wat is ‘nduja? Alles over dit pittige, smeerbare worstje uit Calabrië (Italië)

‘Nduja: Italiaanse pizza’s worden er steeds vaker mee belegd, het is steeds beter verkrijgbaar in Nederland en ook wij bij delicious. magazine zijn gek op ‘nduja. Maar wat is het nu precies? En waar kun je ‘nduja kopen? In dit artikel lees je alles.

Wat is ‘nduja?

Fantastisch gekruide pittige smeerworst uit Calabrië, om precies te zijn uit Spilinga, oorspronkelijk gemaakt van vlees dat overblijft. Varkenskop, afsnijdsels van buik en schouder, ingewanden, vet, zout en vooral heel veel geroosterde hete Calabrese pepers. De worst wordt uiteindelijk gedroogd en licht gerookt.

‘Nduja is een verre neef van de Franse Andouillette. Dat hoor je aan de klank ‘doe’. Spreek uit Ndoeja! De enige echte is dus ‘Nduja di Spilinga, maar de Spaanse sobrasada is directe familie en kun je eventueel ook gebruiken. De worst heeft een intense, licht gerookte, pittige pepersmaak.

Waar kun je het kopen?

Geweldig als spread op crostini maar ook op pizza, in pastasaus of op pizza. Als je het te pittig vindt, kun je de smeerbare worst een beetje losroeren met olijfolie of ricotta en bijvoorbeeld op bruschette doen. Of klop het luchtig door boter: blije gezichten aan tafel gegarandeerd.

Het is te koop bij betere Italiaanse deli’s en online vind je de echte Spilinga via bijv. casabase.nl. Ook bij ruimgesorteerde supermarkten kun je ‘nduja in de schappen vinden, zoals bij Albert Heijn.

‘Nduja vervangen

‘Nduja en chorizo zijn allebei rood van kleur en gemaakt van varkensvlees. Maar wat smaak en textuur betreft zijn deze Zuid-Europese worsten totaal verschillend! De Italiaanse ‘nduja is zacht en smeerbaar en is op smaak gemaakt met flink vurige, rode peper. 

Spaanse chorizo kun je krijgen in een gedroogde, stevige versie en een verse, iets zachtere uitvoering. Deze worst krijgt zijn uitgesproken smaak van gerookte gedroogde paprika in plaats van hete pepers. 

Ze mogen dan niet één op één te vervangen zijn, toch is chorizo een prima stand in wanneer je geen ‘nduja kunt vinden. Koop een zo zacht mogelijke chorizo en maal hem fijn in de keukenmachine met extra chilivlokken of -olie om hem iets meer op ‘nduja te laten lijken! 

Nog even in Italiaanse sferen blijven? Bestel ons winterse Italië-magazine voor een fijne dosis recepten boordevol smaak:

nduja
ISTOCK