-perentaart!
naar receptOp zoek naar gebakken lucht in laagjes? Bak een Hongaarse strudel! En vul hem dan niet met de klassieke appelvulling, maar ga voor romige ricotta en kersen. Een gouden combinatie met knapperig filodeeg.
naar receptDeze rabarber-filotaart met pistache wordt eerst krokant gebakken en daarna overgoten met een Midden-Oosterse custard. De frambozen bieden een frisse tegenwind. Meer zin in chocolade? Bak dan onze babka!
naar receptToch geen Moederdag taart? Ga jij je moeder verwennen met ontbijt op bed? 6 wentelteefjes om je oude brood te laten verdwijnen


















