We snappen het: bij uitgebreid barbecueën op een warme dag horen worstjes, hamburgers, koteletten en bavette. Alleen zonder groenten van de bbq, en zonder lekkere salades en sauzen smaken al die sappige stukken vlees toch een stuk saaier.
Daarom een hele lijst vol groente voor op de bbq, want of je nu een vegetariër bent of niet: elk bbq-feest heeft een paar groene knallers nodig!
Groente voor op de bbq:
Paddenstoelen
De textuur en diep, aardse umami-smaak van paddenstoelen komt nog beter naar voren als je ze blakert op open vuur. Portobello’s hebben het ideale formaat, en kun je na het marineren zo op het rooster van de bbq plaatsen.
Oesterzwammen, shiitakes en andere kleinere paddenstoelen kunnen helaas door de spleten heen floepen, waardoor je er beter saté van kunt rijgen. Marineer de paddenstoelen voordat je ze rijgt, zo bedekt de marinade alle delen. Want niemand wil op een droge, taaie paddenstoel kauwen.
Vegan shoarma? Ja, dat lees je goed! Culi-redacteur Merijn Tol laat zien hoe je 100% plantaardige shoarma van oesterzwammen maakt. Geserveerd in flatbreads met zelfgemaakte pickles erbij.
naar receptBloemkool
Was het Ottolenghi die de bloemkoolsteak op de kaart heeft gezet? Wie het ook was, we zijn die persoon dankbaar, want zo’n dikke plak bloemkool van het vuur verdoezelt al onze onder-kaas-saus-begraven jeugdtrauma’s. Zó kan bloemkool dus ook smaken. Maak een marinade met kurkuma en piment, daar krijgt de bloemkool een zonnige gloed van.
Met de parmezaan-rozemarijnvinaigrette geef je de gevlinderde kip vleugels! Dit is een heerlijke traybake die je zowel in de oven kunt maken als op de barbecue.
naar receptDeze bloemkool stoof je in z'n geheel. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook heerlijk. Win-win situatie.Nog zo'n heerlijk vegetarisch gerecht: deze gevulde pompoen met pesto-rijstvulling!
naar receptOp zoek naar een vegetarisch hoofdgerecht? Deze hele bloemkool uit de oven is gemarineerd in calvados, honing en tijm. Bomvol smaak, goed hartig en gewoonweg heel erg lekker. Ook super als hoofdgerecht tijdens kerst!
naar receptAubergine
De ideale groente voor op de bbq. Laat je de aubergine helemaal zwart blakeren? Geen probleem, met het vlees (ook kaviaar genoemd), een lepel tahin en citroensap, maak je de allerlekkerste smoky baba ganoush.
Liever in plakjes grillen? Zodra ze helemaal zacht zijn, kun je er een sandwich van maken met burrata, o heerlijk. Of ga voor dikke ‘steaks’ zoals het recept voor geroosterde aubergines met satésaus. Allemaal goede keuzes.
Doordeweeks snel maar wel gezond eten? Met aubergines en kikkererwten maak je in supertempo deze geweldige salade. Geen ingewikkelde ingrediënten en in 20 min. klaar. En nog vega en glutenvrij ook!Gek op alles met aubergine? Je kunt ze ook heel goed vullen, bijvoorbeeld met vegagehakt! Of check deze lijst: recepten met aubergine in de hoofdrol! De 17 beste gerechten.
naar receptDeze salade van knapperige groenten en zacht geroosterde aubergines met pindasaus is een variatie op Indonesische gado-gado.Ga je een rijsttafel maken? Zet dan ook deze rendang op het menu.
naar receptEr gaat toch niks boven dikke plakken aubergine, nog warm en sappig van de marinade, op een rustiek stokbrood? Gescheurde stukken burrata erover, een paar lepels pittige salsa, en je hebt een crowd pleaser van hier tot Puglia.
naar receptMaak deze geweldige aubergines met groene tahinidressing als voorgerecht of bijgerecht.
En met runderwangen met pastinaakpuree en pannenkoekjes met zoete dukkah maak je er een heel Midden-Oosters diner van!
Burrata is mozzarella met een hart van dikke room. Samen met de zure tomatenzaadjes komt de romige smaak nog beter uit. Schenk er een lichte, zachte wijn bij die goed past bij mozzarella (en dus burrata): soepel en niet te krachtig rood, rosé of wit kan allemaal. En bij de frisse smaak van tomaten hoort een wijn met frisheid.
naar recept(Bak)banaan
Met bakbananen maak je verrukkelijke tostones: krokante chipjes waar je guacamole mee oplepelt. Maar je kunt ze ook gewoon op de snijkant grillen, of ga voor de klassieke zoete variant met ijs en chocolade:
Een easy toetje van de bbq (of uit de koekenpan): gebakken banaan in de schil. Als je geen tijd hebt om een chocoladesaus te maken, kun je de blokjes chocolade ook op de banaan laten smelten zodra hij van het vuur komt. Bekijk ook: 42x bbq recepten voor de perfecte avond
naar receptPrei
Van soepgroente tot de trots in menig sterrenrestaurant: geblakerde prei is heter dan een bbq. Waarom zul je je afvragen? Door preien in hun geheel te roosteren tot ze volledig zwart gekleurd zijn, wordt het binnenste boterzacht, zoetig met een typische barbecue-rooksmaak.
