De verborgen schat in je keuken: uien! Lekker zoet gekaramelliseerd, als hartige ruggengraat in stoofgerechten, of ingelegd voor een fris accent. Ontdek de potentie van het meest ondergewaardeerde ingrediënt in je keuken, want in deze recepten speelt ui voor de verandering eens de hoofdrol.
Uien zijn een essentieel ingrediënt in talloze keukens over de hele wereld. Er is bijna geen recept dat niet start met het fruiten van een ui. Logisch want zo’n zacht uitje voegt een hartige toets toe aan een breed scala aan gerechten. En daarom vonden we het maar zonde dat de pretentieloze ui genoegen moet nemen met bijrolletjes en eeuwig het voorprogramma vult. We presenteren u: de ui in optima forma!
Met gekaramelliseerde uien is iedereen het eens. Ze geven een diepe, rijke smaak aan pastagerechten, zijn de perfecte topping op een sappige burger, en balanceren de friszure, tikje krijterige smaak van geitenkaas. Met gekaramelliseerde uien in je culinaire arsenaal, zijn de mogelijkheden eindeloos.
Uien recepten zijn vriendelijk voor de portemonnee
Bovendien zijn uien een stuk budgetvriendelijker dan een gerecht met artisjokken of tuinbonen. Uien zijn een van de meest betaalbare en alomtegenwoordige ingrediënten in de supermarkt.
Het maakt niet uit of je een doorgewinterde chef-kok bent of een beginnende kok, het bereiden van uien op deze heerlijke manier is een toegankelijke en bevredigende manier om je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. De tranen tijdens het snijden zijn het meer dan waard, pinky promise.
17 uien recepten
uienmarmelade
Wil je aan de slag met de geitenkaas-uitaartjes uit ons aprilnummer? Daar heb je een uienmarmelade voor nodig en die maak je easy zelf. Vul meer dan één potje, zodat je altijd een smaakmaker standby hebt staan.
Waarom moeilijk doen, als het ook simpel én vol smaak kan? Nigel: 'Je kunt allerlei ingewikkelde kaassauzen maken, maar ik denk niet dat ze veel lekkerder worden dan als je gewoon zachte kaas in warme slagroom smelt.' Dit is een heerlijke kaassaus om over zachte, goudgeel gebakken uien te scheppen.
uiensoep met ur-hop, gepocheerd ei en kruidenchili-olie
delicious. kookt met bier en maakt ultiem comfort food! Merijn: ‘Ogen dicht en mijn neus achterna. Dat doe ik en snuif de kruidige geur op van hop in een uitgestrekte tuin vol hop-lianen middenin het golvende Limburgse landschap.’ Bier geeft een waanzinnige gelaagdheid en complexiteit aan saus en siroop. Voeg simpelweg een scheut toe. Bier combineert geweldig met ui, knoflook, stoofvlees en kip. Donkere varianten – zoals Herfstbok, Ur-Hop en Port barrel aged of Gulle Tinus – zijn lekker in donkere sauzen en met winterfruit. Altijd een scheut, nooit veel meer dan dat. Bewaar de rest om bij het gerecht te drinken. Ur-Hop is ongefilterde IPA (India Pale Ale) waarbij de hop laat in het proces koud wordt toegevoegd. Deze dry-hoppingtechniek zorgt voor citrus- en grassige tonen. Een heerlijke aardse en toch frisse IPA, die geweldig werkt in de uiensoep.
Asma Khan: 'Mijn liefde voor pyaz ke pakora gaat terug naar de vreugde die ik als kind voelde wanneer de eerste moessonregens vielen. Ik herinner me nog dat de verkoelende regen na een broeiende vochtige periode die weken duurde, een verademing was. De eerste buien waren altijd een wolkbreuk. Wij kinderen zaten bij het raam, keken naar de aanhoudende stortbui, aten pyaz ke pakora en namen slokjes chai. Serveer de beignets met groene chutney.Dit recept komt uit het kookboek Ammu van Asma Khan en staat samen met een selectie van haar andere recepten in de nieuwe delicious.
