uien karamelliseren in 5 minuten is een leugen – maar zo pak je het sneller aan

We konden ons wel herkennen in het relaas van een redacteur van de Amerikaanse website Slate. Daarin vraagt de redacteur zich af waarom receptschrijvers zo vaak liegen over hoe lang het duurt om een ui te karamelliseren.

Aanleiding was een recept van de New York Times voor hartige scones met uien, krenten en komijn. Een passage in het recept viel redacteur Tom Scocca daarin op:

Voeg de uien toe aan de koekenpan en verhoog het vuur tot middelhoog. Kook tot ze donkerbruin en enigszins zacht beginnen te worden, ongeveer 5 minuten. Voeg de olie toe en een snufje fijn zeezout; blijf koken tot de uien zacht en gekarameliseerd zijn, ongeveer 5 minuten langer.

Tom Scocca: ‘Zachte, donkerbruine uien in vijf minuten. Dat is een leugen. Volledig gekarameliseerde uien in nog eens vijf minuten. Ook een leugen.’

Uien karamelliseren in 5 minuten: vergeet het

En daar zijn we het wel met hem eens. Uien snel karamelliseren in vijf of tien minuten: vergeet het. Opper-culi Julia Child rekent voor het maken van haar befaamde Franse uiensoep meer dan een half uur.

Tien minuten zachtjes bakken om ze zacht en glazig te maken en vervolgens nog eens 25 tot 30 minuten op hoger vuur bruinen met zout en suiker om ze donkerbruin te krijgen. Een minuut of 35-40 ben je dus altijd wel bezig.

Sneller karamelliseren

In het juni-nummer van delicious. geeft onze culi Dosia Brewer haar tips om het tóch ietsje sneller aan te pakken. Vijf minuten is – zoals gezegd – niet haalbaar. Maar de tijd met de helft verkorten, zeer zeker wel.

Dosia: ‘Langzaam gebakken uien gaan karamelliseren en worden zo heerlijk zoet. Perfect voor uienjam bij vleeswaren of kaas, op een hamburger, in een tosti of als basis van Franse uiensoep.’

‘Heb je geen zin in constant roeren en wachten? Bak de uien eerst 5 min. op vrij hoog vuur met de deksel op de pan. Voeg een snufje baksoda toe en bak zonder deksel op lager vuur al roerend en drukkend tot de uien in 15-20 minuten zacht en perfect gekaramelliseerd zijn. De baksoda zorgt dat je in minder dan de helft van de normale tijd klaar bent.’

Meer van dit soort handige tip? In het zonnige juninummer vind je genoeg inspiratie om heerlijk buiten te eten. Je shopt het nummer hier!

Lees ook: waarom het lekker is om citroenen op de bbq te blakeren

tosti deluxe met old amsterdam belegen