Op broeierige avonden, wanneer je een weeïg gevoel hebt, maar liever wil zwemmen of liggen op een stretcher, dan is de enige remedie: no cook recepten. Gerechten die je eigenlijk alleen even moet hakken en husselen. Lekker makkelijk, zomers en bovendien staat het snel op tafel.
Op een snikhete keuken met een loeiende oven, zit niemand te wachten hartje zomer. Zelfs het gasfornuis aanzwengelen (of de kookplaat) voelt op dat soort dagen als een stap te veel. Gelukkig zijn er ook recepten waar geen hitte aan te pas komt.
Denk aan salades, koude soepen, en goedgevulde dips. Allerlei heerlijke recepten die je kunt bereiden met wat hak- en husselwerk. Het enige wat je nodig hebt voor deze no cook recepten is een snijplank, mengkom, wellicht een staafmixer en een fleurige serveerschaal.
De klassieke steak tartare is favoriet bij menigeen. Fijn gemalen of grover gesneden rundvlees met uitjes, kappertjes, peterselie, cornichons en smaakmakers als Worcestershiresaus, ketchup, mosterd en Tabasco. Yvette van Boven maakte 'm vegan met vlezige, waanzinnig verslavende zoutige watermeloen.Yvette: 'Ik verving weinig aan het klassieke recept. Het klopt gewoon: alles is in balans. In plaats van de romige dooier voegde ik avocado, maar ook een lepel tahin toe; dat is echt verschrikkelijk lekker. Maar zonder was dit gerechtje ook zó goed en weer totaal anders. Daarom besloten we jullie beide recepten te geven, kies dus zelf maar.'
tomaten-perziksalade met basilicum & miso-sesamdressing
Lange tijd waren fruitsalades een no go. Hoogste tijd om ze van dat imago te verlossen. Geef ze bij de BBQ, als voorgerecht of serveer ze op warme dagen als lunch. Dit is een topcombi van Hollands zomerfruit + Italiaanse basilicum + dressing met Japanse twist!
Karsu: 'Luister dan… wijk NIET van dit recept af! Ik ben mijn hele leven al op zoek naar het PERFECTE hummusrecept, ben er zelfs speciaal voor afgereisd naar Libanon en Jordanië. Elke dag en nacht op de beste plekjes hummus besteld en o zo zitten smullen. De leukste gesprekken gehad met ambitieuze jonge chef-koks die hun hummus vaak een hippe fusion-lift geven. Maar de basishummus blijft natuurlijk hetzelfde. Hummus is hummus. I think I got it now! Er zijn een paar trucjes die ik altijd gebruik voor de smeuïgste, zachtste en romigste hummus. Als je nu al niet gaat watertanden… Maar wacht, stop, we maken het ook iets interessanter, we doen er pastırma, Turkse pastrami, op. En we maken het af met geroosterde pijnboompitten en gesmolten boter, because, why not! :D'
Deze witte gazpacho maakt Yvette regelmatig: ‘Dit is een vast recept op mijn repertoire. Ik maak het steeds een beetje anders: soms met meer druiven, dan met meer komkommer of brood. Dit is het perfecte koelkast-opmaak-recept.’
Kies een zonovergoten dag en vraag je vrienden voor een Italiaanse middag aan tafel. Start de lunch met deze naar sinaasappel ruikende witvis. Campari geeft de Sardijnse 'ceviche' een lekkere kick. Alles over ceviche: vis bereiden in zuur
Fruitsalades zijn onze oude-nieuwe liefdes! Met eigentijdse smaakmakers en moderne twists blazen we ze nieuw leven in. Perfect voor dagen waarop het te heet is om warm te eten, maar ook te gek als verkoelend element bij een heerlijk hete BBQ-sessie. Deze watermeloensalade met frisse radijsjes, romige avocado en knapperig flatbread heeft het allemaal.
Wil je geen tostadas bakken? Koop ze dan kant-en-klaar.
tostadas met tonijn en jalapeño-guacamole
Simpel, maar doeltreffend. Dat zijn deze tostadas met tonijn en jalapeño-guacamole. Een perfect voorgerecht, want makkelijk om te maken en elke viseter is er gek op. Ook ideaal om te maken voor een grote groep.
lofsalade met blauwe kaas, vijgendressing & basilicumolie
Met lof of roodlof kun je in deze tijd van het jaar fantastische salades maken. Helemaal super met pittige blauwe kaas en de wat zoetige vijgendressing. Schenk ook wat basilicumolie van de salade op een bordje en dip er brood in. Nog olie over? Ook lekker over een bordje pasta met tomatensaus. Nog een aanrader: deze salade met lof en wortel!
In Libanon en het Midden-Oosten is labne – hartige uitgelekte (geiten)yoghurt – een graag geziene gast op de mezzetafel. En omdat labne eigenlijk een soort hangop is, kun je ‘m prima zoet eten. Probeer deze honinglabne met vanille en supersappige watermeloen maar eens. Een zomerdessert waarmee je gegarandeerd (nieuwe) vrienden maakt, let maar op!
De kakisoort die op Sardinië groeit, is de hachiya. Als ze rijp zijn, worden ze zo zacht dat ze inzakken als je ze aanraakt. De smaak is moeilijk te beschrijven: een beetje honing, vanille en heel veel zoetigheid. Ze schreeuwen om een friszure tegenhanger. In dit gerecht combineert Letitia Clark ze met wat zout, wat bitter en wat crunch. De geraspte schil en het sap van sinaasappel halen het beste uit de kaki’s naar boven!
Dat je best een dagje zonder kan, liet Mister Kitchen ons zien. En dan heeft Mister Kitchen het niet over dat saaie blaadje sla of kapot gekookte groentjes maar over Stoere Groente met smaak en een bite, die je vlees compleet doen vergeten! Zoals deze salade van witlof, wortels en sinaasappel.
Acht hartige dips die binnen een kwartier jouw borrelplank op kunnen. Serveer er wat crackers, flatbread of chipjes bij en dippen maar!Vul jouw borrelplank aan met dit trio van borrelhapjes.
Verse munt is zeer smaakbepalend en veel meer dan een blaadje voor de sier. Dit zoet-frisse kruid voelt zich thuis in heel veel keukens en past perfect in zoete én hartige gerechten. Bijvoorbeeld in deze verrukkelijke Midden-Oosterse tabouleh. Verse munt vind je op de markt, in de supermarkt en bij tuincentra. Steeds vaker zijn ook andere muntsoorten verkrijgbaar, als appel-, chocolade-, aardbeien- en de sterk aromatische pepermunt. Leuk om mee te experimenteren op je balkon, in de tuin en vooral ook in de keuken! Maar voor nu pakken we deze tabouleh goed in en nemen we ‘m mee naar het park.