Ga dit jaar voor een kerst high tea in plaats van je klassieke brunch. Want zeg nou zelf, wat is er gezelliger dan een tafel vol zoete én hartige hapjes en een lekkere kop thee (of een ander feestelijk (warm) drankje?
High tea’en is natuurlijk een echte Engelse traditie en laten die Engelsen nou ook de beste zijn in kerst. Helemaal niet gek dus, om dit jaar met je familie kerst te vieren met een high tea.
High tea komt oorspronkelijk uit Engeland en was bedoeld om de tijd tussen de lunch en het avondeten te overbruggen. Precies wat je wil dus op de feestdag die draait om lekker eten.
Bij de hartige hapjes kun je denken aan kleine quiches met kaas en kruiden of bladerdeeghapjes. En een extra goed excuus: omdat het kerst is, mag je echt uitpakken. Ga bijvoorbeeld voor kerstige smaken zoals cranberry, wild of truffel. Voor de kaasliefhebbers kun je bijvoorbeeld kleine kaasbroodjes maken of gewoon losse kaasjes serveren met druiven en noten.
courgette-rolletjes met ricotta en bresaola
Zin in een feestelijk hapje? Deze courgette-rolletjes met ricotta en bresaola zijn zo gemaakt en ook zo op – zo lekker zijn ze.
Een kleine versie van de klassieker, inclusief een klein eitje! Heerlijk voor de hele familie. Ben jij toch in voor zwaarder geschut? Maak dan deze croque monsieur met witlof en komijnekaas.
Je bakt deze muffins in een uur en ze laten je keuken lekker geuren, zodat iedereen vanzelf aanschuift. De zoete uien matchen verschrikkelijk goed met de 'nduja: gekruide pittige smeerworst uit Calabrië.
Last van kerststress? Bereid je gerechten bijna helemaal van tevoren en maak ze écht af vlak voor het serveren. Zo boks je het voor elkaar om een hartig hapjesbuffet op tafel te zetten. Dit zijn onze 10 ideeën voor hartige taartjes. Ook supersnel klaar en heerlijk bij de borrel: dips!
Vandaag geen muffins, taartjes, prinsessenkoekjes en zelfgemaakte appeltaarten, maar hartige bietentaartjes met zachte geitenkaas. En die zijn eigenlijk net zo lekker! Deze gravlax met koriander en bietensalade moet je ook zeker eens proberen!
Janneke Philippi kookt de kerststerren van de hemel en serveert met trots easy gerechten, zodat jij zelf je feestdiner kunt samenstellen. Haar verfijnde vijgengalettes laten, ondanks hun bescheiden formaat, een geweldige indruk achter. Voorbereiden: bak ’s ochtends de taartjes en maak het amandel-honingkruim. En strooi overgebleven honing-amandelkruim eens op ijs, in yoghurt of over een salade met serranoham en verse vijgen! Ook lekker op de kaasplank: citroen-appelchutney.
Er gaat toch niets boven home made filo-saucijzenbroodjes, vers uit de oven? Maak de saucijzenbroodjes tot 24 uur van tevoren, maar bak ze nog niet. Bewaar ze afgedekt in de koelkast en bak ze vlak voor serveren 35-40 min.
Krijg je vandaag toch nog onverwacht lunchgasten? Verras je gasten dan met deze heerlijke zalmbroodjes: eenvoudig, snel en feestelijk. Helemaal met een glaasje bubbels!
Met een lik crème fraîche, zalm en glanzende eitjes maak je van een scone een elegant borrelhapje. Probeer een hartige scone ook eens als ontbijt met roerei en bacon.
Een echte kerst high tea is niet compleet zonder zoete hapjes. Denk aan kerstkransjes, luchtige scones met room en jam, en feestelijke gebakjes met warme specerijen zoals kaneel en nootmuskaat. Vul je tafel verder met chocolade zoals en brownies of ga voor meer fruitige, frisse smaken.
chocoladescones met cranberry’s
Klassieke scones zijn heerlijk maar deze chocoladescones met frisse cranberry’s zijn pure verwennerij!