En de buitenkant? Die mag de prullenbak in, óf je draait er een prei-as van voor bij een bordje boter met brood. Maak het af met een lekkere vinaigrette of een pittige salsa.
Pakketjes
Inpakken is een kooktechniek die bij heel veel groente van de bbq werkt. Omdat je de ingrediënten inpakt creëer je een soort mini-oven waardoor alles gelijkmatig gaart. Zo’n pakketje kun je maken met bakpapier, maar natuurlijk ook met vijgenblad, bananenblad, of zelfs met een wijnblad (dolma’s).
Romige burrata met kleurrijke groentepakketjes vól smaak en homemade tomatenolie met saffraan. En dat allemaal binnen 30 minuten op tafel.Bekijk ook onze favoriete recepten met burrata.
naar receptAls je in Mexico city bent geweest hoor je de tamales-verkopers van mijlenver aankomen. Ze hebben hun eigen deuntje (zoals alle straatverkopers) en roepen ‘Tamales Oaxaqueños! Tamales Calientitos!’. Zo’n dampend maispakketje is perfect als ontbijt, maar kun je evengoed serveren tijdens een Mexicaanse lunch of diner, zeker als je de tamales al van tevoren stoomt.
naar receptDe smaak van gekonfijte witlof is minder bitter dan die van ‘gewone’. De ansjovis gebruik je in dit recept als smaakmaker in een pasta.
naar receptKomkommer
In de BBQ-special van delicious. delen we een geniaal recept voor pittige komkommers van de bbq. De komkommers worden eerst licht geschroeid, vervolgens gehusseld in een sesamdressing en afgemaakt met schichimi togarashi.
Maïskolven
Door een paar lepels miso toe te voegen aan opgeklopte boter, maak je een geweldige smaakmaker voor allerlei verschillende groenten. Zoals verse maiskolven van de bbq! Op zoek naar nog meer lekkere bijgerechten: ijsbergsla met doperwten en muntdressing
naar receptZo'n knetterverse gegrilde maiskolf is op zichzelf al waanzinnig lekker, maar met een lik chipotlemayonaise en fijngeraspte manchego wordt het pas echt een smaaksensatie. Zoete mais, smoky chipotle en zoute kaas, een topcombinatie!Nog meer lekkers uit zonnig Mexico: van taco tot tortilla
naar receptZin in lekker zomers streetfood, maar dan thuis? Ga voor deze geroosterde maïs met limoenyoghurt, pancetta en geitenkaas van Janneke Philippi. Door het roosteren krijgt de maïs een extra volle smaak. Hap lekker af!
naar receptCourgette
Met gegrilde courgette maak je zalige salades. Met geroosterde pompoenpitjes en feta bijvoorbeeld, of met walnoten en basilicum. Ook een goed idee: gegrilde groente van de bbq op een pizza (en ja, kun je ook op de bbq bereiden met een pizza-steen).
Is het een flatbread, of juist een pizza? Who cares, it’s vegan! Maar om de vraag toch te beantwoorden: een beetje van beiden. Of beter gezegd: het beste van beiden. Voor dit gerecht mag je de mouwen opstropen, want er gaat gekneed worden! Bovenop het verse, knapperige deeg komen frisse groenten, en met een lekkere zwiep za’atar geef je ‘m extra karakter.
naar receptBroccoli
Een delizioso bijgerecht met de allerlekkerste smaken die Italië te bieden heeft: amandelen, citroen en peperoncino, oftewel chili. De amandelen worden geweekt, waardoor je ze kunt opdraaien tot een romige salsa. Dat vormt zo'n lekker contrast met de gegrilde broccolini die nog een stevige bite heeft.
naar receptPaprika
Sla & andijvie
Even kort op de snijkant roosteren, en je hebt een extra speciale salade. Een miso-dressing doet het geweldig goed bij geblakerde kropjes sla.
Deze verrassende variatie op de klassieke andijviestamppot is binnen 30 minuten klaar. Een snel en eenvoudig gerecht voor doordeweeks. Probeer ook eens deze andijviesalade!
naar receptAardappels poffen op de bbq
Een klassieker, en daarom hebben we maar liefst 10 recepten voor je:
Spitskool
Chefs Gerrit Marcus en Koen Fokkema marineren, roken en bakken het liefst in de houtoven en serveren bij Republiek Bloemendaal aan zee graag robuust eten dat aan tafel gedeeld kan worden. Creatieve gerechten vol smaak die geraffineerd en toch eenvoudig zijn en dus ook perfect voor thuiskoks die graag bbq-en of grillen. Zoals deze stoere spitskool die perfect gebalanceerd wordt door het licht funky vleugje kimchi. Gerrit: ‘Boter van Lindenhoff en seizoensgroente met smaak, daarvan proef je de kwaliteit direct. Alles draait hier om smaak en niet zozeer om de vorm. We koken zonder poespas, met eenvoud en creativiteit.
naar receptBekijk ook: alles over COBB bbq, de tafelbarbecue die kan grillen, koken, bakken en roken




















