December mag dan voor ons draaien om kerst, maar ook voor de lekkerste dagen van het jaar valt er goed te eten. Want hoewel je bij december misschien niet direct denkt aan bergen vol seizoensgroenten of vers fruit, zijn er zeker wel lekkere ingrediënten die je juíst deze maand wil eten.
Spruitjes, rode kool en pastinaak: het beste van december
Denk aan winterse groenten zoals spruitjes, rode kool en pastinaak, die in december hun volle smaak ontwikkelen. Spruitjes kunnen worden omgetoverd tot heerlijke bijgerechten of zelfs geroosterd voor een knapperige textuur. Rode kool is ideaal voor stevige stoofpotten, terwijl pastinaak een smaakvolle toevoeging is aan ovenschotels.
Een onmiskenbare ster van december is de knolselderij, veelzijdig in gebruik. Van romige puree tot geroosterde plakjes, deze aardse groente doet het goed in heel veel winterse gerechten. En laten we de feestelijke bieten niet vergeten, perfect voor kleurrijke salades of als basis voor soepen.
Recepten om deze maand te maken
rode kool salade, peertjes en blauwe kaas naar recept
schelvisschotel met knolselderij en palmkool
Deze schelvisschotel is koolhydraatarm, rijk aan groenten en makkelijk te maken! Eet er puree van aardappel en knolselderij bij of wat brood, als je zin hebt in een vullende maaltijd. Dit komt vast van pas: de 6 lekkerste pureerecepten.
varkenshaas met aardappelcrème, geroosterde spruitjes, bacon en appel
Een extra tip: geroosterde spruitjes met bacon en appel zijn ook heerlijk als salade voor erbij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en hussel er 50 g rucola door. Breng de salade op smaak met extra vierge olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
geroosterde spruitjes met pasta, chorizo en taleggio
Masterchef Phoebe Wood gaat voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd. Haar gerechten zitten vol groenten en, ook fijn, geven nauwelijk afwas. Spruitjes, gedroogde chorizoworstjes, pasta en taleggio; alles op één plaat zo de oven in!
delicious.friend Janneke is gek op verwarmende eenpansgerechten. Easy voor een doordeweekse dag en als je dan ook nog eens 2 groenten met elkaar kan combineren die je normaal niet snel samen ziet, is het extra leuk!
Rodekool te gewoontjes voor een spectaculaire, hartige taart? Echt niet! Kirsten bakt er deze elegante taart van met heerlijke walnoten, frisse appel en room met cognac. Zeg daar maar eens nee tegen…Ook lekker met cognac: coq au vin met cognac en bospaddenstoelen.
andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus
Andijviestamppot, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus.
traybake met krieltjes, biet, kapucijners & geiten-tzatziki
Weinig tijd? Je kunt ook eerder beginnen met het maken van de traybake. Snijden of marineer de krieltjes met de biet en kapucijners een avond eerder en bewaar afgedekt in de koelkast.
hertenbiefstuk met bessensaus & gepofte biet met mierikswortelcrème
Kook weer eens met een Hollandse twist en zet puree op tafel. Natuurlijk wel in een culinaire variant, bijvoorbeeld in de vorm van mierikswortelcrème. Heerlijk met hertenbiefstuk, bessensaus en biet.
Met deze heldere bietenconsommé op basis van bouillon kan je voor de dag komen. Een heerlijke soepje in Aziatische stijl en – niet geheeld onbelangrijk – het ziet er ook nog eens indrukwekkend uit.Zoek je iets om in de soep te dippen? Kijk dan naar deze broodjes met kaas en salie!