Janneke Philippi is totaal verknocht aan citroen sinds ze ze zelf plukte in een Spaanse gaard. De smaak is zo geweldig, maakt veel gerechten precies perfect en voegt juist aan zoet dat bijzondere frisse toe, vindt ze. Haar recept voor lemon curd en citroenscones is één grote lofzang! Maak ook eens: crumble met abrikozen, amaretti en mascarponeroom
Nog twee weken, dan beginnen de kerstvakanties! Misschien staat er thuis wel al een mooie boom in de woonkamer, of staat hij in de tuin te wachten op een aangenaam warm plekje binnen. Maar helemaal in kerstsfeer komen wij bij het bakken van deze kerstkoekjes met onze kinderen. Je huis gaat er zo heerlijk van ruiken. Uit de oven rijgen we een mooi lint door de koekjes en mogen ze in de boom.
kwarkbroodjes met rozijnen, steranijs en sinaasappel
Versgebakken brood bij het ontbijt zonder dat je extra vroeg op hoeft? Het kán met Rutgers slow gerezen kwarkbroodjes gevuld met zuidvruchten en geurige specerijen. Probeer ook Rutgers donuts.
Het allerlekkerst zijn natuurlijk kersen die je rijp van de boom plukt en direct opeet. Neem na een bezoek aan de gaard ook een kistje mee naar huis, want daarmee maak je deze geweldige mini clafoutis. Heb je kersen over? Kijk hier hoe je ze kunt bewaren.
Gek op croissants? Maak dan ook zeker deze cruffins. Een combinatie tussen een klassieke croissant en muffin. Lekker met kaneel en walnoten, maar ook natuurlijk met Nutella. Tip: heb je kant-en-klaar croissantdeeg in huis en weinig tijd? Maak de cruffins met kant-en-klaar deeg!
Muffins: een sterke baktraditie die nooit verdwijnt en waarmee je eindeloos kunt variëren. Steek dit populaire zoet, net als Phoebe Wood, eens in een nieuw jasje. Ben je meteen goed bezig, want in muffins kun je prima allerlei ingrediënten uit je keukenkastje verwerken. Bloem, rozijnen, noten, kokosrasp… Het is allemaal heerlijk in muffins.Maak ook muffins met pruimencrumble!
Je hoeft natuurlijk echt niet alleen maar thee te serveren. Kies bijvoorbeeld ook eens voor een andere (warme) drank zoals chocolademelk, warme cider of golden milk. Of maak het echt feestelijk met een thee-cocktail.
golden milk met kurkuma (haldi doodh)
Golden milk (of haldi doodh) is een verwarmend drankje gemaakt van kurkuma. Kurkuma lijkt een trendy ingrediënt, maar in de oosterse en vooral de Indiase keuken wordt het al eeuwenlang gebruikt. Diepgeel van kleur, warm aards van smaak en goed voor je algehele weerstand, juist in de winter. Combineer kurkuma met meer oosterse specerijen als kaneel, kardemom, kruidnagel of steranijs: zo komt deze specerijen-koningin nóg beter tot haar recht.
Er zijn van die dagen dat je liever niet naar buiten wilt. Je op de bank nestelen met een delicious. en een lekker warm kopje chocolademelk is dan de beste optie. delicious. chocolademelk met kardemom en gember, dat wel. Dus heel even van die bank af, want de enige, echte pure chocolademelk maak je zelf!
Échte chocolademelk maak je natuurlijk zelf. Wij maken een variant op dit heerlijke winterdrankje: sinaasappel-chocomelk met tijmroom. Want warme choco, daar is iedereen toch dol op?
Alvast voorproeven voor kerst? Met onderstaand drankje is dat echt niet zo’n straf. In deze cocktail zónder alcohol gaat earl grey, zwarte thee met bergamot. Deze citrusvrucht zorgt voor frisheid. Door het roomijs wordt de cocktail weer lekker ‘creamy’.