Je ruikt het van heinde en verre wanneer een buur uiensoep aan het maken is. Wandel je naar huis en loopt het water je zomaar in de mond? Dan is die soep waarschijnlijk de aanstichter. Geen reden om jaloers te zijn: zo'n kommetje vol comfort maak je heel makkelijk zelf! Vul je keuken met de onweerstaanbare geur van kaas en ui – en zet vast een extra kom klaar voor iemand die zijn neus volgt. Minder ui, meer kaas? Dan moet je deze kaassoep met worcestershiresaus proberen
krokant gebakken procureur- stoof met zachte uiensaus en polenta
Procureur is door zijn zachte en malse structuur ideaal om te stoven. Het wordt ook vaak gebruikt om pulled pork van te maken. Na het stoven bak je de procureur aan voor een heerlijk krokant laagje. Serveer de polenta erbij. Tip: neem een ruime pan voor de polenta, want hete polenta bubbelt en dus is er spatgevaar. Het resultaat is geweldig!
Elke maand kiezen we een kaaskampioen, kaas die speciale aandacht verdient en geven we je een toprecept. Op de plank: Hollandse geitenkaas. We maakten er deze prachtige geitenkaastaart met uienchutney & rucola mee. Een feestelijk voorgerecht of makkelijk hoofdgerecht voor doordeweeks. Nog meer hartige taarten!
pissaladière – Franse pizza met ansjovis en gekaramelliseerde ui
Dit is dé pizza uit de Méditerranée. Pissaladière komt van pissalat dat ansjovispasta betekent. Voor een nog snellere versie maak je 'm met goede kwaliteit bladerdeeg. Bespaar alleen geen tijd op de uitjes: hoe langer ze stoven, des te zoeter het geheel wordt. Frans eten? 36 gerechten om zelf te maken óf te bestellen in Frankrijk
Wil je het snel? Steek dan eerst de bbq aan of zet de grillpan op het vuur! Deze spiesen met kruidige chermoula heb je zonder veel poespas zo op tafel. Om daarna – helemaal mellow – de lange avond buiten wijn te drinken. Nog meer op een stokje: zo maak je klassieke saté voor de BBQ
Het is alleen al een feest om de plakjes groenten zo mooi neer te leggen, laat staan om deze plaattaart op te eten. Zet een grote karaf gekoelde rosé op tafel voor bij deze luxe lunch en waan je in de Provence! Nog zo'n lekkere taart, maar dan zoet: plaattaart met zomerfruit
Veruit het populairste recept van ons buitenfeestnummer? Deze broodjes worst van de bbq. Waarom? Omdat de bier-uienmarmelade verslavend lekker is. Je bakt de uien heel erg lang, totdat ze goed bruin bakken. Dan schenk je er fijn donker bier bij en laat je de marmelade inkoken tot een stroperige saus. Je kunt de hoeveelheden voor de marmelade makkelijk verdubbelen (neem wel een grotere pan) zodat je altijd een smaakmaker standby hebt staan.
Ui krijgt meestal een bescheiden bijrol in gerechten, maar in dit groenterecept voor een uiencakes wat Kirsten Eckhart uien juist schitteren. ‘Zonder uien zou ik niet kunnen koken’.
tijmcrêpes met zachtgegaarde uienmousse en gerookte zalm
De meeste mensen denken bij crêpes aan de zoete flensjes met chocolade of fruit. Maar ook de hartige varianten zijn ontzettend lekker! Zoals deze tijmcrêpes met gerookte zalm die je als lunch of als voorgerecht kunt serveren. Probeer ook eens deze zoete crepes met aardbeien!
Vroeger was tijm voor de Grieken en de Romeinen een geneeskruid. Tegenwoordig gebruiken we het om mee te koken, zo zit tijm vaak in Provençaalse kruidenmixen. De aromatische, frisse smaak is fijn in combinatie met de zachte smaak van kwartels. Zin in meer kwartels? Maak dan ook deze met kastanjepuree.
Met iets simpels als witte uien kun je de lekkerste dingen maken. Gefrituurde uiringen bijvoorbeeld. Tip: maak er zelf zo’n fijne aioli bij, met knoflook, citroenrasp en fijngesneden rozemarijn.
En als je dan toch de olie heet hebt, maak dan ook deze superlekkere gekruide garnalen met aioli.