cottage cheese maakt een comeback

Cottage cheese heeft een moment op het internet. De romige, witte kaas met zijn brokkelige textuur werd ooit gezien als functioneel gezondheidssmeersel. Goed voor je? Ja, bomvol proteïne! Echt lekker? Mwah… maar nu zelfs Alison Roman het in haar cheesecake stopt lijkt het cottage-tij te keren.

De cijfers liegen er niet om: cottage cheese is deze zomer trending. In juli schoten de Google search opdrachten voor ‘cottage cheese’ door het dak – zoveel was er niet op gezocht sinds 2004, aldus The New York Times. En ook op social media platform TikTok werd de hashtag #cottagecheese meer dan 252 miljoen bekeken. Wat de plotselinge populariteit verklaart?

Als je erover nadenkt is cottage cheese een gezonde, low-calorie vervanger voor Griekse yoghurt, labneh en opgeklopte feta die al eerder omarmd werden op TikTok door Gen Z en millennials.

De witte romige kaas kan zowel hartig als zoet worden ingezet. Daarmee is het een perfect canvas voor jonge koks die experimenteren met hun dagelijkse bowls, gezonde ijsjes en opgeleukte stukken (desem)toast.

Overigens spelen gevestigde koks ook in op de trend, zo deelt Alison Roman in haar nieuwste boek Zoet Genoeg een recept voor een cottage cheese cheesecake met zomerfruit.

Hoe gezond is cottage cheese eigenlijk?

Vergelijk je cottage cheese – oftewel hüttenkäse – met andere zuivelproducten, dan telt een bakje naar verhouding minder calorieën. Om te illustreren: een half bakje cottage cheese bevat ongeveer 100 calorieën, terwijl dezelfde portie ricotta bijna 200 calorieën telt, en Griekse yoghurt zo’n 160.

Dan zijn er nog meer gezondheidsvoordelen. Één portie levert ongeveer 30 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium – essentieel mineraal voor DNA-synthese en beschermt cellen. Daarnaast zit er riboflavine in, een vitamine die onze cellen helpt groeien en energie produceert, evenals fosfor: goed voor de tanden, want veel calcium.

En, zoals de jonge generatie heeft opgemerkt zitten er veel eiwitten in cottage cheese. Een portie van een half kopje bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid als drie eieren, 40 gram kipfilet of een half kopje volle Griekse yoghurt. Cottage cheese kan er dus voor zorgen dat je je langer verzadigd voelt.

Je moet er alleen wel voor waken dat je niet te veel zout binnenkrijgt. Mensen met een hoge bloeddruk kunnen daarom beter niet elke dag een bakje leegeten (wie wel?).

Opgeklopte kaas

Een van de populairste recepten op social media is de ‘blended cottage cheese’, waarbij je de jonge kaas in een blender of keukenmachine opdraait tot alle ‘klontjes’ eruit zijn en je een gladde saus overhoudt. TikTok barst ervan.

De een voegt fruit toe voor een soort cheesecake, de ander cacaopoeder om er een chocolademousse van te maken. Dan zijn er nog de hartige bereidingen, zoals roerei met cottage cheese, pasta alla vodka en andere romige pastabereidingen, evenals dips en … ijs!

De gebruikers van het platform zijn sowieso gek op opgedraaide kaas. Zo was er eerst de ‘whipped ricotta’ trend, toen volgde opgeklopte feta, en nu is er een zogenaamde ‘whipped brie’ trend gaande.

Cottage cheese ijs is de TikTok trend

Wil je zelf aan de slag met de trend, probeer dan het populaire cheesecake-achtige ijsje van TikTok. Er zijn talloze recepten, maar een die het meest in de smaak valt is de variant met aardbeien. Doe het volgende: draai 1,5 kopje cottage cheese op in de keukenmachine met een handje aardbeien en ahornsiroop.

Zet vervolgens het kaas-aardbeienmengsel in de vriezer. Zodra het bevroren is kun je er bolletjes van scheppen en garneren met een lekkere knapperige (koek)topping. Klaar!

Bekijk ook:

(cottage) cheesecake met abrikozen van Alison Roman
Alison Roman: 'Dit is geen cheesecake. Het is een cake gemaakt met cottagecheese (hüttenkäse). Hij is wat aan de custard­achtige kant, dus als je ooit verlangd hebt naar iets wat tussen een cheesecake en een gewone cake in zit, dan is dit wel wat voor jou.'
'Het is een van de makkelijkste recepten in Zoet Genoeg; je maakt hem in één kom met gesneden fruit naar keuze. Net uit de oven is hij wat soufflé, met een donkerbruine, prachtig glanzende toplaag, terwijl het binnenste onmogelijk verfijnd en smeuïg blijft. Wat ik het lekkerste vind: de gekaramelliseerde korreltjes cottagecheese op de bodem.'
Probeer ook de citroenroomtaart met zeezout van Alison Roman.
naar recept
cottage cheesecake met abrikozen
cottage cheese unsplash
UNSPLASH