Wat is ‘nduja? Alles over dit pittige smeerbare worstje uit Calabrië (Italië)

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

‘Nduja: Italiaanse pizza’s worden er steeds vaker mee belegd, het is steeds beter verkrijgbaar in Nederland en ook wij bij delicious. magazine zijn gek op ‘nduja. Maar wat is het nu precies? En waar kun je ‘nduja kopen? In dit artikel lees je alles.

Wat is ‘nduja?

Fantastisch gekruide pittige smeerworst uit Calabrië, om precies te zijn uit Spilinga, oorspronkelijk gemaakt van vlees dat overblijft. Varkenskop, afsnijdsels van buik en schouder, ingewanden, vet, zout en vooral heel veel geroosterde hete Calabrese pepers. De worst wordt uiteindelijk gedroogd en licht gerookt.

Nduja is een verre neef van de Franse Andouillette. Dat hoor je aan de klank ‘doe’. Spreek uit Ndoeja! De enige echte is dus ‘Nduja di Spilinga, maar de Spaanse sobrasada is directe familie en kun je dus ook gebruiken. De worst heeft een intense, licht gerookte, pittige pepersmaak.

Waar kun je het kopen?

Geweldig als spread op crostini maar ook op pizza, in pastasaus (zie de recepten op pag. en 37 in het Italië-nummer) of op pizza. Als je het te pittig vindt, kun je de smeerbare worst een beetje losroeren met olijfolie of ricotta en bijvoorbeeld op bruchette doen.

Het is te koop bij betere Italiaanse deli’s en online vind je de echte Spilinga via bijv. casabase.nl.

 

Meer Italiaanse recepten en ander lekkers? Bestel het gloednieuwe Italië-nummer nu zonder verzendkosten. 

'nduja
Foto: iStock