nr.1 foodmagazine

klassieker met ’n twist: watermeloen tartare

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

lactosevrij, vegetarisch
aantal 4 | voorgerecht | feestelijk, weekend, zomer | | lactosevrij, vegetarisch
De klassieke steak tartare is favoriet bij menigeen. Fijn gemalen of grover gesneden rundvlees met uitjes, kappertjes, peterselie, cornichons en smaakmakers als Worcestershiresaus, ketchup, mosterd en Tabasco. Yvette van Boven maakte 'm vegan met vlezige, waanzinnig verslavende zoutige watermeloen.
Yvette: 'Ik verving weinig aan het klassieke recept. Het klopt gewoon: alles is in balans. In plaats van de romige dooier voegde ik avocado, maar ook een lepel tahin toe; dat is echt verschrikkelijk lekker. Maar zonder was dit gerechtje ook zó goed en weer totaal anders. Daarom besloten we jullie beide recepten te geven, kies dus zelf maar.'
kooktijd30 minuten
marineren3 uur
totale tijd3 uur 30 minuten

Kookgerei

  • ook nodig: 1 zipplock-zak, een opbouwring

ingrediënten

watermeloen tartare

  • 1 mini pitloze watermeloen dik geschild (ook het wit eraf) en in kleine blokjes (± 1.2 kg ongeschild gewicht)
  • fijngeraspte schil van 1 biocitroen
  • 1 avocado in kleine blokjes
  • 1 klein sjalotje heel fijngesneden
  • 50 g kalamata-olijven grof gesneden
  • 1 el kappertjes
  • 2 el fijngesneden bladpeterselie
  • 2 tl nigellazaad & sesamzaad kort geroosterd (evt.)
  • 50 g mooie jonge slablaadjes of mizuna (evt.)

marinade

  • 2 vingerkootjes gember geschild en geraspt
  • 1 tl agavesiroop of honing
  • ¼ tl cayennepeper
  • ½ tl zeezout of naar smaak
  • 3 el rijstazijn
  • 4 el Japanse sojasaus met minder zout
  • 2 el goede olijfolie + evt. extra
  • paar druppen groene Tabasco of 1 tl fijngehakte groene jalopeño evt.

instructies

  • Doe de watermeloenblokjes in een grote kom en voeg alle ingrediënten voor de marinade toe. Schep alles om en schep in een zipplock-zak.
  • Vul een grote kom met koud water en laat het zakje erin zakken terwijl je de lucht eruit drukt. Schuif het zakje goed dicht en zet een andere kom erop zodat het zakje nu onder staat. Zo is het ongeveer vacuüm. Laat 3 uur staan.
  • Zet dan een zeef op een andere kom en giet de inhoud van het zakje erop. (Bewaar het vocht voor de cocktail.)
  • Als de meloenblokjes goed zijn uitgelekt kan de rest erdoor. Bewaar de avocado voor het laatst, zodat die mooi heel blijft.
  • Proef! Moet er nog wat zout in? Peper? Kneep citroensap?
  • Zet een ring op een bord en schep de salade erin. Druk het zacht aan met de achterkant van een lepel. Til voorzichtig de ring eraf. Versier de tartaar met zaadjes, een handje mooie jonge slablaadjes en overgiet het met een eetlepel peperige olijfolie.
Voedingswaarde: | | |
Met tahin
Schep op het laatst een kleine eetlepel witte tahin door de tartaar. Het heeft dat romige effect dat je ook krijgt als je een dooier en mosterd door tartaar van vlees mengt. Pas op: niet teveel, tahin kan gauw overheersen. Breng nog op smaak met wat fijngehakte verse jalopeño, maar een paar druppen groene (jalopeño-) Tabasco doet de truc ook.
Extra
Met de overgebleven marinade maak je een heerlijke cocktail.
RECEPTEN YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING BART STUART

Meer zomerse recepten

Dit recept voor watermeloen tartare is afkomstig uit het juni-nummer van delicious. Heb je het nog niet in huis? Bestel het nummer nu zonder verzendkosten online
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

watermeloen tartare
RECEPTEN YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING BART STUART